Hlavní obsah

Rychetský zamlčel policii příbuzenské vazby v kauze dotací

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vy asi nevíte, co je střet zájmů. To není, když si řeknete o protekci na přidělení dotace.

Reklama

Článek

Nové zjištění v případu sportovních dotací. Předseda Ústavního soudu policii a poté i novinářům neřekl závažné skutečnosti o svém vztahu k tenisovému klubu, kvůli jehož podpoře oslovil svoji známou – ministryni školství.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský neřekl v případu machinací s rozdělováním sportovních dotací policii a později i novinářům celou pravdu.

Když se v osobním rozhovoru ptal ministryně školství, mládeže a tělovýchovy na dotaci pro tenisový klub v brněnských Lužánkách, neměl k němu jen vztah jako člen-tenista, který zde zaštiťuje charitativní akce pro děti.

Celá pravda je taková, že majitelem klubu, jenž měl od státu dostal veřejnou dotaci, je Rychetského příbuzný, nepříliš vzdálený synovec. Jeho matka byla Rychetského sestřenicí.

Když Seznam Zprávy znovu ústavního soudce konfrontovaly, přiznal, že jsou rodina. „Ano, naši tatínkové jsou bratranci,“ řekl soudce.

Blíže na roli Pavla Rychetského ve věci veřejné podpory pro lužánecký klub upozornila bývalá náměstkyně z ministerstva školství Simona Kratochvílová. Ta byla za machinace při rozdělování dotací zatím nepravomocně odsouzena na 6,5 roku do vězení a poté se rozhodla znovu promluvit a sdělit podrobnosti o tom, jak podle ní za dotace lobbovali politici a dalších vlivní lidé.

O Pavlu Rychetském Kratochvílová uvedla, že ministryně Kateřina Valachová jako její nadřízená po setkání s ústavním soudcem chtěla, aby se podívala právě na žádost tenisového klubu – s tím, že je s ní spojen Rychetský. Policejní vyšetřování potvrdilo, že náměstkyně takto hovořila o dotaci s Miroslavem Peltou, který byl rovněž za dotační machinace odsouzen.

„Potom tenisový klub Lužánky, to je Rychetský, tomu bychom měli dát, ale ten má desítku teda,“ zachytily její hovor s Peltou policejní odposlechy. „No tak ale jestli je to Rychetský, to je potřeba,“ reagoval podle přepisů odposlechů Pelta.

Policie si proto Pavla Rychetského při vyšetřování kauzy pozvala k výslechu. Podle protokolu se konal 1. srpna 2018 ve 13:30, samotný výslech trval včetně zápisu 30 minut a byli u něj přítomni advokáti obviněných.

Ve dvanácti otázkách se policista ptal předsedy Ústavního soudu právě na jeho roli kolem dotační žádosti pro tenisový klub v Lužánkách v Brně. Pavel Rychetský měl jako svědek mluvit pravdu.

Když se ho však policista zeptal, zda zná majitele lužáneckého klubu Leoše Vanžuru, jaký je jejich vztah a odkdy jej zná, Rychetský říká: „Ing. Vanžura je už několik let mrtvý, myslím, že jeho syn se jmenuje stejně a jsou představitelé tenisového klubu Lužánky. S Ing. Vanžurou se potkávám na tenise. Znám dobře celou jejich rodinu, a to za dobu 15 let, co jsme v Brně.“

I když, jak se nyní ukázalo, jde v osobě majitele klubu o příbuzného, Pavel Rychetský na výslechu dodal, že ke klubu jej váže jen to, že má záštitu nad akcí pro postižené děti.

Když se Seznam Zprávy Pavla Rychetského minulý týden ptaly, proč informaci o příbuzenských vztazích ke klubu zamlčel před policií, začal se rozčilovat a chtěl otázky poslat písemně.

V odpovědi potom napsal: „Policii jsem nic nezatajil. Podával jsem pouze svědectví v kauze trestního stíhání osob jménem Pelta a Kratochvílová, se kterými jsem se nikdy nesetkal ani netušil, že existují.“

Jenže policista se podle protokolu o výslechu výslovně ptal na vztah předsedy Ústavního soudu k majitelům klubu. „Znáte osoby jménem Ing. Leoš Vanžura a Ing. František Hajda? Jaký je váš vztah k těmto osobám, od jaké doby tyto osoby znáte a v jaké souvislosti?“ zněla přesně otázka vyslýchajícího policisty.

V odpovědi Pavla Rychetského není nic o tom, že je to jeho synovec a že rodinu zná odjakživa.

Foto: Seznam Zprávy

Faksimile části protokolu o výslechu Pavla Rychetského v kauze rozdělování sportovních dotací. Pasáž, která se týká Rychetského vztahu k lidem v tenisovém klubu a v níž předseda ústavního soudu zamlčel svůj příbuzenský vztah.

Na otázky kolem dotace a svého vztahu k tenisovému klubu i ke svým výpovědím na policii a do médií vypovídá se stoupající nedůtklivostí.

Kromě toho, že trvá na tom, že policii nic nezatajil, považuje takové tvrzení „za směšné“. „Tvrzení, že jsem „vám zatajil své příbuzné“, je směšné. Nevím, proč bych zrovna vás měl informovat o všech svých příbuzných. Ostatně k rodině Vanžurových mne mnohem více než velmi vzdálené příbuzenství váže především přátelství,“ uvedl v písemné odpovědi pro Seznam Zprávy.

Také problém s tím, že se jako předseda nejvyšší soudní instituce angažuje osobně v rozdělování veřejných peněz a využívá osobních vztahů s ministryní, Pavel Rychetský necítí.

„Zřejmě nevíte, co to je střet zájmů. Jde o střet výkonu pravomocí vyplývající z výkonu veřejné funkce s osobním nebo rodinným zájmem konající úřední osoby. Ona dotace se ani vzdáleně netýkala mých ústavních pravomocí,“ uvedl.

„Když jsem požádal při zcela náhodném setkání svou přítelkyni a tehdejší ministryni Kateřinu Valachovou, zda by mohla dohlédnout na fér proces posuzování žádosti BLTC (Brněnský lužánecký tenisový klub) o dotaci, byl jsem patrně jasnozřivý; jak se později ukázalo, když věc se stala předmětem trestního řízení,“ uvedl.

Dotaci pro svůj klub a přátele si tedy chtěl „ohlídat“.

Reakce Pavla Rychetského na otázky Seznam Zpráv:

  1. Policii jsem nic nezatajil. Podával jsem pouze svědectví v kauze trestního stíhání osob jménem Pelta a Kratochvílová, se kterými jsem se nikdy nesetkal ani netušil, že existují.
  2. Tvrzení, že jsem „vám zatajil své příbuzné“, je směšné. Nevím, proč bych zrovna vás měl informovat o všech svých příbuzných. Ostatně k rodině Vanžurových mne mnohem více než velmi vzdálené příbuzenství váže především přátelství.
  3. Zřejmě nevíte, co to je střet zájmů. Jde o střet výkonu pravomocí vyplývající z výkonu veřejné funkce s osobním nebo rodinným zájmem konající úřední osoby. Ona dotace se ani vzdáleně netýkala mých ústavních pravomocí.
  4. Když jsem požádal při zcela náhodném setkání svou přítelkyni a tehdejší ministryni Kateřinu Valachovou, zda by mohla dohlédnout na fér proces posuzování žádosti BLTC (Brněnský lužánecký tenisový klub) o dotaci, byl jsem patrně jasnozřivý; jak se později ukázalo, když věc se stala předmětem trestního řízení.
  5. K vaší poslední otázce: Nemám potuchy, zda si rodina Vanžurových, případně kdokoli z mých známých požádali či požádají o dotaci.

Reklama

Doporučované