Hlavní obsah

Žádný megaúspěch, hodnotí Havlíček sehnání munice pro Ukrajinu

Hostem Ptám se já byl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Video: Marie Bastlová

 

Reklama

Článek

Sněmovnu příští týden čeká další mimořádná schůze. Koalice chce probrat postup Andreje Babiše v kauze složky s citlivými informacemi na ministra Jana Lipavského a jeho výroky k zahraničním otázkám. Je šéf ANO bezpečnostní hrozbou?

Hostem Ptám se já byl místopředseda hnutí ANO, stínový premiér Karel Havlíček.

Mimořádná schůze, na které chtějí zástupci koalice prodiskutovat kroky šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andreje Babiše, by se měla podle premiéra Petra Fialy (ODS) konat příští týden v úterý.

Bezprostředním impulsem byl podle šéfa kabinetu e-mail, ve kterém Babiš žádal od svých spolupracovníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), včetně toho, zda má děti. Lídra hnutí ANO rozčílilo, že ho ministr označil kvůli některým jeho krokům za bezpečnostní hrozbu pro Česko. Právě způsob, jakým Babiš komentuje zahraničněpolitické a bezpečnostní otázky, chce koalice na sněmovní schůzi probrat také.

Babiš nařčení, že sháněl kompromitující materiály na Lipavského, odmítl. Omluvil se ale za použitý vulgarismus. Podle Havlíčka se nejednalo o nic zvláštního. Zopakoval slova svého předsedy, že jen chtěl podklady pro interpelace. „Diskutuje se Ukrajina a někteří evropští i čeští politici zvažují, že by se tam poslali vojáci NATO. Proto jsme se chtěli zeptat politiků, jestli by byli připraveni poslat do války i svoje děti,“ dodal Havlíček.

Jak se ANO staví ke konfliktu na Ukrajině? Jak hodnotí slovenskou vládu a její rétoriku? A jak hnutí ANO naloží s rekordní podporou, kterou mu ukazují průzkumy?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Proč jste potřebovali a chtěli vědět, kolik má Jan Lipavský dětí? - Na tom přece nebylo nic mimořádného. To, že pan Babiš si vyžádal od svých blízkých spolupracovníků v rámci soukromé korespondence to, aby připravili určité podklady, to si připravují všechny strany.

1:30 A co se týká těch dětí, tak tam se přece nejednalo o nic mimořádného. To si můžete zjistit přes Google, to není žádná tajná informace, kdo má kolik dětí. Ale pan Babiš se chtěl zeptat pana Lipavského a nejenom jeho, ale i ostatních členů vlády, jestli by zatáhl svoje děti do války. Aby se jich mohl zeptat, tak potřebuje vědět, jestli ty děti mají, nebo nemají, co je na tom divného?

2:00 Je to ale velmi tenká hranice, pokud se to týká rodiny, dětí. - Ta tenká linie je někde jinde. Zjistit si to, jestli někdo má třeba děti ve smyslu toho, aby se zeptal, to z mého pohledu není překročení. Je to tehdy, pokud někdo začne ty děti využívat, nebo dokonce zneužívat v rámci politického boje, jako třeba s nemocným synem pana Babiše.

4:00 Včera vaši straničtí kolegové na sociálních sítích v uvozovkách vytáhli e-mail Ivana Bartoše, kde rovněž žádal rešerši po svých kolezích. Byla to ale jiná úroveň, nemyslíte? Nebyly tam žádné vulgarismy, zmínky o soukromí… - Já neomlouvám to, že někdo použil vulgární výraz. A za tenhle výraz (zm*d, pozn. red.) se pan Babiš omluvil. Na rozdíl od těch, kteří veřejně lynčují a používají různá označení, nadávky. Nepochybně to musíte vědět, co řekl pan Kolář o panu Zaorálkovi, co řekl pan Novotný o čelní představitelce hnutí ANO, že to je kur**čka.

7:30 Na tom e-mailu nevidím nic toxického.

9:30 Dnes se silně diskutuje Ukrajina a někteří evropští i čeští politici zvažují, že by se tam poslali vojáci NATO, tím pádem i vojáci České republiky. My jsme zásadním způsobem proti tomu, mimo jiné je proti tomu i třeba i Jens Stoltenberg, který to jasně formuloval jakožto šéf NATO. Proto jsme se chtěli v té debatě politiků zeptat, jestli by byli připraveni poslat do takové války i svoje děti. (…) My opravdu nevíme, jak pětikoalice smýšlí.

12:00 Vy byste tam své děti poslal? - Já bych s tím měl problémy, je tam poslat. Protože samozřejmě vím, že ty děti na to nejsou připravovány, že nejsou nikde vycvičeny, a pro mě situace, kterou možná dneska řeší na Ukrajině… je to tragická situace, kdy se ta situace pro ně nevyvíjí úplně růžově a kdy tam začínají uvažovat, že začnou mobilizovat další a další vojáky. Tak představa, že tam půjdou děti, kterým je 20 let, možná dokonce ještě mladší děti, které nejsou připraveny na válku, tak to se mi tedy zdá…

12:30 Ale to je manipulace, pane Havlíčku, protože ať už kdykoliv a kdekoliv na jakékoliv půdě zaznívá debata o tom, že by na Ukrajinu mohli, nebo dokonce třeba i jdou nějací vojáci armád zemí NATO, tak jsou to opravdu vojáci vyslaní na základě rozhodnutí tamní administrativy a jsou to profesionální vojáci. Posouváte to tedy do úplně jiné roviny. - Ne, já to posouvám do roviny, že já vůbec tohle nepřipouštím ani na minutu.

17:00 Co byste za současné situace dělal vy, pokud byste byl premiérem? - Apelovali bychom na to, aby mimo této pomoci se současně zahájila jednání. Samozřejmě v souladu s Ukrajinou. Aby se hledalo řešení ukončení toho konfliktu, protože obě strany mají nějaké pozitivní a negativní limity, kam jsou připraveny nebo ochotny vůbec zajít. A je třeba mít připravený plán B a ten dneska není připraven.

19:00 Chceme, aby se vyvolala diskuze k tomu, jakým způsobem se bude pokračovat dál, jinými slovy, aby byl plán B, co nastane, když se Rusko bude dále posouvat tak, jak si nikdo z nás nepřeje, ale bohužel se tak realizuje. Druhá věc je, kde, kdy a za jakých podmínek budou mírová jednání.

21:00 Zapojili byste se stejně aktivně jako Petr Fiala a jeho vláda do prezidentské iniciativy na shánění peněz na munici pro Ukrajinu? Považujete to za úspěch české vlády, české diplomacie? - Já bych to úplně nenazýval úspěchem, ale já v tom úplný problém nevidím. - Proč byste to tedy nenazval úspěchem? - Úspěch bude to, když tahle šílená válka skončí, úspěch bude to, když se to posune do nějakého finálního stavu. My to nekritizujeme, ale nepovažuji to za nějaký megaúspěch. Považuji to za aktivitu, která může té situaci částečně pomoci, ale úspěch bude to, když se ty země domluví.

24:00 Jak hodnotíte kroky české vlády k té slovenské, která pod vedením Roberta Fica stupňuje proruskou rétoriku? Vnímáte Slovensko jako bezpečnostní riziko? - Já bych to bral jako ohrožení bezpečnosti, kdyby se fatálně vyslovili třeba proti podpoře Ukrajiny.

25:30 Co bych dělal jinak, než dělá tato vláda tím, že bych jaksi pragocentricky zvedl prst pražské kavárny a začal bych poučovat Slováky, co mají či nemají dělat… protože pan premiér si nesmí brát jakožto rukojmí vztahy, které jsou mezi Českem a Slovenskem na úrovni rodinného charakteru, kulturní, ekonomické spolupráce a tak dál. Vlády se mění, ale vztahy zůstávají. A on v tuhletu chvíli pouze udělal marketing ve smyslu svých voličů a vzal si jako rukojmí občany České republiky a Slovenska, které postavil do značné míry proti sobě.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované