Hlavní obsah

Konvalinka: Nárůst omikronu přijde koncem týdne, v únoru by mohlo být po všem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl biochemik Jan Konvalinka.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Ode dneška se v Česku zkracují karantény a izolace na pět dnů. Vztahovat se měly i na očkované, to se na poslední chvíli změnilo. Je to správný krok?

Hostem Ptám se já byl biochemik Jan Konvalinka.

Vláda na poslední chvíli o týden prodloužila výjimku z izolace pro očkované a pro ty, kteří koronavirus prodělali v nedávné době. Do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým nemusí, pokud nemají příznaky covidu. Na druhé straně po pěti dnech neskončí izolace těm, kterým přetrvávají příznaky.

Podle biochemika Konvalinky je zkrácení karantény rozumným krokem. Umí si ale představit, že místo pěti dnů by byla sedmidenní. „Kdybychom ovšem drželi všechny deset nebo čtrnáct dní v karanténě, nikdo by tady možná nezbyl. Přineslo by to větší škody než samotná choroba. U izolace by ale určitě měl být na závěr negativní test, ideálně PCR. To zatím neplatí, ale diskuze o tom stále probíhá,“ vysvětlil.

Zkracování obou lhůt přichází i kvůli tomu, že v Česku už dominuje omikron, jak potvrdil na začátku týdne Státní zdravotní ústav. Výrazný nástup omikronové vlny zemi ale podle Konvalinky teprve čeká. „Vidíme v jiných zemích, že ten nárůst je velmi rychlý, ale naštěstí velmi rychle opadne. Čekal bych velký nárůst na konci tohoto týdne, ale v únoru to snad bude za námi,“ vysvětlil.

„Kdybych měl říct nějakou svoji predikci, jak to dopadne, tak bych doufal, že bude spousta nakažených, ale že nemocnice nebudou zahlceny a nebude příliš mnoho obětí,“ popsal svůj pohled na možný vývoj v následujících týdnech. Dodal ovšem, že není na místě omikron podceňovat a to v ohledu na další průběh očkování i dodržování protiepidemických omezení. „Opatření mají smysl z pohledu zpomalení šíření viru v populaci. Pravděpodobně ho nakonec dostaneme všichni, i my očkovaní, ale kdybychom ho dostali všichni najednou, tak i to malé procento vážných průběhů by dokázalo zahltit nemocnice,“ upřesnil.

A lze předpovědět, kdy koronavirová pandemie skončí? „Stále nevíme, zda v březnu nebo na podzim nepřijde nová, nebezpečnější mutace koronaviru. Ale když se podíváte na dřívější světové pandemie, tak málokdy trvaly déle než dva roky. Omikron už je tak nakažlivý, že se s ním potká skoro každý a zdá se, že nějaký druh imunity omikron způsobuje. Můj odhad spojený s doufáním je, že tohle už bude konec. A domnívám se, že by to mohlo být už v letošním roce,“ předpověděl Konvalinka.

Jaké potíže může způsobit varianta omikron Česku? Je to labutí píseň globální pandemie, nebo se máme připravit na další nečekané zvraty ve vývoji koronaviru? A je správný krok, aby pracovníci kritické infrastruktury měli možnost chodit za určitých podmínek i s pozitivním testem do práce?

Pusťte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Méně nebezpečný omikron? Pořád stojí za to se očkovat, varuje biochemik Konvalinka.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované