Hlavní obsah

Podivná role Michala Z. aneb pochybnosti o policejním agentovi

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Michal Zděnek je jedním z kandidátů na šéfa pražského dopravního podniku. Jeho role policejního agenta v kauze Dozimetr není ale zcela jednoznačná.

Reklama

Článek

Policie zdokumentovala, jak dostal úplatek. Člen dozorčí rady pražského dopravního podniku Michal Zděnek byl v kauze Dozimetr i policejním agentem. Jeho role ale není jednoznačná, ukazuje druhá část investigativní minisérie Smrtící Dozimetr z cyklu Odkryto.

Podnikatel Petr Adam předal úplatek členu dozorčí rady pražského dopravního podniku (DPP) Michalu Zděnkovi, který ale v té chvíli spolupracoval s policií. Ta předání i natočila. Poté, co ho policie obvinila, spáchal Petr Adam sebevraždu.

Na první pohled je to jednoduchá korupční kauza, která vešla ve známost jako součást širší akce Dozimetr. Realita je ale složitější a postup policie a jejího agenta není bez otazníků, jak vyplývá ze spisu, který Seznam Zprávy prostudovaly.

Fakt, že Petr Adam předal peníze Michalu Zděnkovi, je zjevný. Stejně jako to, že to měl být úplatek. Jenže okolnosti, za kterých se to stalo, už tak jednoznačné nejsou. Nebyl totiž prvním, kdo by se dopustil problematického jednání.

Michal Zděnek jako policejní spolupracovník totiž hned na první monitorovanou schůzku přinesl důvěrné dokumenty pražského dopravního podniku. Jak plyne z odposlechů, Petr Adam o ně přitom vůbec nežádal.

Poslechněte si předchozí díl minisérie:

„To je co za dokument?“ ptá se překvapeně Adam člena dozorčí rady Zděnka na nahrávce odposlechu z 23. března 2021. „To je představenstvo, zasedání představenstva. Z ledna. Něco nám dají, něco si umíš sehnat, když jsi šikovnej. Bavil jsem se s tím Petrem (Witowským, ředitelem DPP, pozn. red.) o tom a vrazil mi tohle do ruky,“ vysvětluje Zděnek, jak si dokáže opatřit důvěrné informace.

Na přímý dotaz Michal Zděnek, v současnosti jeden z kandidátů na šéfa pražského dopravního podniku, výslovně popřel, že by dokumenty předal. „Já mu zápis představenstva nedal. Kdybych zločincům předával dokumenty DPP, byl bych proboha trestně stíhán,“ napsal Michal Zděnek s tím, že na osobní schůzce vše vysvětlí.

Když jej ale Seznam Zprávy upozornily, že mají k dispozici policejní záznam, kde dokumenty předává, už nereagoval. Později napsal, že je svědkem a jako takový musí zachovávat mlčenlivost. A na osobní schůzku už nedošlo.

Poslechněte si investigativní sérii Gučiho archiv

Autentické vyprávění odhalilo dříve neznámá fakta jednoho z největších politických skandálů posledních let – kauzy Dozimetr.

Dokumenty, které na nahrávce předává, jsou přitom neveřejné, chráněné obchodním tajemstvím. A to do té míry, že je firma neposkytuje ani na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Předání takových dokumentů rozhodně není v pořádku. Takovýto člen dozorčí rady porušil mlčenlivost, šel proti dobru podniku. Protože zápisy, ať už z představenstva, nebo z dozorčí rady, jsou skutečně důvěrné dokumenty charakteru obchodního tajemství,“ vysvětluje Adam Scheinherr, bývalý náměstek pražského primátora zodpovědný za dopravní podnik.

Policie sice nahrála, jak Zděnek nakládá s důvěrnými informacemi z dozorčí rady, ale dál s tím nic nedělá. Na otázky kolem role Michala Zděnka odmítla policie odpovědět. Státní zástupce Adam Borgula napsal, že se některými pochybnostmi už zabýval, protože je namítal jeden obviněný v rámci vyšetřování.

„Část námitek obviněného byla vypořádána s tím, že postup policie byl shledán zákonným. Zčásti budou námitky posouzeny v souvislosti s dalším rozhodováním o procesním postupu,“ napsal Borgula s tím, že nic konkrétnějšího říct prý nemůže, dokud se řízení nedostane před soud.

Jak vynášel informace policejní agent? Jaké další pochybnosti policie ignoruje? A jak vlastně vypadalo předání peněz?

Poslechněte si druhou část investigativní minisérie Smrtící Dozimetr z cyklu Odkryto.

Smrtící Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy

Podcast Smrtící Dozimetr.

Janek Kroupa rozplétá pohnutý příběh z kauzy Dozimetr v minisérii Smrtící Dozimetr, která je součástí investigativního podcastového cyklu Odkryto (Práskač, Služebná mocných, Gučiho archiv).

Scénář: Janek Kroupa. Editoři: Vojtěch Krasnický, Hana Němečková. Sound design: David Kaiser.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Své otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované