Hlavní obsah

Hašek už jde do akce. Na stvoření týmu pro Euro má jen dva duely a pak kemp

Foto: Seznam Zprávy

Z kvalifikace postoupil český tým pod taktovkou Jaroslava Šilhavého, na samotném turnaji Euro ale reprezentaci povede Ivan Hašek.

Reklama

Článek

Dny, kdy měli fanoušci plnou hlavu soubojů „S“ s Liverpoolem a Milánem, už patří historii. Teď se o slovo hlásí reprezentace, krátce před Eurem své taktické plány prvně vyzkouší kouč Ivan Hašek. Nominací překvapil i Nosiče vody.

Tvořit fotbalový tým trvá obvykle týdny, měsíce, v pokročilejších fázích i celé roky. Ivan Hašek na to u české reprezentace bude mít nyní jeden sraz. V pátek se národní tým v rámci své přípravy na letní Euro představí v norském Oslu, příští týden v úterý uvítá na pražské Letné tým Arménie.

„Na to, aby podle svých představ sladil národní tým na vrcholnou událost, má teď jen pár dní přípravy a dva zápasy k tomu. Musí mu postačit na to, aby se v podstatě s týmem seznámil, vytvořil v něm patřičnou atmosféru. A dost možná i zahladil staré jizvy a rány. Na červnový kemp bezprostředně před Eurem už musí jet hráči v tomto ohledu s čistou hlavou,“ říká Luděk Mádl, jeden z trojice tvůrců podcastu Nosiči vody.

Reprezentace byla jedním z nosných témat nejnovější epizody. Kvalifikaci o Euro zakončili loni Češi se smíšenými pocity. Po debaklu v Albánii se zatřáslo křeslo trenéra Jaroslava Šilhavého, který nakonec dostal důvěru i pro listopadový sraz, na kterém nakonec mj. výhrou nad Moldavskem postup zkompletoval.

Sám se však rozhodl v tomto momentu od národního týmu odejít. Vznikla tak nevšední situace, kdy se půl roku před Eurem hledal trenér nový. Stal se jím Ivan Hašek, který se obklopil novými asistenty, jinak se realizační tým na pozicích lékařů, kustodů či masérů příliš neměnil.

Kádr národního týmu povolaný na březnový sraz ovšem přináší celou řadu neokoukaných tváří. První pozvánku dostal například Adam Gabriel, odchovanec Sparty, toho času hráč dánského Midtjyllandu. „Musím se přiznat, že zrovna jeho jméno jsem dopředu vůbec nečekal, všichni asi očekávali, že se v nominaci pro pravou stranu obrany jako tradičně objeví Vladimír Coufal. Jenže se Ivan Hašek na poslední chvíli rozhodl, že skandál z listopadového srazu v Olomouci přeci jen zohlední,“ rekapituluje Karel Tvaroh, někdejší obránce rezervy pražské Sparty.

Dva dny před rozhodujícím mačem kvalifikace podlehla trojice reprezentantů Vladimír Coufal, Jan Kuchta a Jakub Brabec svodům olomouckého nočního života. Místo odpočinku mezi zápasy v Polsku a s Moldavskem strávili reprezentanti noc v diskotéce Belmondo a fotografií či videí, zachycujících je s alkoholem, byly zakrátko plné sociální sítě. A skandál byl na světě.

„Mnohé nasvědčovalo tomu, že nový trenér Ivan Hašek navzdory všemu i tuhle trojici na březnový sraz pozve. Na poslední chvíli to změnil, jak sám řekl. Po mém soudu je dobře, že se ta záležitost nepřešla jen pokáráním. Hráči pocítili, že tohle fakt nejde. Na druhou stranu se to tak mohlo rozhodnout a hráčům sdělit ve větším předstihu a klidu. Teď byli nejspíš trochu zaskočeni,“ poznamenává Mádl.

Nosiči vody se ohlédli i za odvetami pohárových duelů Sparty proti Liverpoolu a Slavie proti Milánu. A pozastavili se zejména nad tím, že po domácím debaklu s Reds dánský trenér Priske v taktickém plánu nic nezměnil. „A naběhl si na vidle podruhé,“ shrnuje Mádl.

„Opakovalo se totéž, co v Praze, Liverpool ostře napadal sparťanskou rozehrávku v jejím zárodku a po čtvrt hodině to bylo 4:0,“ popisuje moderátor Jaromír Bosák. Karel Tvaroh doplňuje: „Čekal jsem, že se Sparta poučí a rozehrávku zjednoduší a sníží riziko plynoucí z úžasného domácího presinku.“

Co si Nosiči vody myslí o červené kartě udělené Tomáši Holešovi v duelu s Milánem? Jak hodnotí bodové odečty v tabulce Premier League, vyvolané porušováním ekonomických regulačních pravidel? Nejen to, ale i spoustu dalšího uslyšíte v aktuální epizodě podcastu Nosiči vody. Najdete ji v úvodu článku.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované