Hlavní obsah

Nevzali jste se? Myslete na partnera v závěti, ať nezůstane bez prostředků

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Probrat uspořádání společných financí během života i situaci po něm je pro partnerský vztah důležité. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Peníze jsou jedním z nejcitlivějších témat, na která lze v partnerských vztazích narazit. Jedním z klíčových prvků v této oblasti je upřímná komunikace o finanční situaci. Zahrnuje dluhy, příjmy, společný majetek – ale i dědictví.

Partnerský vztah nekončí jen rozvodem či rozchodem, ale i smrtí jednoho z partnerů. Proto je důležité probrat kromě uspořádání společných financí během života i situaci po něm. „Při nastavování financí a majetku se svým partnerem myslete i na dobu, kdy už tu nebudete,“ radí advokátka Barbora Vilímková. Ta se zabývá soudními spory v oblasti majetku a v podcastu O penězích se (ne)mluví také vysvětlila, jak je to s dědickým řízením.

Jednodušší to mají manželé – tam se dědí automaticky. Pokud manželství skončí smrtí, je prvním krokem vypořádání společného jmění (SJM). V dědickém řízení se řeší jen ta část majetku, která náležela zemřelému. Mohou nastat dvě varianty vypořádání – buď podle platného zákona, nebo na základě závěti.

V závěti si smí zůstavitel poměry dědění a dědice upravit dle svého přání, avšak nesmí vynechat nepominutelné dědice, pokud je za svého života nevydědil. „Často se stává, že zůstavitel svým potomkům nic v závěti neodkáže, ale právní úkon vydědění neprovedl. Pak tomu potomkovi náleží povinný díl. Pokud je nezletilý, patří mu tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Pokud je zletilý, patří mu jedna čtvrtina jeho zákonného dědického podílu,“ upozornila na záludnost závěti advokátka.

Akt vydědění je speciální právní úkon, který lze učinit jen za předem daných podmínek. „Pokud dítě spáchá trestný čin svědčící o jeho zvrhlé povaze, neposkytuje potřebnou pomoc v nouzi, neprojevuje zůstaviteli opravdový zájem, pokud má velké dluhy či vede trvale nezřízený život a je marnotratný,“ vyjmenovala zákonné důvody pro vydědění Vilímková.

Foto: Proženy.cz

Advokátka Barbora Vilímková (vpravo) přiblížila, jak řešit otázky dědictví nebo správy majetku a dluhů v manželství.

Pokud závěť není, v první skupině dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel/ka každý stejným dílem. Pokud potomci ani manžel/ka nejsou, následují další příbuzní podle dědických skupin.

Vztahy mimo manželství vyžadují zvláštní pozornost, jako je zařazení partnera do závěti, aby nezůstal bez prostředků. V případě smrti jednoho z nesezdaných partnerů dědí v první skupině jen jeho děti, a to i ty z předchozích vztahů. A nezáleží na tom, jak dlouho spolu partneři žili.

Celý rozhovor s advokátkou Barborou Vilímkovou si můžete poslechnout v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Přiblížila v něm, jak řešit otázky dědictví nebo správy majetku a dluhů v manželství. Stěžejním tématem byla předmanželská smlouva a její význam pro ochranu majetku a předcházení problémům při rozvodu.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované