Hlavní obsah

Starostové mají před sjezdem, Rakušan se chce asi zviditelnit, říká k videu Pekarová

Hostem Ptám se já je předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Už ve středu začne ve Sněmovně další tvrdá bitva mezi vládou a opozicí. Tentokrát o schválení korespondenční volby. Ta by podle návrhu měla fungovat už v roce 2025, bude ale složitější, než se možná čekalo. Prosadí koalice své?

Hostem Ptám se já je předsedkyně Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ke koaličnímu návrhu na možnost korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí se poslanci sejdou na mimořádné schůzi ve středu. A očekává se, že to bude opět velká politická bitva. Téma korespondenční volby provázejí silné emoce, hlasitá je přitom zejména opozice, která je razantně proti a hrozí obstrukcemi.

Koalice předložila vlastní návrh korespondeční volby po dvou letech příslibů. Voliči by ji mohli začít využívat už v příštích sněmovních volbách v roce 2025. V těch posledních v říjnu 2021 v zahraničí hlasovalo jen asi třináct tisíc lidí. Aktuálně totiž mohou Češi v zahraničí hlasovat pouze na velvyslanectvích, což je podle zastánců korespondeční volby časově i finančně nákladné pro voliče žijící daleko od zastupitelských úřadů.

Poštu by podle očekávání koalice mohlo k hlasování využít až několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Opoziční hnutí ANO a SPD ale takovou možnost odmítají s tím, že by to mohlo vést k možnému ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.

Proč koalice nastavila u voleb ze zahraničí tak složitá pravidla? Nebojí se toho, že bude volby někdo zpochybňovat? A jaké největší třenice čekají vládu v časech, kdy jsme se začali blížit k dalším volbám?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak dlouhou debatu očekáváte ke korespondenční volbě? - Celkově dlouhou, z vyjádření opozice je zřejmé, že je to pro ni jedno z témat, u kterého hodlá obstruovat snad úplně nejvíce z toho volebního období. Více obstruující opozici jsme tady ještě v moderní historii neměli. Takže se dá očekávat, že debata to bude výživná, složitá, ale věřím, že také dospějeme k závěru. K tomuto týdnu máme dohodu, že ale nebudeme trávit ve Sněmovně celé noci.

4:00 Když chce hnutí ANO prosazovat zákon o referendu a právě korespondeční volbu referendu podrobit, myslíte, že je to vůbec téma na obecné referendum? - Podle mě není. Referenda mají smysl na místní úrovni. V případě státních referend je náš názor konzistentní, vždy jsme byli velmi obezřetní, co se týče tohoto zákona. Tohle vnímám jenom jako snahu a taktiku hnutí ANO vypálit rybník SPD.

7:00 Kolik lidí z těch až 600 tisíc žijících v zahraničí podle vás možnost korespondenční volby využije? - Můžeme usuzovat podle ostatních zemí, které když zavedly korespondenční volbu, tak se zvedla účast spoluobčanů v zahraničí o procenta. - Takže když minule volilo 13 tisíc lidí? - Tak se dá očekávat, že se o tisíce zvýší účast. - Takže takový obrovský politický souboj o pár desítek tisíc hlasů. - Ano, je to vlastně zajímavé. To vypovídá o tom, jak se někteří až dogmaticky, jako třeba hnutí ANO, když dává korespondenční volbě za vinu i útok na Kapitol, snaží extrémně manipulovat tu diskuzi.

14:00 Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda v neděli na Prima CNN News připustil možnost, že by se odložila účinnost toho zákona a ta možnost by se nevyužila v roce 2025. Je to ve hře? - To si vůbec nepřipouštím. S panem Bendou si to ještě řekneme. A já jsem zaznamenala, že je to jakýsi návrh hnutí ANO. Měli bychom si všimnout, kdo jako první vyřkl tento návrh a co tím sleduje. - A co tím ANO sleduje? - Myslím, že se ANO bojí hlasů ze zahraničí, protože zkrátka v tomto podporu nemá.

18:00 Co by pro vládu znamenalo, pokud by Marian Jurečka skončil v čele KDU-ČSL? - My bychom samozřejmě respektovali to, jak se rozhodne KDU-ČSL. Je to jejich vnitřní záležitost. A pro nás je KDU-ČSL partner, se kterým chceme pokračovat. Ostatně jdeme spolu v evropských volbách, krajských, senátních. Věřím, že kolegové si uvědomují, že koalice je velmi stabilní a funkční, a i kdyby byl býval v čele KDU-ČSL někdo jiný, tak věřím, že to tak bude vnímat. - Spolupráci SPOLU by to neohrozilo? - Není to o jedné jediné osobě.

24:00 Třeba Vít Rakušan teď ve svém novém videu avizuje, že Starostové musí ve vládě přitvrdit. To je pro vás úsměvné, nebo je to vážnější signál? - Je to takové zahájení kampaně STAN. Je před námi několik voleb. STAN má před svým volebním sjezdem, takže tam může také vznikat určitá potřeba pana předsedy se zviditelňovat, aby ukazoval tu siláckou rovinu svého šéfování straně. Pro mě je důležité, aby to také vztáhli sami na sebe a jejich ministři třeba na školství a dalších resortech ty reformy dělali a dotáhli.

33:00 Vy zase teď máte mediálně dost sledovaný spor uvnitř TOP 09 o vašeho zakladatele a bývalého předsedu Miroslava Kalouska. Pořád ještě chcete, aby přehodnotil své rozhodnutí a souhlasil s tím, že bude za TOP 09 kandidovat do Senátu? - Bylo by to ideální, nejen z osobního hlediska. Pokud má někdo zájem pomáhat straně jakožto její člen, tak tím má možnost projevit, že mu nezáleží jen na sobě samém, ale i na tom, že získáme obvod, kde zatím topka není úspěšná.

34:00 Neotevírá si tím vrátka k založení nějaké nové politické strany, subjektu? - Nechci spekulovat, ale byla by škoda tříštit ty síly. Tříštit síly nahrává Andreji Babišovi. To si snad umí každý vyhodnotit a zvlášť někdo, kdo je tak zkušený. - Neobáváte se toho, že by vám něco takového mohlo rozštěpit TOP 09? - Toho se neobávám. Myslím si, že tady příliš prostoru pro nějaký nový subjekt stejně ani není. - Politologové říkají, že velký a nebývalý a jsou to ty stovky tisíc zklamaných voličů u koalice Spolu. - Chápu, že jsme určitě mohli některé zklamat, ale stále ještě máme delší čas na to obnovit tu důvěru. A věřím, že na tom budeme všichni společně pracovat. Právě proto, že možná potřebujeme jenom lépe vysvětlit, že ty kroky, které jsme dosud udělali, a nebylo jich málo, jsme dělali i ve prospěch našich voličů. Dělali jsme je s cílem, abychom my všichni tady měli kvalitní život.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované