Hlavní obsah

Pediatři nepřijmou ukrajinské děti do dlouhodobé péče, říká Válkův náměstek

Foto: Shutterstock.com

Hostem Ptám se já byl náměstkem ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko má za sebou první týdny po zásadním rozvolnění covidových opatření. Počty nových případů ale pořád stoupají i nad deset tisíc za den. Máme nad covidem vyhráno, nebo se může situace ještě zlomit?

Hostem Ptám se já byl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Už měsíc a půl se Češi nemusejí prokazovat covid pasy ve službách a restauracích a téměř čtrnáct dní už nemusejí mít až na výjimky respirátory uvnitř budov. Povinné není už ani testování ve školách a firmách, i přesto stále poslední denní nárůsty nakažených přesahují deset tisíc. Podle březnového prohlášení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by přitom respirátory v MHD nebo zdravotnických zařízeních mohly zmizet už v průběhu dubna.

Vedle vysokých čísel nákaz navíc stále stojí nízký počet proočkovaných proti koronaviru – v tuzemsku jich je stále jen 65 % obyvatel a počty nově vakcinovaných dramaticky klesají. A vzhledem k válce na Ukrajině to navíc není aktuálně jen koronavirus, který před Ministerstvem zdravotnictví stojí. Až tři sta tisíc ukrajinských uprchlíků, kteří do Česka zatím přišli, potřebují zdravotní péči a jiní naopak řeší možnosti rekvalifikace, aby se do českého zdravotního systému mohli sami zapojit.

Jak hodnotí současný stav boje s pandemií Válkův náměstek a nezapomnělo se na nákazu ve vládních kruzích příliš rychle? A jak je české zdravotnictví připraveno na příliv nových pacientů, ale i sil z Ukrajiny?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Plány vlády na další boj s covidem? Odpovídal náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

2:00 – Nečekáme, že by tu mohla proběhnout další vlna, která by byla závažná z hlediska zdravotního průběhu.

2:48 – Respirátor se stal už běžným prostředkem, za který se nikdo nemusí stydět a pokud se necítí dobře, tak si ho prostě vezme.

5:00 – Rozhodně bych poslal lidi se očkovat. Nejvhodnější čas je vždycky dnes. Málo se zmiňuje ochrana, kterou poskytuje očkování proti longcovidu. Víme o osobách naprosto zdravých, které si prošly covidem a následně se z toho vzpamatovávaly třeba půl roku.

7:28 – Během léta připravíme kampaň. Seznámíme veřejnost s výhodami. Budeme vysvětlovat, kdy, jak a proč je výhodné aplikovat booster.

15:09 – Nepředpokládáme, že by čeští pediatři brali ukrajinské děti do dlouhodobé péče. Se zdravotními pojišťovnami jsme domluveni, že to půjde v takzvaném výkonovém režimu úhrad. Je to něco, čím si mohou zvýšit finanční ohodnocení, pokud mají kapacitu a většina z nich má pochopení pro tuto situaci. Nápor je v tuto chvíli značný.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované