Hlavní obsah

Posila Dortmundu s vážnou diagnózou. Co už zdravotní prohlídka neodhalí?

Foto: Profimedia.cz

Sébastien Haller je v péči lékařů a na hřiště se nějakou dobu nepodívá. Nosiči vody mu přejí brzké uzdravení.

Reklama

Článek

Sébastien Haller se v Dortmundu sotva rozkoukal a už čelí fatální výzvě. Lékaři mu diagnostikovali nádor varlat. Nosiči vody řeší, co to znamená pro hráče i klub a jak to běžně chodí při zdravotních prohlídkách fotbalistů.

V londýnském West Hamu se mu střelecky ani herně příliš nedařilo. Sébastien Haller se dokonale nastartoval, až když mu nové útočiště poskytli v amsterdamském Ajaxu. Francouzský rodák dokázal v barvách Ajaxu během sezony a půl nasázet celkem 47 gólů. Stačilo mu k tomu pouhých 66 zápasů.

Není divu, že si ho v  Borussii Dortmund vyhlédli jako náhradu za norského superkanonýra Erlinga Haalanda, který odešel do Manchesteru City. „Ve městě je nový šerif,“ hlásala marketingová kampaň Borussie.

Jenže než se stačil rozstřílet, zaskočila Hallera velmi nepříjemná zpráva. Němečtí lékaři mu diagnostikovali nádor varlat.

Selhala lékařská prohlídka?

Nosiči vody řešili, co všechno musí profesionální fotbalista podstoupit při přestupové zdravotní prohlídce. „Takovým procesem si musí projít každá posila. Klub si tímto způsobem ověřuje fotbalistovu způsobilost ke hraní. Nikdo nechce riskovat, že si pořídí hráče, který je fyzicky pochroumaný,“ říká Karel Tvaroh, bývalý hráč Sparty.

„Primárně se doktoři zaměřují na srdeční činnost. S fyzioterapeuty si projdete nejrůznější cviky, které odhalí vaši pohyblivost, proberete s nimi předchozí zranění, nemoci. Následuje série fyzických – někde možná i psychických – testů. Pokud ale vím, tak se specificky onkologickými nálezy takové prohlídky standardně nezaobírají. Minimálně ne v tuzemsku,“ dodává Tvaroh.

„Haller už v minulosti ukázal, že mu německý fotbal svědčí. Bundesligu ochutnal v barvách Frankfurtu, odkud se vydal právě do West Hamu. Nevěřím tomu, že by vyhlášení kluboví doktoři Borussie selhali. Pravděpodobnější bude, že se problém vyskytl později. Pro klub i hráče je to pochopitelně velký šok. Přejme jim jen to nejlepší,“ doplňuje moderátor Jaromír Bosák.

V podcastu se dozvíte více o Hallerově fotbalové historii a filozofii Ajaxu, jenž je proslulý – mimo jiné – svou ekonomickou vyzrálostí.

O čem ještě uslyšíte?

Nosiči vody oslavují jubilejní 30. ročník samostatné české fotbalové ligy. Na co nejradši vzpomínají?

V podcastu se také dozvíte, jak vnímají profesionální fotbalisté umělé trávníky a dlouhé cestování na venkovní zápasy. Došlo i na rivalitu mezi Slovanem Bratislava a maďarským Ferencvárosem. A uslyšíte také o tom, jak si Arsenal v přípravě smlsnul na bezradné Chelsea a co přinese Erling Haaland ofenzivě Manchesteru City.

Nechybí ani tradiční sázkařské okénko Fortuny s výhledem na odvety evropských pohárových předkol, do kterých zasáhnou obě pražská „S“ a Viktoria Plzeň. A kdo se stane podle Jaromíra Bosáka, Luďka Mádla a Karla Tvaroha českým mistrem?

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované