Hlavní obsah

„Velká drobnost,“ obhajuje Pekarová pochybení kandidáta TOP 09 na ministra

Hostem Ptám se já byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Video: Seznam Zprávy

 
Článek

Už v pondělí by měl do vlády nastoupit nový ministr pro vědu a výzkum. Helenu Langšádlovou TOP 09 z vlády stáhla, pracovala prý sice dobře, ale práci špatně prodávala. Dokáže nízké preference strany zvednout bývalý rektor Tuleja?

Hostem Ptám se já byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. (pozn. redakce: rozhovor byl natočen 2. 5.)

Prezident Petr Pavel přijal ve čtvrtek demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové z TOP 09. Strana vybrala jako jejího nástupce ekonoma a bývalého rektora Slezské univerzity Pavla Tuleju. Prezident by ho na návrh premiéra Petra Fialy (ODS) měl jmenovat v pondělí.

Langšádlová skončila kvůli nespokojenosti vlastní strany s tím, jak prezentovala výsledky své práce veřejnosti. Akademik Tuleja, který větší politickou zkušenost mimo severomoravský region zatím nemá a který by měl pomoci zlepšit mediální obraz TOP 09, se ale ještě před příchodem na resort sám musel vyrovnávat s reputačním problémem. Jak upozornily i Seznam Zprávy, publikoval totiž před časem několik článků v takzvaných predátorských časopisech.

Tuleja se už za toto pochybení omluvil a požádal univerzitu, aby články stáhla z jeho publikačního seznamu. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je taková reakce dostačující a Tulejově jmenování nic nebrání: „Postavil se k tomu tak, jak by měl. Nedělala bych z komára velblouda. Vždyť byl i následně znovu zvolen rektorem a všechny tyto věci se staly ještě předtím. Takže svoji dlouholetou prací pro univerzitu potvrdil, že je člověkem schopným a že bude dobrým i na pozici ministra.“

Jak takový kandidát pomůže TOP 09 vylepšit PR obraz? Vážně strana vyměnila údajně dobře pracující ministryni proto, že měla málo lajků? A co dokáže TOP 09 samostatně voličům nabídnout?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Vy v TOP 09 vážně měníte ministryni kvůli tomu, že sice dobře pracuje, ale má málo lajků na sociálních sítích? - Já bych to určitě nedávala do takové zkratky. Ale asi se shodneme všichni, že když něco uděláte, ale nikdo o tom neví, tak je to, jako kdybyste to neudělal. A tato vláda bývá často kritizována za komunikaci, za to, že nekomunikuje úplně správně. A my si bereme k srdci tady tuto zpětnou vazbu, myšleno za TOP 09. Když někdo opravdu může zlepšit tu práci u sebe, tak to máme udělat a jít příkladem i ostatním.

2:30 Paní Langšádlová dělala všechno pro to, aby se podařilo posunout celou řadu priorit, připravila zákon o vědě a výzkumu. A tady to dokončí nový ministr. My jsme osobně vždycky s Helenou Langšádlovou mluvili také právě o tom, že není možné jenom tu práci odvést, ale je potřeba ji prezentovat. Není to tak, že by to byl blesk z čistého nebe pro kohokoliv z nás. My jsme tu situaci dlouhodobě samozřejmě řešili.

4:00 Výměnu na postu ministryně velmi ostře glosoval zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že „její odstřel je ještě hnusnější, neférový takovým tím primitivním holčičím způsobem.“ To zní, jako když se vaše spory s ním zhoršují. - Já ani kolikrát nevím, co mám komentovat, protože on většinu těch věcí, když se vyspí, pak zase smaže. Už je to jeho kolorit, trochu se z něj stal takový Miloš Zeman nebo Václav Klaus vůči své straně. (…) Je to řadový člen strany. Nemusíme ho komentovat.

8:00 Podle zjištění novinářů Pavel Tuleja v roce 2015 vydal tři odborné články publikované v takzvaných predátorských časopisech, což je poměrně velký akademický přešlap. Věděla jste o tom? - Nevěděla jsem o tom. A ani pan Tuleja o tomto svém dřívějším přešlapu nevěděl. A opravdu rychle ho napravil.

10:00 Postavil se k tomu tak, jak by měl. Nedělala bych z komára velblouda. Vždyť byl i následně znovu zvolen rektorem a všechny tyto věci se staly ještě předtím. Takže svoji dlouholetou prací pro univerzitu potvrdil, že je člověkem schopným a že bude dobrým i na pozici ministra.

12:00 A vy jste měli čtyři kandidáty a tohle byl nejlepší? - Uvažovali jsme o vícero lidech a máme určitě ve svých řadách další schopné lidi. Ale nikdo jiný z nich opravdu nevedl osm let univerzitu, která vznikla na zelené louce, která je úspěšná, její absolventi jsou úspěšní, která dělá dobré jméno v regionu. Mimochodem on je z Moravskoslezského kraje, moravskoslezský patriot, člověk, který je v tom místě velmi známý. A věřím, že velice brzy prokáže i na této pozici, že tady v tomto případě šlo o opravdu velkou drobnost.

12:45 A není to tak trochu, jako kdybyste někoho, kdo obcházel pravidla pro placení daní, udělali ministrem financí? - Ne, toto je úplně něco jiného. To srovnáváte nesrovnatelné.

13:00 Bude mít někdo, kdo s takovým reputačním škraloupem vstupuje do vlády, lepší mediální obraz než Helena Langšádlová, kterou jste kvůli malé mediální viditelnosti měnili? - Za člověka musí hovořit jeho práce a musí být schopen tu práci dobře obhájit, jeho jméno je opravdu neposkvrněné. Tady v tomto případě se jedná o jednotlivé malé pochybení. - Vašim voličům to nebude vadit? - Já myslím, že voliči oceňují, když umíte uznat chybu. A že si umíme představit, že v té dlouhé kariéře se čas od času snad může stát nějaká malá chybka, ale důležité je přece to, jestli se k tomu umíte postavit čelem. To je podle mě to nejdůležitější.

18:00 Jaká je budoucnost TOP 09 jako samostatné strany? Skutečně se otvírají dveře tomu, co se šeptá v kuloárech, že by mohlo dojít ke sloučení s ODS? Veřejně to poprvé řekl pan Kolář. - To byl jediný, kdo si to myslí, a jediný, kdo to vlastně řekl. A od toho jeho výroku se ta debata vedla. A ta reakce na to byla zcela jednoznačná. V TOP 09 není zájem spojovat se s ODS.

19:00 Zároveň jedeme dál, soustředíme se na volby, které jsou před námi, naše koalice Spolu je jediná, která může porazit hnutí ANO v těch evropských volbách. Hraje se v nich opravdu o hodně, protože když vidíme, jak se radikalizuje hnutí ANO, tak je skutečně potřeba mu být důstojnou konkurencí, a to jsme právě my.

20:00 Andrej Babiš představuje stejné riziko jako Robert Fico na Slovensku. A my něco takového dopustit nechceme. Koalice Spolu dává obrovský smysl.

22:00 A pak je tu také otázka toho, že když se dívám na dvě koalice, které vytvořily vládní koalici, tak je to skutečně Spolu, které přichází s reformami. Občané očekávají reformu školství, ale tam se to tolik nedaří, jako se například daří Marianu Jurečkovi připravit reformu sociálního systému a dávek, reformu penzí. Řešíme samozřejmě také ozdravování veřejných financí, reformování zdravotnictví, ke kterému dochází pod naším ministrem Vlastimilem Válkem. Takže my jsme opravdu koalice, která reformy nejenom slíbí, ale umí je i připravit a umí je i prosadit.

24:00 Od Pirátů a od Starostů tedy reformy nepřichází? - Myslím, že je ten výkon slabší, než bych očekávala třeba právě v oblasti toho školství a očekávala to od nás veřejnost.

28:00 Vláda schválila důchodovou reformu, hnutí ANO od jednacího stolu odešlo, zvládnete to nějak? - My to určitě zvládneme, protože my jsme zodpovědní a reformu jsme slíbili, také jsme ji připravili a teď ji prosadíme. Když někdo nemá řešení, a dokonce je tak arogantní a neslušný, že odmítne i prezidenta republiky, tak tím opravdu poukázal nejvíc, jak mohl, na svoji vlastní zoufalost a neschopnost. Máme opravdu velmi neschopnou opozici, protože ona umí jenom dlouho řečnit ve Sněmovně o ničem, ale ve finále, když má sama přinést něco na stůl, tak toho schopná není a raději z jednání uteče.

30:00 Cítíme velkou zodpovědnost za tuto zemi, nechceme lidem lakovat realitu narůžovo, nebudeme jim tvrdit, že se to dá zvládnout něčím, co myslím, že zrovna ve vašem pořadu ekonom David Marek označil za ekonomický nesmysl a blábol.

31:00 Včera tady řekl Karel Havlíček, že ANO ty změny důchodového systému po volbách zruší. Věříte tomu, nebo je to politická proklamace? - Víme, že hnutí ANO neumí přijít se svým návrhem, ale umí rušit to, co udělali předchůdci. Oni přicházejí teď s nějakým svým údajným druhým pilířem. Oni rušili druhý pilíř (když byli ve vládě), najednou chtějí zavádět druhý pilíř. Je to z jejich pohledu možná nějaká taktika, mají možná voliče hloupé, kteří si nepamatují. Zároveň je tady vidět jejich bezradnost. (…) Samozřejmě děláme parametrické kroky, které třeba podpoří i pracující důchodce. Máme tu odvahu a musím se jenom pousmát nad tím, jak hnutí ANO se v tom teď plácá a kroutí. Odhalili to, že nemají vlastně vůbec nic. Král zůstal nahý.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované