Hlavní obsah

Organizátor demonstrací: Izrael si bere Palestince jako lidské štíty

Hostem Ptám se já je organizátor propalestinských protestů Zdeněk Jehlička.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Prahou tento týden prošel protestní pochod na podporu Palestiny a Palestinců. Účastnily se ho stovky lidí, kteří drželi transparenty s hesly jako Okupace není mír, Izrael zabíjí. Čeho chtějí demonstracemi docílit?

Hostem Ptám se já je Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne naším jménem! – iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která v Praze propalestinské akce pořádá.

Asi 300 příznivců Palestiny se sešlo ve středu večer na Staroměstském náměstí. Na akci vlály palestinské vlajky a transparenty s hesly Svobodu Palestině nebo Okupace není mír, Izrael zabíjí. Účastníci se pak vydali na pochod k Úřadu vlády. Na celou akci dohlížela policie. Protest pořádala iniciativa Ne naším jménem!, která stála i za vzpomínkovou akcí za civilní oběti v Izraeli a Palestině v neděli na Václavském náměstí.

Propalestinské i proizraelské demonstrace se tento týden konaly také v mnoha dalších arabských a evropských městech. Na akcích na podporu Palestinců v Berlíně a v Tunisku už došlo k násilnostem.

Rozsáhlý brutální útok palestinského radikálního hnutí Hamás ze 7. října v izraelském pohraničí si vyžádal zhruba 1400 obětí. Dalších 200 lidí Hamás odvlekl do Gazy jako rukojmí. Při odvetném izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy už zemřelo zhruba 3300 lidí.

Jak dnes pořádat demonstrace na podporu Palestiny, aby nepůsobily jako akce, které relativizují teroristické útoky? A odkud podporovatelé Palestiny čerpají informace o obětech?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Konáme demonstrace a pietní vzpomínkové akce za civilní oběti tohoto takzvaného konfliktu a chceme dát hlas Palestincům, protože máme za to, že dlouhodobě v českém veřejném prostoru a v českých médiích tento hlas utiskovaných chybí. Není to tak, že bychom chtěli demonstrovat vysloveně na podporu a řekněme nějakou relativizaci těch útoků, ale je to hlavně za Palestinu ve spojení s porušováním lidských práv a s porušováním mezinárodního práva Izraelem.

5:00 Neměli byste se ale jednoznačně distancovat od Hamásu? - Ten distanc tam byl. Ale znovu opakuji, že tyto události nejsou nijak výjimečné pro Palestince. Palestinci žijí v ignorovaném násilí 75, respektive 55 let.

7:00 Co je Hamás pro Palestince? Protože neterorizuje jenom Izrael, ale i Palestince. - Blokádu pásma Gazy nedělá Hamás, blokádu dělá Izrael. - Držme se té aktuální situace. - Já teď cítím zájem médií, protože se to téma skandalizuje v souvislosti s útokem na Izraelce. Čehož je třeba litovat, tenhle hanebný zločin, tohle masové vraždění Izraelců anebo Palestinců je potřeba co nejpříkřeji odsoudit a to jsme udělali. Ale musíme to kontextualizovat, když se ten útok stane, abychom nebyli v našem kulturním kruhu překvapeni. A když se mě ptáte na Hamás a jestli mluví za Palestince, musela byste se zeptat Palestinců v Gaze. Nicméně co to je Hamás? Hamás, to je gang, který ovládá věznici Gaza. - Je to teroristická organizace. - To je gang, který ovládá věznici Gaza. Zrušte věznici Gaza, Hamás přijde o svoji podporu, o svoji moc.

8:00 Izrael teď vyzývá civilní obyvatelstvo, aby opustilo zejména severní část Pásma Gazy, protože se tam zřejmě skrývá nejvíc bojovníků Hamásů a Izrael tam chce soustředit svoji odvetu. Je to ale Hamás, kdo podle dostupných informací brání lidem odejít. Proč neprotestujete proti tomu? - Ta otázka by měla znít jinak. Jaká legitimita přichází z izraelské strany, aby vyzývala palestinské obyvatelstvo v Gaze, aby opouštělo tato místa? Jaká legitimita jde z izraelské strany tím, že přeruší energii, vodu, potravinovou pomoc, léky, bombarduje civilní cíle. Hamás vám v ničem nebrání - A vadí vám, že si Hamás bere Palestince jako lidský štít? - Jako lidské štíty si Palestince bere Izrael.

14:00 Vy jste řekl, že chcete v protestech pokračovat, že chcete dělat nátlakové akce. Na podobných protestech v zahraničí už došlo k násilnostem, například v noci na dnešek v Berlíně, kde dav zapaloval auta, útočil na policisty a skandoval antisemitská hesla. Noc předtím zase dvojice útočníků hodila zápalné lahve na židovské komunitní středisko se synagogou. Nebojíte se, že by mohlo k násilnostem dojít i u nás? - Nemám ten pocit. My tematizujeme dvě věci. To je spoluzodpovědnost české politické reprezentace, která udržuje nadstandardní vztahy se zemí, která dlouhodobě porušuje lidská práva. Taky bychom chtěli zvednout problém médií, jejich odpovědnosti a dát hlas utišeným Palestincům.

17:00 Na včerejším pochodu se skandovala hesla jako Izrael no more, From the river to the see, Palestina will be free… Není to volání po zničení Izraele? Odkazuje to na chartu Hamásu. - Zeptal bych se naopak, uznal Izrael Palestinu? Ne. - Byla nebo nebyla ta hesla moc radikální? - Ve spojitosti s kritikou režimu Izraele nebyla.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované