Hlavní obsah

Kuchta si srovnal mířidla v pravý čas. V derby se Slavií už půjde o všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv AC Sparta Praha, Seznam Zprávy

Sparťanský útočník Jan Kuchta se rozstřílel v pravou chvíli. Srazí v pikantním duelu na kolena i svého bývalého zaměstnavatele?

Článek

Není sporu o tom, že útočný trojzubec Sparty je její drtivou zbraní. Ani nemusí fungovat kompletně. Když trochu ovadne forma Haraslínovi, zazáří Birmančevič. Anebo Kuchta, který na Slovácku proměňoval své šance opravdu exkluzivně.

„Před veleočekávaným sobotním derby pražských „S“ se v prvním kole nadstavby nevyřešilo vůbec nic,“ shrnul Jaromír Bosák novinky ve skupině o titul. Moderátor podcastu Nosiči vody tak popsal fakt, že Sparta ani Slavia nezaznamenaly o víkendu v soubojích se svými protivníky žádné větší komplikace. Ostatně Plzeň jakbysmet.

Podle Karla Tvaroha jsou karty rozdány pořád stejně: „Červenobílí musí v sobotu na Letné zvítězit, aby si zachovali reálnou šanci na zisk mistrovského titulu.“

Slavia ztrácí v tabulce čtyři body. Aby získala titul, musí ve zbytku soutěže posbírat dokonce o pět bodů víc než rival.

„Očekávám proto, že se hosté dříve nebo později budou muset tlačit ve vyšším počtu do útoku. A právě to by měla být voda na letenský mlýn,“ přemítá bývalý hráč Sparty.

„Jestli proti někomu momentálně nechcete hrát přehnaně otevřený fotbal, je to bezesporu současná Sparta. Tým Briana Priskeho je totiž na rychlé protiútoky vyloženě postavený, což dokazuje i v posledních zápasech,“ dodává Tvaroh.

Sparťanská síla vs. žluté karty

Smrtící ofenzivní trojlístek ve složení Veljko Birmančevič – Jan Kuchta – Lukáš Haraslín drtí v posledních týdnech jednoho soupeře za druhým. „Jejich produktivita a efektivita jsou opravdu vysoké, v tuzemsku v zásadě nevídané,“ shodují se jednohlasně Nosiči vody.

Podcasteři detailně rozebírají příčiny zlepšené střelecké formy Jana Kuchty, který se v Uherském Hradišti blýskl dvěma gólovými loby. Probrali, jak obtížný způsob zakončení Kuchta volí a proč se mu bleskovým náběhem opakovaně daří překonat obrannou linii soupeře. A kladou si otázku, zda v sobotu v klíčovém duelu sezony sestřelí i Slavii, svého bývalého zaměstnavatele.

Jedním z ústředních témat čerstvé epizody Nosičů vody je debata ohledně současného nastavení regulí ve věci karetních trestů. Ještě v předminulé sezoně se po 30. kole karty mazaly. Teď se ale nasčítávají pořád dál, takže v nadstavbě opravdu velkému množství hráčů hrozí trest za čtvrtou nebo osmou žlutou kartu v sezoně.

Například hned devíti sparťanům reálně hrozilo, že by se mohli „vyžlutit“ před klíčovým sobotním derby. V ohrožení byla i řada slávistů.

„Baník nebyl na Slavii tak nebezpečný, jak mohl být, i proto, že při skládání základní sestavy hrála v mysli Pavla Hapala bezpochyby svou roli obava, aby se mu klíčoví středoví hráči takříkajíc nevykartovali před zápasem s Mladou Boleslaví, který ho čeká za týden. A to bude zápas o pohárovou Evropu,“ podotýká k tématu novinář Luděk Mádl.

„Sparťanům i slávistům se podařilo osudovým kartám vyhnout. Ale představte si to národní povstání, kdyby kvůli kartám scházelo na té či oné straně kolem čtyř nebo pěti hráčů. V této fázi sezony už se karet nastřádá opravdu hodně. Když ne letos, tak do budoucna hrozí, že tento fenomén může do klíčových soubojů velmi negativně promluvit. A tak bych se přimlouval pro návrat k původnímu nastavení, kdy se po 30. kole karty mazaly,“ uzavírá Luděk Mádl.

V souvislosti s disciplinárními prohřešky Nosiči vody debatují také o tom, zda se do sestavy Sparty vrátí hříšník Angelo Preciado, nebo zda v derby ukáže trenér Priske znovu na Tomáše Wiesnera.

Český úspěch v Leverkusenu i v Indii

V rámci sázkařského okénka s Fortunou se můžete těšit na predikce jednoho z nejočekávanějších duelů roku mezi Realem Madrid a Bayernem Mnichov.

Nosiči vody se zastaví i v Leverkusenu, kde se bodově rozjel Adam Hložek, který jednou ze tří asistencí přispěl na gól reprezentačnímu kolegovi Patriku Schickovi.

Tentokrát v podcastu dojde na netradiční sondu do Indie, kde se dosud nepříliš známému českému trenérovi podařil opravdu nevšední kousek. Nosiči vody vysvětlí, co má Petr Krátký společného s Pepem Guardiolou.

Sledujte sociální sítě Nosičů vody a vyhrajte vstupenky na blížící se zápas Fortuna ligy mezi Slavií a Plzní!

A podpořte, prosíme, svůj oblíbený podcast Nosiči vody i v anketě Podcast roku. Děkujeme!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Doporučované