Hlavní obsah

Vstoupí do učebnic jako ukázka ekonomického blábolení, říká expert k výrokům ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl ekonom a poradce prezidenta David Marek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Hnutí ANO odmítlo dál jednat s vládní koalicí o reformě penzí a odřeklo účast na debatě, kterou svolal prezident Petr Pavel. Vláda má prý o podobě reformy stejně jasno a ANO jí nechce dělat fíkový list. Je ještě šance na dohodu?

Hostem Ptám se já byl hlavní analytik společnosti Deloitte, ekonom a poradce prezidenta David Marek.

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo, že se k poslední schůzce k reformním úpravám penzí nepřipojí, protože nechce podle slov Andreje Babiše „dělat vládě hlupáky“ a účastnit se zbytečných jednání. Podle předsedy ANO se totiž zástupci koalice vyjádřili v tom smyslu, že je názor opozice nezajímá a změny si prosadí i bez souhlasu opozice.

Prezident Petr Pavel snahu o dohodu vládní koalice a opozice na důchodech vzdát nechce. Dveře pro hnutí ANO tak podle jeho poradce Davida Marka zůstávají na další jednání na Hradě stále otevřené. Prezident nevyloučil ani kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky, který by se mohl uskutečnit na přelomu května a června.

Předkladatel návrhu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se pokusí hnutí ANO znovu oslovit a přizvat i opoziční SPD. Čas hledat shodu podle něj je až do druhého čtení ve Sněmovně, tedy zhruba tři měsíce.

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Vy jste byl u obou jednání, která zatím byla na Hradě svolána. Jaké z toho máte zážitky? – Jedním slovem rozporuplné. Samozřejmě člověk asi nemůže být naivní a nemůže čekat, že se podaří dohodnout hladce během jediné schůzky na všem. Nicméně ten výsledek událostí nabral, řekněme, vývoj až absurdní.

3:00 Byl jste zklamán, když to po první schůzce nejdříve vypadalo na dohodu a hnutí ANO shodu následně popřelo a řeklo, že nesouhlasí s debatou o zvýšení věku odchodu do důchodu? Jak jste to vnímal? – Bylo tam 15 lidí, 12 lidí vám odsouhlasí, že to, co sdělil pan prezident na tiskové konferenci, opravdu na té schůzce zaznělo. Samozřejmě jsme neměli vysoká očekávání, chtěli jsme se shodnout na začátek na těch základních věcech. Na tom, že důchodový systém bez dalších úprav bude mít v budoucnosti značné problémy a že jednou z cest, jak to řešit, je pravděpodobně zvyšování věku pro starobní důchody s  ohledem na to, že se dožíváme stále vyššího věku. Na obě dvě odpovědi na té schůzce ze všech stran padla odpověď ano.

3:30 A následně byla ta druhá otázka zrelativizována. A v dopise, který minulý týden poslalo hnutí ANO, relativizovalo i tu první odpověď. Takže teď vlastně nevíme, na čem jsme. A jednat s partnerem, kterému nemůžete věřit, protože jeden den vám řekne ano a druhý den řekne ne, je opravdu složité.

4:00 Má další jednání smysl a je vůbec šance, že se koalice a opozice dohodnou? – Je to trochu jako v manželství. Občas se s manželkou nedohodnete, ale je to váš partner, se kterým musíte jednat. My tady nemáme politické strany, ze kterých bychom si mohli vybírat. A ta otázka je tak důležitá pro celou společnost, že je i přes všechny problémy důležité o tom dále jednat. A to proto, aby se domluvené změny důchodového systému udržely i další desetiletí.

4:30 My teď neřešíme penze pro příští rok. Takové ty výkřiky, že někdo okrádá současné důchodce, to je hloupost. Tyto problémy, které dneska řešíme, cílí na rok 2060, cílí na váš a můj důchod. A proto je důležité, abychom se dohodli, ať už příští parlamentní volby dopadnou tak, či onak. A bylo by dobré udržet ten směr, na kterém se teď dohodneme. Právě proto ta snaha prezidenta dostat všechny ke stolu a dohodnout se alespoň na opravdu základních věcech.

5:00 Dveře pro hnutí ANO jsou tedy stále otevřené. – Včera byly volné tři židle u toho kulatého stolu pro zástupce hnutí ANO. A pokud se bude konat další schůzka, budou pro ně opět připravená tři čtyři místa u stolu, kolik si řeknou. Každopádně ta diskuze bude pokračovat s každým, kdo se toho bude ochoten účastnit teď v nejbližším období. Budeme se snažit posunout spíše odborným směrem, to znamená udělat si schůzku jednak s demografy a také s ekonomy.

5:30 A to z toho důvodu, aby se i vysvětlily některé mýty a falešné argumenty, které v té diskuzi o důchodovém systému padají. Například to, že to vyřešíme zvýšením porodnosti. Dokud to neuvidím na demografické projekci Českého statického úřadu, tak je pro mě tenhleten argument faul.

6:00 Když Alena Schillerová říká, že cestou je rodinná politika, růst DPH a snížení desetiprocentní šedé ekonomiky, je to pro vás relevantní ekonomický názor do debaty o  důchodové reformě? – To jsou argumenty, které jsou opět argumentačními fauly. A to z toho důvodu, že my jsme se mimo jiné už na té první schůzce všichni u toho stolu dohodli, že je přijatelné, aby dlouhodobě deficit důchodového systému byl maximálně okolo jednoho procenta hrubého domácího produktu. Pokud to chce řešit někdo zvýšením jiných daní, tak to neznamená, že platí ta dohoda.

7:00 Bude zveřejněn zápis z té první schůzky. Každý si bude moci přečíst, co tam doopravdy padlo.

9:00 Řekl byste, že zástupci hnutí ANO tedy lhali a kolikrát lhali o tom průběhu schůzky na Pražském hradě o důchodech? – Se vším hnutí ANO souhlasilo. Ta diskuze byla moderovaná a padly přesně otázky, které cílily na tyto tři cíle, a byl dán prostor všem stranám, aby se k tomu vyjádřily. A tam zaznělo doslova ano. – Už jste zažil podobné jednání? – Nejsem politik, většinou jednám buď s kolegy ekonomy, nebo v byznysu s našimi klienty. A upřímně řečeno mezi chlapy slovo platí.

11:00 Andrej Babiš zveřejnil dopis, který ANO poslalo na Pražský hrad prezidentovi republiky. Jeho základem je, že s důchody nemají vlastně žádný problém a jde o vládní koalicí uměle vytvořený problém. Když to velmi zjednoduším. Co na to říkáte?  My tady neřešíme jenom důchodový systém. My tady máme velký deficit v dopravní infrastruktuře, budeme stavět nové zdroje v elektroenergetice. Takže my si nemůžeme dovolit generovat vysoké dluhy v důchodovém systému, proto se ty změny dělají. Důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný bez dalších zásahů, to padlo i na schůzce na Hradě. A říkat, že je to uměle vytvořený problém, je obrovský hazard, ale obrovský hazard s budoucností obyvatel této země.

13:00 Andrej Babiš ve svém pondělním videu uvedl: „Proč bychom je měli zase něco učit? Když jsme jim řekli, kde je zdroj? Není to druhý pilíř, je to jiný zdroj s garancí státu, nemáme o čem jednat.“ Jaký zdroj? – Já nevím, asi našli nějaký důl na zlato někde na Šumavě, nebo já netuším, jaký zdroj. Kdybychom takový zdroj měli, tak asi neřešíme důchodovou reformu.

20:00 Co od těch dalších debat vlastně čekáte? – Čekáme od toho to, že se podaří více informovat širokou veřejnost o tom, co je potřeba a co je pravda a co není pravda. A nechceme to říkat jenom vlastními ústy, my nejsme podporovatelé ani koalice, ani opozice. My chceme racionální řešení pro celou společnost a chceme, aby ty správné argumenty zazněly z úst lidí, kteří o tom vědí nejvíce. Proto se chceme posunout na tu odbornou úroveň, protože důvod, proč jsme se scházeli na Hradě, byl, že ta situace v politice je zabetonovaná, oni spolu nemluví, nevěří si.

23:30 Nám chybí 200 až 250 procent HDP nezbytných investic v klíčových oblastech, a pokud budeme vytvářet deficity v důchodovém systému, tak si zavíráme dveře k tomu, abychom investovali do budoucnosti. Je to strašně nezodpovědné, to, co říkají, co je napsáno v tom dopise, vstoupí do učebnic ekonomie jako ukázka ekonomického blábolení.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované