Hlavní obsah

Plzeň se blíží k Lize mistrů. Data tvrdí, že sílu na postup do skupiny má

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Jhon Mosquera z Viktorie Plzeň oslavuje gól během utkání prvního kola Fortuna ligy.

Reklama

Článek

Nosiče vody tentokrát posílil datový analytik Jakub Dobiáš. Nabídl řadu unikátních postřehů k plzeňské cestě za úspěchy, ale také k charakteristice hry Slavie, formě Kryštofa Daňka a adaptaci Erlinga Haalanda v Manchesteru City.

Ústředním tématem nejnovější epizody Nosičů vody bylo úspěšné plzeňské tažení a jeho příčiny. Navzdory sázkařským tendencím se Plzni podařilo v uplynulém ročníku získat mistrovský titul. Úřadující český šampion nyní kráčí kvalifikací o milionářskou Ligu mistrů bez ztráty kytičky.

Na otázku, čím to je, že se plzeňské Viktorii dlouhodobě daří nad očekávání, ochotně odpovídal Jakub Dobiáš, přední datový analytik, šéf firmy 11Hacks a jeden z českých průkopníků v tomto oboru.

Defenziva a standardky

Posádka ve studiu se jednohlasně shoduje, že Plzeňští patří mezi mistry defenzivy. Viktoria nehraje extrémně atraktivní fotbal, ale spíš účelný styl, který většinou vede ke třem bodům. Viktoriánům se v minulé sezoně dařilo kontinuálně vyhrávat o gól v mnoha zápasech.

„Tituly vyhrává obrana. Tu má Plzeň nejlepší v Česku, alespoň tedy na základě čísel z minulé sezony. Současnému realizačnímu týmu se po odchodu trenéra Guľy podařilo plzeňský kádr v tomto ohledu spravit. Za jeho éry hrála Viktoria možná líbivější, ofenzivnější fotbal, ten ovšem nevedl k nejlepším výsledkům,“ tvrdí Jakub Dobiáš.

V podcastu se také diskutovalo o ohromné síle Plzeňských při zahrávání standardních situací. I s jejich pomocí dokážou doma dlouhodobě rozhodovat vyrovnané zápasy.

„Standardní situace se u nás pilují většinou na konci tréninku, nepřikládá se jim taková důležitost. Přitom takové situace statisticky rozhodují zhruba jednu třetinu zápasů. Patří sem rohy, přímáky, ale třeba také auty, na kterých v poslední době významně zapracoval Liverpool.

V Plzni umí své ofenzivní standardky zahrávat způsobem, který je mnohdy vyloženě nebránitelný. Soupeř je v takových momentech odkázán na pouhou reakci. Pokud jsou signály perfektně secvičené, nemáte šanci,“ dodává Jakub Dobiáš.

O čem ještě v podcastu uslyšíte?

V nejnovější epizodě Nosičů vody se také dozvíte, co čeká Plzeňské v odvetě proti Šeriffu Tiraspol. V čem byl Jean-David Beauguel během svého působení v tuzemsku nedoceněný? Proč Slavii chybí hráč s typologií Nicolae Stancia? A jak je to se sebevědomím a adaptací sešívaného nováčka Santose?

Nový díl nabízí i srovnání sparťanských levonohých mladíků Kryštofa Daňka s Adamem Karabcem. Anebo analýzu, jestli by mohl Jaroslav Zelený alternovat na místě defenzivního záložníka. Jak vnímá datový analytik pohyb Christiana Frýdka, ale třeba také fyzičnost Erlinga Haalanda nebo hráčský potenciál Adama Hložka? Nejen o tom uslyšíte v Nosičích vody.

V sázkařském okénku s Fortunou se Nosiči vody zaměřili primárně na plzeňské naděje ve hře o Ligu mistrů. Dostanou se svěřenci Michala Bílka do milionářské soutěže? Podle Jakuba Dobiáše je to padesát na padesát.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované