Hlavní obsah

Nebudu vás přesvědčovat, že Bůh existuje, říká vězeňská kaplanka Matulíková

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Vyrostla v ateistické rodině, ale v jistém bodě života našla cestu k Bohu.

Reklama

Článek

Trochu provokativně jsem se jí zeptal, jestli Bůh náhodou není ukrytý v umělé inteligenci, kterou teď lidé stvořili. Odpověděla, že jako věřící zastává názor, že Bůh je vševědoucí. A jak mohla poznat, AI zatím rozhodně vševědoucí není.

Každopádně, byl to skvělý rozhovor. Jana Matulíková žije v Petrské čtvrti, což je část Prahy, kterou miluju a kde jsem skoro deset let bydlel a kde je její manžel kazatelem Církve bratrské. Seznámili se skoro před 40 lety v Brně, v době, kdy hledala cestu z osobní krize spojené s dospíváním, s takovým menším zemětřesením, a nakonec to dopadlo dobře.

Tedy tak, že místo špatné partičky si našla novou. A tou byli křesťané a Bůh.

Už jako matka dvou dětí a ve svobodném Česku vystudovala teologii. Ve věznicích působila nejdřív jako dobrovolnice, dnes je profesionální vězeňskou kaplankou ve Vinařicích. Nezastupuje jen svou církev, ale celou křesťanskou víru, a když je třeba, tak i nejen křesťanskou.

Počítejte se mnou: Z necelé tisícovky vězňů jich týdně vyhledá duchovenské služby asi deset procent a z nich kvůli křesťanství či Bohu zase asi deset procent. Zbytek si chce popovídat. Ale Janě Matulíkové to nevadí. K její práci to patří.

Říká, že si ve věznici uvědomila, jak je Bible pravdivá v tom, když tvrdí, že kořenem všeho zla je láska k penězům. Plus často například slabost pro drogy. Obecně by se dalo říct, že ve věznicích nejčastěji potkává lidi, kteří se nenaučili odkládat potěšení.

A samozřejmě se stává, že ji vyhledají vězni, u nichž by očekávala, že je potká všude jinde než ve věznici. Ale to se stane. Do věznice se člověk dostane z mnoha důvodů, může to být i nezodpovědnost nebo prostě smůla. To jsou ti lidé, u nichž si Jana Matulíková v duchu říká: „Doprčic, člověče, co sem zrovna tebe přivedlo?“

Bylo mi ctí jako někomu, který nemá dar víry v Boha – a ano, vysvětluju si to tak, že Bůh neexistuje, pochopitelně –, a v zemi se skoro největším počtem ateistů na světě mluvit s ženou, která o Bohu dokáže mluvit mile, přesvědčivě a civilně.

I to je jedna z ohromných výhod toho, když děláte podcast. Potkáte lidi jako Jana Matulíková ve studiu, nikoli ve vězeňské cele.

Užijte si tuhle výhodu i vy. Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované