Hlavní obsah

Proktolog: Hemoroidy má každý. I ten, kdo říká, že ne

Foto: Shutterstock.com

Nejčastějším problémem s tlustým střevem je hemoroidální nemoc.

Reklama

Článek

Dlouhé vysedávání na toaletě s knížkou nebo mobilem se nevyplácí. „Záchod není židle,“ říká přední český odborník na nemoci tlustého střeva. Co přesně člověku hrozí? A proč Česko potřebuje fekální banku?

Pokud dnes celý den nestojíte za nic, na vině může být kvalita vašeho střevního mikrobiomu. Jak asi společenství bakterií, hub, virů, prvoků a dalších mikroorganismů vypadá? „To byste nechtěli vidět,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování gastroenterolog a proktolog Július Örhalmi, předseda Koloproktologické sekce České chirurgické společnosti.

Odborník připodobňuje střevní mikrobiom ke světové metropoli, kde provoz zajišťuje mnoho řemeslníků různých profesí a také strážců pořádku. Zaseknout se tady nesmí nic, a když, tak je třeba to rychle opravit. S mikrobiomem totiž souvisí imunita, obezita, a dokonce i vaše nálada.

„Střevní mikrobiom ovlivňuje celého člověka včetně psychiky, protože vylučuje serotonin, tedy hormon štěstí. Když je ho nedostatek, pacient má spánkové poruchy, poruchy pozornosti, deprese a úzkostné stavy,“ vysvětluje lékař.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

MUDr. Július Örhalmi, gastroenterolog a proktolog, je předseda Koloproktologické sekce České chirurgické společnosti.

Šance pro zdravé bakterie

Někdy jsou střevní mikrobiom a střevo natolik poškozeny vážným zánětem, že jediný způsob, jak zabránit odstranění tlustého střeva, je fekální transplantace. Česko má dokonce svou první fekální banku. Vzorky zdravé stolice, které se v ní skladují, lékaři transplantují pacientům endoskopickou metodou.

„Po aplikaci stolice z fekální banky se v tlustém střevě obnoví zdravé prostředí, znovu se nastolí bakteriální rovnováha. Vyhubí se zlé bakterie, začnou růst nové, zdravé,“ vysvětluje princip terapie odborník.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Vůbec nejčastějším problémem s tlustým střevem je ale hemoroidální nemoc. Doktor Örhalmi říká, že přivodit si ji můžeme i dlouhým vysedáváním na toaletě. „Velký tlak, který je na oblast kolem ústí konečníku vyvíjen, může potíže s hemoroidy způsobit.“

Aby bylo jasno, hemoroidy má každý. A to dokonce i ten, kdo říká, že je nemá. Jsou to žilní pleteně ve spodní oblasti konečníku a v okolí řitního otvoru. Problém nastane, když se v hemoroidech začne hromadit krev, případně se utvoří žilní uzlíky.

Jaké jsou možnosti léčby a lze se hemoroidální nemoci zbavit i bez návštěvy lékaře? Komu hrozí inkontinence stolice a jak se dá tenhle velmi citlivý zdravotní i sociální problém efektivně vyléčit? Dozvíte se v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:
Hemoroidy
Konečník

Doporučované