Hlavní obsah

Český film roku nepotřebuje miliony. Stačí telefon

Foto: Johana Janová, Bontonfilms, Getty Images

Proč se Banger tak povedl? Třeba i díky skvělým hereckým výkonům Adama Mišíka a Marsella Bendiga.

Reklama

Článek

Nový film Adama Sedláka má našlápnuto na to, stát se českým hitem roku. Díky skvělému tempu mu odpouštíme i díry ve scénáři.

Banger Adama Sedláka je rychlá jízda noční Prahou. V centru dění je hlavní hrdina Alex (Adam Mišík) a jeho pravá ruka Láďa (Marsell Bendig), mladí dealeři drog. Jenže Alex má jiné ambice. Chce se zapsat do povědomí své generace jako raper. Má na to jeden den. Zápletka Sedlákova druhého celovečeráku by vlastně nemohla být jednodušší.

„Ten film má perfektní tempo, myslím, že to je dobrým scénářem. A i když tam jsou momenty, které nemusí působit uvěřitelně nebo jsou dokonce legrační, jako divák jsi nucen s tím filmem jít pořád dopředu,“ vysvětluje v nové epizodě Kulturáku Jonáš Zbořil.

„Já bych vyzdvihla dialogy – uvěřitelné, přirozené, nepůsobí na sílu,“ doplňuje v podcastu Jana Patočková.

Přečtěte si, jak Banger hodnotí filmový publicista Martin Šrajer

Nízkorozpočtový film natočený na iPhone je nakonec vizuálně působivější než velkolepý Jan Žižka. Vpřed ho posouvají i výborné herecké výkony jak Adama Mišíka, tak Marsella Bendiga.

Nepochybně jde o jeden z nejlepších českých filmů roku. Nabízí ale nějaký přesah? Bude to generační snímek, o kterém si budeme vyprávět i za deset let?

Co ještě uslyšíte v novém Kulturáku

  • Za čím vyrazit na LUSTR, festival ilustrace v pražském Kampusu Hybernská?
  • Jak se povedl film Třináct životů s Colinem Farrellem a Viggo Mortensenem?
  • Kam v Brně vyrazit za módou?
  • A má smysl koukat na seriál Dahmer o masovém vrahovi?

Román o současné Americe

V Kulturáku jsme probírali i román Topecká škola Bena Lernera, vycházející hvězdy americké literatury.

„Lernera bych připodobnil třeba ke generačně staršímu autorovi Jonathanu Franzenovi, který píše velké romány o stavu národa. Topecká škola je podobná. Je to román mnoha postav, mnoha hlasů, mnoha perspektiv, je to freska o současné Americe, rozpínající se přes několik dekád,“ popisuje Zbořil. Ačkoli podle něj nejde o snadný čtenářský materiál, vyplatí se do knihy ponořit. I kdyby to mělo být díky jediné kapitole, která svojí silou dokáže oslovit každého, ale především ty, co mají děti: „Je to strašně přesvědčivé, jako bys četl dopis od svojí mámy.“

Co přesně v románu Jonáše dojalo? A proč by si Topeckou školu měli přečíst všichni, kdo se považují za antifeministy? Poslechněte si čerstvou epizodu Kulturáku v přehrávači v úvodu článku!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Související témata:

Doporučované