Hlavní obsah

Reportér o obávaném pluku Ajdar: Jsou opilí adrenalinem a mají jediný cíl

Hostem Ptám se já byl reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Reportéři Seznam Zpráv Janek Kroupa a Jan Novák strávili čtyři dny a tři noci s rozvědně-diverzní jednotkou obávaného pluku Ajdar. Kdo jsou jeho členové?

Hostem Ptám se já byl reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Reportéři Seznam Zpráv se v pátek vrátili už z druhé cesty na Ukrajinu. Mimo jiné strávili několik dní s jednotkou obávaného pluku Ajdar, jeho činnost popsali v reportáži.

Bataliony a různé bojové pluky na Ukrajině přitom fungují už několik let. Jejich příslušníci jsou často laici, bojovníci, kteří prosluli mnoha odvážnými akcemi.

Skupiny, které vznikly po ruské anexi Krymu, jsou ale často i kontroverzní – zakládali je lidé, z nichž mnozí neměli daleko k nacismu, některé čelily nařčení z mučení zajatců i válečných zločinů. Teď jsou ale součástí sil, které na Ukrajině bojují proti Rusku.

Jak operují na frontové linii? A kdo jsou vlastně muži, kteří se vrhají do nejnebezpečnějších vojenských operací? A kam se po měsíci posunula situace na Ukrajině z pohledu novinářů na místě?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve videu, nebo své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

0:30 - Na Ukrajině jsi byl od začátku války podruhé, co se od té doby změnilo? První týden byla situace jako v každém válečném konfliktu chaotická. To je ještě podtrženo tím, že se ti lidé strašně bojí. Pro novináře to bylo složité. Pohybovat se v tomto chaosu je téměř nemožné. Strach těch lidí často způsobuje velmi přepjatou reakci vůči všemu cizímu. Museli jsme často vysvětlovat, že nejsme špioni nebo že nepracujeme pro Putina a místním nechceme ublížit. To se ale posunulo. Lidé, kteří tam zůstali, měli čas se s tím sžít. I obrana začala být organizovanější.

3:30 - Ty jsi teď strávil několik dnů a nocí s bojovníky pluku Ajdar. Co je to za lidi? Ajdar vznikl v roce 2014 poté, co Rusko anektovalo Krym a etabloval se z normálních lidí jako jednotka domobrany, která se postupně profesionalizovala. Bojují s obrovských nasazením. Tohle přirovnání mi někdo vytkne, ale mně připomínali legionáře. Nerespektují rank, tihle lidé salutují člověku. Mají za sebou například velmi brutální boj z roku 2014 o jednu obec, kde ukrajinská armáda prohrála bitvu. Tenhle pluk tehdy nebyl nikterak dobře vyzbrojen, ale bojoval s tak vysokým nasazením, že ruské výsadkáře dokázali porazit.

6:00 - Jsou tam stovky až tisíce lidí. My jsme strávili čas s rozvědně-diverzní rotou Ajdaru, jejich boj byl záškodnický proti ruským jednotkám. Pak mají za úkol zásobit zbraněmi spřátelené jednotky, jejich třetí činnost je rozvědná. Měli i informátory na místě a zjišťovali polohu vojsk.

7:00 - S normální armádou koordinovaní jsou, ale s místní domobranou ne, to v podstatě nejde.

9:30 - Někteří se bojí, každý člověk má někdy strach, ale jsou i lidé, kteří se tak nebojí. Strach nepociťují. To jsou lidé „ve válce hrdina, v míru ve vězení“.

10:00 - Ti lidé jsou opilí adrenalinem. Život je tam jednoduchý – dostaneš najíst, napít a řeknou ti, co dělat. Pro spoustu lidí bude těžké se vrátit do normálního života.

11:00 - Základní emocí je absolutní averze proti Rusům. (…) Je to hodně o osobním kontaktu, ti lidé jsou si strašně vzájemně blízcí. (…) Své velitele budou následovat kamkoliv. Lidé sem narukovávají, protože znají lidi, kteří tam jsou a naprosto si důvěřují.

14:00 - Ty jednotky vznikly kvůli anexi Krymu. Taková jednotka není příčinou, ale důsledkem. Vznikly jako dobrovolnické prapory a nemám pochyby, že tam byli i velmi problematičtí lidé. Říká se tam, že po první bitvě se stali z nacistů pacifisti. Touhle jednotku ale nevládne ideologie, pouze jediná myšlenka: boj s Rusy.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované