Hlavní obsah

Bílkova plzeňská tvrz se ocitne pod palbou a jubilant Baník nemá co slavit

Foto: Profimedia.cz, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Tým trenéra Michala Bílka čeká ostrý start Ligy mistrů – na stadionu Barcelony.

Reklama

Článek

Baník Ostrava slaví tento týden 100 let od založení klubu. „A stal se tak trochu obětí těch oslav,“ padlo v podcastu Nosiči vody. Klub drtí překotné a nepřipravené angažování kouče Pavla Vrby i neochota omladit kádr.

Ve čtvrtek 8. září to bude přesně 100 let, co vznikl fotbalový klub Baník Ostrava, jeden z pilířů historie i současnosti tuzemského fotbalu. Nosiči vody se tedy na specifický fenomén Baníku podívali opravdu důkladně.

Připomněli jména mnoha slavných odchovanců, zavzpomínali na legendárního trenéra Evžena Hadamczika, jednoho z těch, jimž se podařilo předběhnout svou dobu. Probrali i slavnou sezonu 2003/2004, ve které baníkovci dosáhli svého zatím posledního mistrovského titulu.

„Už tehdy měl na něm Pavel Vrba z pozice asistenta velký podíl, tréninky připravoval a vedl povětšinou on. Hlavní kouč František Komňacký to celé zastřešoval, v kabině ladil atmosféru s hvězdami typu Radka Látala,“ odhaluje zákulisí host podcastu Karel Häring, zakladatel časopisu Football Club a dlouholetý příznivec Baníku.

Nosiči vody se pustili do odhalování kontroverzních skutečností, které následně vedly k tomu, že Vrba musel Baník nedobrovolně opustit. A došli až do současnosti, kdy se mu po letech splnil sen o návratu. A nakonec nejspíš o něco dříve, než sám čekal.

„V atmosféře stoletého jubilea klubu se Baník stal tak trochu jeho obětí. I kvůli němu došlo ke spojení s Pavlem Vrbou letos v létě neplánovaně, tak trochu nadivoko. A zdá se, že blbě,“ tvrdí fotbalový expert Seznam Zpráv Luděk Mádl.

Baníku se s Vrbou zdaleka nedaří tak, jak by si klub přál. „Představuju si kabinu, v níž jsou hráči, které trenér vlastně nechtěl. A asi jim to dost dává najevo,“ naznačuje moderátor podcastu Jaromír Bosák, že baníkovský kádr letos v létě nebyl připraven pro Pavla Vrbu, nebyl sestavován v součinnosti s ním. A je to poznat.

Nosiči vody se rozhovořili i o tom, proč se baníkovci Pavlu Srničkovi před lety podařilo vcítit se tak snadno zrovna do fotbalové atmosféry v Newcastlu, který ho angažoval. A došlo i na to, které další „hornické“ kluby po Evropě najdete a čím jsou specifické.

Ubrání Bílkovi hoši nápor, nebo přijde darda?

Velkým tématem byl i ostrý start Plzně v Lize mistrů, na katalánském Camp Nou, ve fotbalovém chrámu Barcelony.

Co zažil Karel Häring s Viktorií na tomto stadionu při jejím prvním startu v Lize mistrů? Proč je tu pro komentátory složité identifikovat správně hráče? A kdo před lety přišel na tomto stadionu pozdravit sparťany? To všechno se dozvíte v nové epizodě podcastu Nosiči vody.

Účastníci debaty se tentokrát neshodli, jaký výsledek a průběh lze od zápasu čekat. „Tehdy před lety byl Vrbův tým ofenzivně naladěný, bránit moc neuměl, to ten Bílkův umí. Já myslím, že to může dopadnout i solidním výsledkem,“ zamyslel se Karel Häring.

To Luděk Mádl spíše očekává, že v utkání padne 5 a více branek. Úspěšnější podle něj Viktoria může být spíše v domácím prostředí.

Jak Nosiči vody vyhodnotili „last minute“ nákupy klubů Premier League? Proč podle nich Nottingham Forest potřeboval získat 21 posil? A kdo nakoupil ze všech nejlépe? Pusťte si aktuální epizodu svého oblíbeného fotbalového podcastu!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované