Hlavní obsah

Ani reprezentantky nejsou plně profi. České fotbalistky trénují až po práci

Foto: Profimedia.cz

Nosiče vody navštívila profesionální fotbalistka Kateřina Bužková.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ženské fotbalové Euro je v plném proudu. Šampionát přesvědčuje o atraktivitě a vzrůstající popularitě ženského fotbalu. Bohužel bez Česka. Nosiči vody řeší, jak dostat ženský fotbal do popředí.

Do studia Seznam Zpráv zavítala Kateřina Bužková, česká profesionální fotbalistka, která coby kmenová hráčka pražské Sparty aktuálně hostuje ve Slovanu Liberec. Nosičům vody prozradila, jak je to s podmínkami v českém i zahraničním prostředí, co by se mělo v tuzemsku změnit a jakým směrem by se mohl ženský fotbal ubírat.

Jako Nizozemsko

Zahajovací zápas ME žen mezi Anglií a Rakouskem vidělo na Old Trafford 68 871 diváků. Aktuálně probíhající Euro nabízí celou řadu atraktivních duelů. Jenže účast na turnaji unikla české reprezentaci v penaltovém rozstřelu kvalifikace, a tím pádem se značně vytratila i pozornost širší české veřejnosti.

„Jsem ráda, že zájem o ženský fotbal obecně roste. Každá reprezentační akce se už dnes vysílá v televizi. Bohužel jsme ještě na žádný velký šampionát nedokázaly postoupit, což se odrazilo i na nižším zájmu diváků o současné Euro. Právě takový postup by mohl významně přispět k popularizaci ženského fotbalu u nás,“ domnívá se Bužková, jež dlouhodobě patří do reprezentačního výběru.

Poslechněte si další epizodu Nosičů vody

„Něco podobného prožili v nedávné minulosti například v Nizozemsku, kdy jejich ženský národní tým dokázal vybojovat postup na závěrečný turnaj, což zásadně nakoplo zájem o ženský fotbal v celé zemi. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, rázem jsme mohli sledovat zaplněné stadiony,“ vybavuje si Bužková.

Hvězdy máme

Popularizaci ženského fotbalu u nás by mohla významně pomoci i některá hvězdná jména na poli evropského fotbalu. „Patří sem například Kateřina Svitková, Andrea Stašková nebo Barbora Votíková, tedy fotbalistky Chelsea, Atletika Madrid, respektive PSG. Takové hráčky mohou mít obří pozitivní vliv i v rámci reprezentace. Jejich přítomnost se může rychle projevit na výkonnosti jejich spoluhráček,“ míní Karel Tvaroh, bývalý sparťanský obránce.

Řeč přišla i na slabý marketing a infrastrukturu ženského fotbalu v Česku. Podle Bužkové by měly i samotné fotbalistky víc propagovat své řemeslo. Zajímá vás, jak konkrétně? Pusťte si nejnovější speciál Nosičů vody a dozvíte se to.

O čem ještě uslyšíte?

V podcastu se také dozvíte, jak si spoluhráčky mezi sebou vyříkávají problémy. Zajímá vás, jak jsou na tom Češky ve srovnání se světovou konkurencí? Víte, kde se dá ženským fotbalem v Česku uživit? Nebo byste chtěli vědět, jaké jsou tréninkové podmínky v českých klubech? I o tom uslyšíte v této epizodě.

Nosiči vody společně se speciálním hostem probrali i nejnovější přestupy na evropském poli, zaostřili na zbrojení londýnské Chelsea a barcelonskou transferovou politiku. Nechybí ani tradiční sázkařské okénko s Fortunou s výhledem na evropská pohárová předkola, do kterých zasáhnou obě pražská „S“ a Viktoria Plzeň.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované