Hlavní obsah

Z některých hostů se stali trotlové a cvoci, říká Veselovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hosty Mediálního cirkusu byli moderátoři DVTV Daniela Drtinová a Martin Veselovský.

Článek

Je to deset let, co za velké mediální pozornosti odešli z České televize moderátoři Daniela Drtinová a Martin Veselovský. Vadil jim údajný politický nátlak na zpravodajství. „Největší vtip i po těch letech je v tom, že vlastně nikdo neví, jak vážné to bylo,“ vzpomínají dnes spolumajitelé internetové televize DVTV. Oba byli hosty nejnovějšího dílu podcastu Mediální cirkus.

Internetová televize DVTV má za sebou už deset let fungování, teď navíc rozjíždí televizní kanál. Ten od listopadu běží jen klientům jednoho z telefonních operátorů, brzy by ho ale měli naladit všichni.

„Těch šest měsíců nás vlastně přimělo k tomu, k čemu jsme vůbec na začátku nechtěli přistoupit, a to je jít do terestriky. Pozemní šíření signálu je drahá záležitost a my jsme přece jenom malá firma, přesto jsme si uvědomili, že to je pro nás velká šance, takže máme zažádáno o terestrickou licenci. Myslím si, že v řádu týdnů ji dostaneme. A pokud všechno půjde dobře, tak spustíme vlastní kanál,“ říká v podcastu Mediální cirkus Martin Veselovský.

Na televizním kanálu chtějí ale kromě svého obsahu nabízet také obsah převzatý zhruba od dvacítky populárních internetových tvůrců, se kterými se dohodli na spolupráci.

Politické rozhovory jako služba lidem

Samotné rozhovory na DVTV moderovalo v průběhu let hned několik novinářů, teď se ale před kamerou objevují v podstatě jen právě Drtinová s Veselovským. Ti za sebou mají už tisíce interview.

„Mě nejvíc baví předvolební rozhovory. To bezbřehé odhodlání některých politiků, že zvládnou rozhovor i přesto, že nečetli vlastní program. Nebo se 35krát vůči němu vymezí, nebo prokážou, že v tom programu jsou napsané úplné ptákoviny. To jsou super momenty,“ říká Martin Veselovský.

Daniela Drtinová má na svém kontě slavný rozhovor s Michalem Haškem, který vedla ještě v České televizi po jeho tajné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (ta tehdy dostala přezdívku lánský puč). Hašek totiž v rozhovoru schůzku 13krát popřel, aby vzápětí vyšlo najevo, že na ní byl.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do Mediálního cirkusu tentokrát přijali pozvání Daniela Drtinová a Martin Veselovský.

„Je řada rozhovorů, po kterých si řeknu, jo, to bylo super, to je krásné, něco jsem přinesla, co lidi povznese, co je inspiruje. Ale politické rozhovory vnímám jako součást mojí profese a službu. Když se s politiky dostanu na hranu jejich lži nebo takového momentu, jak se odehrálo u Michala Haška, tak mám opravdu pocit, že s nimi padám na chvíli do té jejich propasti, takže mě to energii hodně bere,“ říká zase Daniela Drtinová.

V podcastu oba mluví o tom, jaké to je po mnoho let rozhovory vést, podle čeho volí své hosty a jak snáší kritiku za výběr některých z nich. Daniela Drtinová se pak vrací i k anticeně Bludný balvan, kterou dostala za rok 2020 „za excelentní ukázku špatné novinářské práce ve vleku vlastních kognitivních zkreslení“.

„Abych mohla tu práci dělat, aby mě bavila, potřebuji mysl otevřenou, zkoumající, potřebuju neustále testovat představy o skutečnosti. A ne bát se křečovitě, že když se na něco zeptám, že někdo něco nepochopí, protože má třeba ucpanější mysl, a já pak budu napadána, že jsem něco udělala blbě, že jsem se zeptala. Já takhle nejsem schopná uvažovat a fungovat, vlastně by mě to nebavilo,“ říká mimo jiné Drtinová.

Debata se vedla i o době covidu, kdy v médiích vystupovali lidé, kteří vůbec neměli erudici nebo specializaci na témata. „A v tom celá novinářská obec selhala. Další věc je ta, že lidé se v čase proměňují. Z některých lidí, kteří v roce 2014 nebo 2015 byli relevantní mluvčí ve svém oboru, tak se stali trotlové a cvoci prostě jenom proto, že byl covid, anebo přišla válka na Ukrajině,“ myslí si Veselovský.

„Tenhle hnůj bude potřeba vyčistit“

V rozhovoru se oba vrací i k okolnostem svého odchodu z České televize před deseti lety. Výpověď podali, protože měli podezření, že zpravodajství se dostalo pod politický tlak. Drtinová později uvedla, že jí vadilo třeba to, že se tehdejší generální ředitel ČT Petr Dvořák ptal poslanců na to, zda jsou spokojeni s její prací.

„Scházely se ke mně tehdy nejrůznější podněty, že dochází k nepřípustným zásahům do nezávislosti zpravodajství. Když ke mně přišla tenkrát Zuzana Tvarůžková (bývalá moderátorka ČT, pozn. red.) s těmi podněty, tak jsem říkala: Zuzko, tohle nebude moci zůstat v mém počítači, tenhleten hnůj bude potřeba vyčistit, vytáhnout na povrch, budeme tomu muset čelit. A je možné, že to nedopadne dobře a že budeme muset odejít z televize. Rozmysli si, co necháš v mém počítači,“ vypráví v podcastu Daniela Drtinová.

Na zásahy do zpravodajství mimo jiné ve prospěch někdejšího prezidenta Miloše Zemana si tehdy dopisem Radě ČT stěžovaly přes dvě desítky redaktorů, dalších šest desítek pak v dalším dopise ovlivnění zpravodajství odmítlo.

„Největší vtip i po těch 10 letech je v tom, že nikdo neví, jak vážné to bylo. Postup vedení televize byl nesmírně pitomý, protože došlo k tomu, že komise, která měla vynést verdikt, se rozpadla, ještě než začala fungovat. Takže to zůstalo celé na rovině nevyjasněných podezření. Pro mě bylo na celé situaci nejhorší, že televizi a tehdejšímu vedení nestálo za to dát péči tomu, aby u těch podezření, kterých bylo poměrně dost a za nás byla extrémně vážná, tak aby bylo jasně řečeno, ne, slyšíte trávu růst,“ říká Martin Veselovský.

Jak se daří DVTV? Jak bude vypadat její televizní kanál? A jaké rozhovory mají nejraději Daniela Drtinová a Martin Veselovský?

Poslechněte si rozhovor s nimi v nejnovějším vydání podcastu Mediální cirkus.

Foto: Seznam Zprávy

Mediální cirkus

Podcast o dění na mediální scéně. Marie Bastlová si zve kolegy/ně z mediálního prostředí k debatám o roli a fungování médií, novinářů a žurnalistice jako takové v prudce se měnícím světě. Zajímá nás pohled do redakcí, za kulisy novinářské práce i to, jak se novináři potýkají s nejaktuálnějšími výzvami včetně třeba dezinformačních válek či umělé inteligence.

Poslouchejte na Seznam Zprávách nebo ve vaší oblíbené aplikaci.

Doporučované