Hlavní obsah

Fico a Orbán jsou cesta pro Česko, tvrdí Rajchl

Hostem Ptám se já byl předseda strany PRO Jindřich Rajchl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Loni vznikli. Letos na jaře převzali štafetu protivládních demonstrací. Psalo se o nich jako o možné konkurenci pro SPD a částečně i pro ANO. Podpora strany PRO ale drhne, opustila ji část vedení. Co chce dělat v europarlamentu?

Hostem Ptám se já byl předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

Loni na jaře převzal Rajchl se svou novou politickou stranou štafetu od organizátorů protivládních demonstrací. A požadoval po vládě rychlé změny s tím, že protestní akce nestačí a musejí přijít nátlakové akce po celém Česku. Jeho nástup tehdy zneklidnil mimo jiné parlamentní hnutí SPD, které se rozhodlo do příštích voleb spojit s Trikolorou.

Na avizované generální stávky a větší blokády úřadů ale nedošlo. A podpora PRO od léta chladne. Na poslední demonstraci v září přišly podle policie desítky tisíc lidí. Kvůli názorovým sporům z vedení strany také nedávno odešli klíčoví lidé.

Proč projektu Jindřicha Rajchla klesá podpora? Proč nedotáhl své sliby o nátlakových akcích na vládu? A co by chtěl dělat v europarlamentu?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:30 Na rozhovor do tohoto pořadu vás zveme od března, kdy jste organizoval demonstraci, která skončila útokem na Národní muzeum a vyvěšené ukrajinské vlajky. To jste ale odmítal. Co se stalo, že jste teď přišel? Není důvodem vaše klesající podpora? - Naše sledovanost na facebooku a účast na besedách stoupají.

2:30 Takže říkáte, že jste spokojen? - Spokojen nejsem nikdy, já jsem člověk, který má vždycky vysoké cíle a vysoké ambice. Tím cílem je změna v České republice. Kdybych chtěl se jenom posadit do nějakého Parlamentu, tak už tam dávno jsem.

16:00 Nespokojenost občanů roste zcela evidentně a zásadně. Dneska jsou tři procenta lidí, kteří rozhodně věří vládě. Kdyby mně věřila tři procenta lidí, okamžitě odstupuju. - Máte tři procenta preferencí. - My nejsme ve vládě. My jsme nová strana.

23:50 K čemu se vám podařilo vládu dotlačit, čeho jste dosáhl? - To, že vláda nereaguje a nebaví se s námi o našich požadavcích, má za výsledek to, že už jí nevěří nikdo v této republice, že Petr Fiala je nejméně oblíbeným premiérem na celém světě a jsme absolutně poslední, co se týče ekonomiky v celé Evropě. - Takže znovu, jakého úspěchu Jindřich Rajchl dosáhl coby předseda strany PRO? - Vláda neudělala nic a výsledkem toho je to, že jsem tam, kde jsme. - Čeho jste vy dosáhl? - Teď to říkám. - Neříkáte. - Teď to říkám, že ničeho vůči vládě… - No vidíte, děkuji, to jste mohl říct rovnou, nedosáhl jsem ničeho, mohli jsme jít na další otázku.

25:00 Proč kandidujete do europarlamentu? Láká vás ten vysoký plat? - Už jsem stokrát řekl, že pokud budu v jakékoli veřejné funkci, tak budu dávat veškerou odměnu, kterou za to budu pobírat, na charitativní účely. Já peníze nepotřebuji. Kandiduje strana PRO, nikoliv já. - Budeme kandidovat jako lídr? - O tom rozhoduje naše vedení, právě přicházejí noví lidé. (…) Pokud se pro to vedení strany rozhodne, tak tu kandidátku odvedu, ale rozhodně bych tam nezůstával nijak dlouho a určitě bych se vrátil do České republiky, protože mým hlavním cílem jsou parlamentní volby.

30:00 My nechceme jít jednoduchou cestou, my chceme nabízet cestu Roberta Fica a Viktora Orbána pro Českou republiku, to je naše cesta, která tady chybí v politice a já věřím, že občané naší země si pro ni půjdou.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované