Hlavní obsah

Kreml se zaměřil na nejslabší článek Západu, říká expert o Slovensku

Hostem Ptám se já byl slovenský sociolog Michal Vašečka.Video: Marie Bastlová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Česko-slovenské vztahy se dostaly do velké krize. Český kabinet zrušil jednání se slovenskou vládou, protože se rozchází se současnou politikou a rétorikou premiéra Roberta Fica a jeho ministrů. Co od Fica lze ještě čekat?

Hostem Ptám se já byl slovenský sociolog Michal Vašečka.

Praha a Bratislava mají za sebou nevídanou diplomatickou roztržku. Kvůli rozdílnému pohledu na válečný konflikt na Ukrajině rozhodla česká vláda o pozastavení konzultací s kabinetem premiéra Roberta Fica. Ten na krok českého kabinetu zareagoval varovným vzkazem, že jde o ohrožení česko-slovenských vztahů.

„Je to nebezpečné pro Českou republiku a její státní zájmy, protože národní a státní zájmy Česka jsou na Západě, v EU a v NATO. Slovensko ohrožuje všechno, co Češi 30 let dělají,“ komentoval reakci české vlády sociolog Vašečka.

Situaci se koncem týdne v Praze snažil na schůzkách s premiérem Petrem Fialou (ODS) a dalšími českými politiky klidnit slovenský opoziční lídr Michal Šimečka. Chtěl podle svých slov vzkázat, že Slovensko není pouze premiér Fico.

Podle sociologa Vašečky ale Fico jenom využívá nálady velké části slovenské společnosti. „Slovensko je podle průzkumů nejvíc protizápadní společností celé střední a východní Evropy, co se týče zemí v EU. Jsme nejvíc proruskou společností, jsme nejvíc proputinovskou společností. A Robert Fico to všechno ví.“

Jakou pozici má ve své zemi současná slovenská vláda? A jak zásadní vliv na další vývoj u našich sousedů bude mít výsledek prezidentských voleb?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Před dvěma týdny jste v jednom z rozhovorů řekl, že s vládou Roberta Fica může demokracie na Slovensku skončit a že přesně to se v tuto chvíli děje. Jak to vidíte teď? – Některé věci se zhoršily a někde občanská společnost a opozice zaznamenávají i úspěchy. Když jsem hovořil, že s touto vládou může skončit demokracie na Slovensku, tak jsem samozřejmě myslel liberální demokracii. (…) Formálně žádná demokracie ze Slovenska odcházet nebude a v některých ohledech už opravdu končí.

4:00 Oproti očekávání – i představitelů české politické reprezentace – se Ficova proruská rétorika po volbách ještě zhoršila. – Ano, částečně se přiostřila. On si s proruskou propagandou pohrával i v kampani, ale nebylo to před tvářemi zahraničí. Tady se něco zlomilo a bylo to překvapení i pro část Slováků, že už přestal hrát hru před zahraničím. Dokonce v Praze křičel na slovenskou novinářku před Petrem Fialou a Donaldem Tuskem.

5:00 V zahraničí už možná pochopili, že Robert Fico nebude mít daleko od autokrata, který je připravený změnit slovenskou demokracii na poloautoritářský stát. Bude to taková ta soft autokracie, ale ve skutečnosti to není jeho hlavní cíl. On není Lukašenko ani Putin, on chce vytvořit mafiánský, oligarchický stát.

7:00 Robert Fico je obrácený dovnitř země. Je to snaha řídit zemi, která není mentálně připravená na 21. století. Snaha stále přesvědčovat, že když se stáhneme do těch malých slovenských údolí, že vichřice, která se děje ve světě, se přežene. Takhle Slováci přežili i druhou světovou válku.

8:00 Je to nebezpečné pro Českou republiku a její státní zájmy, protože národní a státní zájmy České republiky jsou na Západě, v EU, v NATO, v OECD a tak dále. A do budoucna by se Česká republika měla vracet tam, kde vždy byla. Platí, že byla skutečně unesena na Východ, jak psal Milan Kundera, jako jediný skutečně západní stát střední Evropy. Takže ano, Slovensko ohrožuje všechno, co Češi dělají 30 let.

11:00 Slovensko je podle průzkumů nejvíc protizápadní společností celé střední a východní Evropy, co se týče zemí v EU. Jsme nejvíc zakonspirovanou společností, jsme nejvíc proruskou společností, ale aby to bylo ještě lepší, jsme nejvíc proputinovskou společností. Těsně před začátkem války byl Vladimir Putin na Slovensku populárnější než v Rusku. To samozřejmě padlo, ale je stále populární mezi 25 procenty populace a část by chtěla, aby byl Putin jejich prezident. Nebo abychom měli prezidenta jako Putin. A Robert Fico to všechno ví.

13:00 Takže zjednodušeně – Fico není Putinův agent, jenom říká, co chtějí Slováci slyšet? – Velká část ano. Druhá část, která je prozápadní, prodemokratická, liberální, je úplně zděšená.

16:00 Jak moc rychle z vašeho pohledu Robert Fico Slovensko mění? – Robert Fico jde daleko pomaleji, než chtěl. Je si toho vědom a je z toho nervózní, možná proto tolik neuvážených vyjádření, která vypouští do veřejného prostoru. Nečekal, že Evropská komise bude schopna reagovat tak rychle.

18:00 Myslíte, že byl překvapen reakcí české vlády z těch posledních dní? – Určitě byl překvapený. Řekl, že „extrémně nepopulární česká vláda kvůli Ukrajině riskuje slovensko- české vztahy, které jsou pro nás přece posvátné“. Čili on vlastně zahrál do noty i mnohým Čechům, kteří též považují česko-slovenské vztahy za velmi důležité. (…) Samozřejmě že mnoho Slováků to naopak vnímá podobně jako Češi, nechcete s někým jako Fico udržovat nadstandardní vztahy.

20:30 Jak vnímáte snahu českých politiků o dialog se slovenskou opozicí? Je to snaha ukázat, že nám přece jen jde o udržení vztahů? – Podobné to bylo v 90. letech za Mečiara. Tehdy Praha, Varšava i Budapešť podávaly ruce směrem ke slovenské opozici a neustále přesvědčovaly Brusel: „Buďte trpěliví, to se v Bratislavě poddá. Nebojte se, my situaci sledujeme.“ A v tom byli Češi nejaktivnější. Uklidňovali západní Evropu, která byla z Mečiara zděšená.

24:00 Má tlak české vlády šanci něčeho dosáhnout? Anebo je to jenom naivní pokus o korekci politiky Roberta Fica? – Ne, je to důležité, Robert Fico je velmi nervózní, nedaří se mu úplně to, co chtěl. On je velký technik moci, ale ta hra je velmi křehká.

26:00 V Praze se Fico sešel s Milošem Zemanem, do Bratislavy za ním dnes míří exprezident Václav Klaus. Dokáže tohle využít ve svůj prospěch? – Naprosto jednoznačně a už teď víme bezpečně, že to propagandisticky využije.

30:00 Na Slovensku obrovsky bují dezinformace, proč se to nedaří zlepšovat? – Ruská propaganda se na Slovensko zaměřila jako na tu nejdůležitější zemi. Kdybych seděl v Kremlu a dostal to na starost, tak to neudělám jinak. Jednoduše se vždy zaměříte na nejslabší článek řetězce a Slovensko je suverénně nejslabším článkem řetězce, toho, co se nazývá globální Západ. Takže se tady nainvestovalo nejvíc peněz, ale to by nefungovalo, kdyby na to Slovensko nebylo připravené už předtím.

32:00 Co lze od vývoje na Slovensku dál čekat? – Momentálně je to taková poziční hra a v podstatě je to blízké patu (vztahy vlády a opozice, pozn. red.). A já si myslím, že to bude pokračovat ještě velmi dlouho. A to je dobrá zpráva pro Slovensko, protože by to mohlo být horší.

33:00 Špatná zpráva je to pro byznys, protože se Slovensko začíná zadrhávat v mnohých ohledech. Slovensko čekají promarněné roky, na nějaké reformy všichni zapomenou. Přitom reformy země potřebuje, protože začíná zoufale zaostávat.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované