Hlavní obsah

Budoucí kancléřka: Vybíráme mezi influencery. Pro mladé je to nezbytné

Hostem Ptám se já byla budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Změny na Pražském hradě se blíží. Zvolený prezident Petr Pavel nastoupí do úřadu už za dva týdny. Jeho tým v čele s kancléřkou Janou Vohralíkovou intenzivně pracuje na převzetí úřadu. Jak bude Hrad pod novým vedením fungovat?

Hostem Ptám se já byla budoucí kancléřka zvoleného prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková, která dosud působí ve funkci kancléřky Senátu.

Inaugurace zvoleného prezidenta Petra Pavla se bude konat 9. března ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Kromě přípravy slavnostního ceremoniálu za účasti všech poslanců a senátorů a dalších čestných hostů musí Pavlův tým postupně převzít prezidentskou kancelář.

Její budoucí šéfka Vohralíková zatím podle svých slov dostala od dosluhujícího vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře mimo jiné informace o organizační struktuře a tabulkových místech, protokoly k zábranám u Pražského hradu nebo průběžné zprávy z auditu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Vohralíková po poslední schůzce s Mynářem minulý týden uvedla, že závěrečný protokol z auditu hospodaření Hradu a jemu podřízených organizací kancelář stále nemá k dispozici. Podle šéfa NKÚ Miroslava Kaly by měl být závěr kontroly hotový za několik týdnů.

Zvolený prezident Petr Pavel před časem přitom oznámil, že by chtěl do inaugurace ještě jeden audit. Podle Kaly ale tak rychlá kontrola není možná. Příští prezident také v médiích zmínil, že po své inauguraci chce nechat Hrad prohlédnout z hlediska bezpečnosti. Podle svých slov se obává mimo jiné odposlechů.

Jak se zatím týmu Petra Pavla daří přebírání prezidentské kanceláře? Jak moc bude potřeba Hrad po éře Miloše Zemana a jeho spolupracovníků „vyvětrat“? A jak se s novým vedením změní personální obsazení úřadu prezidenta?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

3:00 S kancléřem Mynářem jsme se domluvili, že během tohoto týdne promluví s jednotlivými řediteli, jestli chtějí pokračovat v úřadě, nebo chtějí skončit. Pak si sedneme nad těmi personálními věcmi, abych věděla, koho můžeme od první chvíle, až přijdeme na Hrad, zaměstnat.

4:40 Požádala jsem pana Mynáře, aby mi dal v tom soupisu přehled kontrol, které proběhly na Pražském hradě. Dostala jsem zatím průběžné výsledky kontroly NKÚ. (…) – Máte jasno v tom, kolik vlastních auditů si chcete zadávat? – Budu vycházet z kontrol NKÚ. Jsme domluveni s panem prezidentem, že jakmile budou finální rozhodnutí, sedneme na to a podle toho se rozhodneme, co uděláme dál.

6:00 Jediné, co vím, je, že se podezření z kontrol na Pražském hradě týkají Lán, ale obsah a konkrétní zjištění neznám.

8:30 Vnímám obrovskou lačnost veřejnosti a médií po informacích z Hradu. To pro nás bude největší křižovatka. Buď se na začátku zavrtáme do minulosti, nebo se zaměříme na to, že přivedeme tým lidí, kteří půjdou dopředu a když narazí na problém z minulosti, tak budeme připraveni podle toho jednat. Já bych radši šla do budoucnosti.

10:00 Vše, o co jsem si doposud řekla, pan kancléř Mynář poskytl. Nechci spekulovat o tom, proč to dělá, ale opravdu to udělal. Jestli se dostaneme k nepříjemným tématům a on bude reagovat odlišně, tak to pak samozřejmě bude mít nějaké konsekvence.

12:30 (k personálním změnám na Hradě) Na tiskovém odboru je šest lidí, ale nemám jejich pracovní náplň, k tomu se dostanu, až budu kancléřkou. Šest pozic nebude pravděpodobně stačit, když si vezmeme to portfolio od styku s novináři až po digitální prezentaci. Tady bude struktura posílena.

20:00 Petr Kolář je dnes i poradcem předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Má uzavřenou smlouvu, dohodu o provedení práce. Nefakturuje žádnou částku, ale má smlouvu, protože smlouva je nutná k tomu, aby měl například vstupní kartu. Na Hradě by to mělo být úplně stejné.

22:44 Bude mít Hrad svého influencera, jak jste už zmiňovala v médiích? – Mladá generace dnes vnímá pouze sociální sítě a jestli chceme zapojit do věcí veřejných mladou generaci, tak nezbývá, aby tady byl někdo, kdo ten striktně politický jazyk překládá mladé generaci. – Máte nějakého favorita? – Máme různé tipy. Ale ten tým se musí poskládat. – Takže bude několik hradních influencerů? – Ne. Budeme vybírat jednu osobnost větší než druhou a pak se to tam všechno popere. Je potřeba poskládat tým, který bude společně fungovat i s úředníky, kteří na Hradě už jsou.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované