Hlavní obsah

Seznam náročných profesí je trojský kůň důchodů, varuje expert

Hostem Ptám se já byl ekonom a poradce prezidenta Vladimír Bezděk.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí má hotový návrh reformy penzí. Hnutí ANO s ním ale nesouhlasí. Debatu mezi koalicí a opozicí chce proto příští týden na společné schůzce moderovat prezident. Jsou navrhovaná opatření neférová, jak tvrdí ANO?

Hostem Ptám se já byl důchodový expert a ekonomický poradce prezidenta Vladimír Bezděk.

Změny v důchodovém systému, které nedávno představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), sice podle mnohých expertů nelze jednoznačně nazvat reformou. Stále se ale jedná o největší úpravy za posledních 13 let. Už na přelomu března a dubna je má projednat vláda. Ta se do úprav pustila kvůli prohlubujícímu se deficitu systému důchodového pojištění, který loni skončil v dosud nejvyšším schodku 72,8 miliardy korun. Pokud by se nic neudělalo, do 30 let by se tak mohl pohybovat až kolem 350 miliard.

„Nejsilnější na tom návrhu je určité přiznání reality, která prostě není růžová,“ prohlásil ekonom Bezděk. „Ten návrh, obrazně řečeno, kouše do několika kyselých jablíček. Což jsou kroky, které jsou pro stabilizaci systému nevyhnutelné, ale nikdy nebudou populární,“ dodal.

Jurečkův návrh upravuje mimo jiné růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy nebo dřívější penzi pro náročné profese. Odbory i opozice ale parametry kritizují, podle nich jsou neudržitelné a neférové.

Například s navrhovaným způsobem dřívějšího odchodu do důchodu není spokojen ani Bezděk: „Obávám se toho, že si do prvního státního pilíře uděláme potenciálně velkého trojského koně a že nám tam začnou vznikat dopředu nezamýšlené solidarity, jak se případně bude rozšiřovat výčet těch profesí v budoucnu.“

Jaké jsou nejsilnější a nejslabší stránky navrhovaných úprav? Na jak dlouho stabilizují důchodový systém? A vyplatilo by se příští vládě vracet parametry zpět?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Je to otázka nutnosti nějaké parametrické změny udělat. Ten návrh obsahuje asi 10 nebo 11 dílčích kroků a ne všechny mají stejnou míru ekonomické závažnosti, ale to asi úplně nejpodstatnější je, že potřebujeme i po roce 2030 pokračovat ve zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To v tom návrhu je a myslím si, že je to jedna z nejklíčovějších věcí. A je to věc, která nikdy nebude populární. Bez úpravy toho důchodového věku to dál prostě nepůjde.

3:00 Jak moc ty změny stabilizují celý systém?  U těch parametrů, tak jak jsou teď navrženy, nehovoříme o úplné dlouhodobé stabilizaci důchodového účtu nebo toho deficitu na něm. Ale bavíme se o velmi výrazném snížení deficitnosti, a tím pádem, ano, významně to přispívá k dlouhodobé finanční udržitelnosti.

5:00 Nejsilnější na tom návrhu je určité přiznání reality, která není růžová. A to nehovořím o dnešním stavu, ale o té perspektivě za 20 nebo 30 let, když nezměníme dneska nic. A v rámci toho ten návrh, obrazně řečeno, kouše do několika kyselých jablíček. Což jsou kroky, které jsou pro stabilizaci toho systému nevyhnutelné, ale nikdy nebudou populární. A to je potřeba ocenit.

6:00 A co jsou ta kyselá jablíčka? – Věk odchodu do důchodu. Druhá věc, která už shodou okolností vstoupila do legislativy na podzim loňského roku, a tou bylo snížení tempa pravidelné valorizace důchodů. To jsou dvě opatření, která mají největší finanční potenciál pro důchodový systém.

7:00 Je ještě pár věcí, které jsou zajímavé a mohou posílit vnitřní spravedlnost nebo snížit nějakou vnitřní nespravedlnost v důchodovém systému. Jeden příklad: Použití takzvaného fiktivního vyměřovacího základu pro osoby, které poskytují péči. Dnes se jim ta doba sice počítá do doby pojištění, ale z hlediska dopadu na výši jejich penze se jim, zjednodušeně řečeno, počítá podle jejich celoživotní výdělečné historie. Jelikož mají mnohdy třeba podprůměrný plat, pak i ten jejich celoživotní výdělek je podprůměrný. Institut fiktivního vyměřovacího základu počítá s tím, že by se jim ty roky péče braly, jako kdyby vydělávaly průměrný plat.

10:00 Co vám v tom systému nejvíc chybí? Neobsahuje třeba třetí pilíř. – Neobsahuje třetí pilíř, protože to bylo řečeno v legislativě platné od ledna: například zvýšený státní příspěvek spořitelům ve třetím pilíři, Dlouhodobý investiční produkt. Bylo toho víc.

12:00 Jak se díváte na debatu, jestli lidé mají, nebo nemají mít povoleno vybrat celé své důchodové spoření v momentě, kdy dosáhnou 60 let nebo jiné hranice? – Vyznávám princip, že když někde stát dává peníze nebo nějakou formu veřejné podpory, ať už v podobě příspěvku, nebo v podobě případné daňové úlevy – a ten třetí pilíř pobírá obojí –, tak má právo i definovat pravidla hry. Jakékoliv kroky, které pomohou tomu, že omezíme jednorázový výběr a víc rozložíme čerpání těch peněz v čase, podle mého názoru míří k původnímu cíli, proč ten třetí pilíř děláme.

14:00 A co vymezení takzvaných náročných profesí, z nichž by lidé mohli odcházet do důchodu dříve? Vy se bojíte, že do budoucna budou hrozit tlaky na to, aby byla větší množina lidí, kteří do toho budou spadat.  Může zůstat část populace, pro kterou standardní důchodový věk bude příliš vysoko, tomu rozumím. Obávám se ovšem, že když to budeme řešit uvnitř státního prvního pilíře, což je princip toho návrhu, tak že to opravdu dopadne tak, že si do toho prvního pilíře uděláme potenciálně velkého trojského koně. A že nám tam začnou vznikat dopředu nezamýšlené solidarity, jak se případně bude rozšiřovat výčet těch profesí v budoucnu.

18:00 Zatím jde asi o 120 tisíc lidí. – Není to málo, na druhou stranu je to něco, co ten systém unese. Moje obava však je, že to u tohoto počtu nezůstane. Koneckonců už stávající návrh je určitý krok dva v rámci strategie trojského koně. Protože první profese, které už v dnešní legislativě mají výhodu, jsou záchranáři a profesionální podnikoví hasiči. Takže on vlastně první zárodek trojského koně byl učiněn.

19:30 Jak se vám poslouchá, když slyšíte od zástupců hnutí ANO politická prohlášení, že pokud bude důchodová reforma schválena v podobě, v jaké je navržena, tak ji změní, zruší po příštích volbách? – Neposlouchá se to dobře. Z druhé strany si ale také dokážu představit, že komunikace vlády nebo Ministerstva práce a sociálních věcí a vtažení opozice do dialogu by také možná mohly být lepší. (…) Pokud existuje alespoň malá šance, že by se vláda a opozice mohly domluvit, tak to aspoň stojí za pokus.

26:00 Jakou byste dal vládě za návrh reformy penzí známku? – Za obsahovou stránku dva minus, za komunikaci tři minus.

29:00 Kdy a jak poradíte svým dětem, aby začaly se spořením na důchod? – Obecně říkám tři věci: Zabezpečení se na stáří z mého úhlu pohledu je vyřešit vlastní bydlení, druhá věc, a tam to samozřejmě může být velmi názorově různorodé, mít rodinu. Pokud funguje normálně, zvyšuje se pravděpodobnost, že až já jednou ve stáří budu něco potřebovat, tak mě třeba děti také nenechají na holičkách. A bod číslo tři je v ideálním případě od prvního vážného pravidelného výdělku začít si dávat nějakou část stranou, aspoň pět procent. Naučit se to jako zvyk, tak jako většina z nás si každé ráno a každý večer čistí zuby a nepřemýšlíme o tom.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované