Hlavní obsah

Po nejfotografovanější ženě truchlil svět. Pohřeb viděly 2,5 miliardy lidí

Hostem Ptám se já byla zástupkyně šéfredaktora časopisu Forbes Irena Cápová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Poslední srpnový den uplyne 25 let od chvíle, kdy tragicky zahynula princezna Diana. Jak silný je Dianin odkaz ve Velké Británii? A jak změnila poměry v královské rodině?

Hostem Ptám se já byla zástupkyně šéfredaktora časopisu Forbes Irena Cápová, která se věnuje tématu britské královské rodiny.

Okolnosti života první manželky následníka britského trůnu prince Charlese princezny Diany budí zájem veřejnosti i po čtvrtstoletí od jejího úmrtí. Emancipovaná Diana dělala spoustu věcí po svém a i po rozvodu s nástupcem Alžběty II. byla považována na členku královské rodiny a nadále tak byla v hledáčku tisku.

Právě to se jím stalo osudným, když se v noci 31. srpna 1997 v autě se svým partnerem Dodim Al-Fayedem snažila uniknout devíti paparazziům a stala se obětí autonehody. Od té doby se stále objevují i nové konspirační teorie vysvětlující její smrt, ale i spekulací, jak Diana proměnila fungování britské královské rodiny včetně vztahů mezi jejími členy.

Jak si výročí úmrtí princezny Diany připomíná královská rodina? A jak se britská monarchie proměnila za poslední desetiletí?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Synové Diany se nemají v plánu sejít. Symbolicky se sešli loni, kdy by měla Diana šedesátiny a odhalili její sochu. Tehdy společně uctili její odkaz. Velké připomínky ale podle mě neproběhnou, je to vzpomínka na velmi tragický den. Pokud bude rodina vzpomínat, tak soukromě.

3:30 - V Paříží, kde došlo k nehodě, je na mostě Monument svobody, který se stal pietním místem, kde si příznivci Diany připomínají tu tragickou noc. Už teď tam leží květiny a svíčky. V Londýně budou také.

4:50 - Po smrti Diany truchlil nejen Londýn, ale celý svět. Na pohřeb se sjely 3 miliony lidí a dva a půl miliardy lidí ho sledovaly v televizi. Vysílal se ve 200 zemích a ve 44 jazycích. Dovedu si představit, že i po 25 letech si to budou lidé připomínat.

6:05 - Princezna Diana byla svého času nejfotografovanější ženou světa. Předčila hollywoodské herečky a byla na všech obálkách. Svoji slávu ale používala na to, aby ukazovala na problémy, které považovala za důležité. A to bylo v britské královské rodině něco nového. Například na nutnost destigmatizace nemoci HIV, malomocných, válečných sirotků atd.

8:00 - Je zajímavé, že emancipovaná princezna Diana, která dělala spoustu věcí po svém, byla adorovaná, zatímco žena prince Harryho Meghan bývá veřejně spíš zatracovaná, ačkoliv i ona se snaží jít svou vlastní cestou. V čem je ten příběh jiný? Ty dvě ženy nejde srovnat. Diana byla Angličanka ze staroslavného rodu. Vyrostla v tom prostředí a do královské rodiny vplula relativně samozřejmě. Proto pro ni nebyly takovým šokem povinnosti členky královské rodiny. Pro Meghan bylo spíš s její svobodomyslnou myslí náročné. Nebyla podle svých slov slyšet, cítila se umlčována. Přeju jim v Americe štěstí, ale mrzí mě, že britskou královskou rodinu opustila. Mohla pro ni udělat mnoho dobré práce.

11:30 - V rámci britské královské rodiny jsou vztahy mimořádně harmonické. Princ Charles i princ William dělají pro monarchii mnoho dobré práce. Manželka Williama Catherine velmi přirozeně vplula do role, která je jí dána. Velmi dobře pochopila rozsah svých povinností. Zároveň se snaží děti vychovávat co nejnormálněji. Tohle je třeba odkaz princezny Diany. Ta se sama snažila své děti vychovávat civilně.

12:18 - Diana s dětmi sama vyrazila do zábavního parku, vodila je do McDonaldu, což bylo do té doby nevídané: nikdo britskou královskou rodinu běžně nepotkával. Stejně tak prince Williama a Catherine mohou potkat běžní Londýňané v parku nebo v knihkupectví. Snaží se děti vychovávat jako máma a táta, nevyužívají tolik personálu.

14:30 - Už od devadesátin Alžběty II. přebírá Charles nejdůležitější povinnosti. Vidíme přirozený přechod, který je ve 21. století důležitý – Britové vidí, že tu bude další panovník.

18:00 - Alžběta II. si připadá, že kdysi Bůh složil tu povinnost na její bedra, a proto 70. let slouží. Proto se chce panování věnovat, dokud jí slouží zdraví.

19:00 - Jestli něco britská monarchie potřebuje, tak je to kontinuita a návaznost na tradice, které Velkou Británii vždycky definovaly. To britská královská rodina ztělesňuje. Věřím, že monarchie má budoucnost v 21. století.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované