Hlavní obsah

Příběh sebevraždy v korupční kauze. Proč zemřel Petr A.

Foto: Archiv rodiny Petra Adama

Mezi obviněnými v kauze Dozimetr byl také obchodní zástupce a bývalý voják Petr Adam (zcela vpravo). Krátce po zahájení policejní akce spáchal sebevraždu.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Loni v červnu spustila policie zatýkání v kauze známé jako Dozimetr. Ve stínu politického mumraje, který případ způsobil, se odehrál jeden málo známý, zato pohnutý příběh. Líčí jej investigativní podcastová série z cyklu Odkryto.

Pět dní poté, co policie spustila akci Dozimetr, trávil obviněný podnikatel Petr Adam den se svým synem. Odjeli do firmy, kde si chtěl vyzvednout nový telefon, místo toho, který mu policie zabavila.

Při návratu se ale jeho psychický stav začal zhoršovat. Když přijeli domů do vily v pražských Stodůlkách, byla situace neudržitelná. Pak manželka i syn Martin odešli na chvíli ven. Když se Martin vrátil dovnitř, čekal ho strašný pohled.

Petr Adam – bývalý voják, jenž si zakládal na dobré pověsti – na zeď napsal vzkaz své ženě, že ji miluje. A pak si vzal život.

„Co ve mně zůstalo? Nic ve mně už nezůstalo. Nevím, jak to říct. To prostě člověku úplně obrátí život, svět, všechno,“ říká jeho šestadvacetiletý syn Martin. „S mámou to nechápeme. Nikdy tady ty sklony nebo něco podobného neměl.“ O svém otci mluví s obtížemi, záleží mu ale na tom, aby alespoň částečně mohl očistit jeho jméno. A to je i důvod, proč se rozhodl své svědectví zveřejnit – v podcastu Smrtící Dozimetr.

„Petr Adam byl slušný člověk, nikdy nikoho nepodvedl. Podle mě nikoho nikdy nechtěl uplácet. Podle mě všechno to, co se stalo, je tragický omyl, za který jsou někteří jedinci zodpovědní,“ přidává se podnikatel Jindřich Špringl, jehož jméno je rovněž na soupisce obviněných.

Totiž: v pozadí celého neštěstí je jedna policejní kombinace a jeden policejní agent. Jmenuje se Michal Zděnek a není to policista. Jde o někdejšího člena dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy. Za poněkud podivných okolností, které podcastová série rozkrývá, začal s policií spolupracovat a právě jeho měl Adam podplatit.

Obálku se sto tisíci korunami hodil na přední sedačku Zděnkova osobního auta, což zaznamenala policejní kamera.

Celý kontext je ovšem trochu složitější a korunní svědek policie, který je dnes jedním z kandidátů na generálního ředitele Dopravního podniku, není podle všeho zcela bez viny.

Poslechněte si investigativní sérii Gučiho archiv

Autentické vyprávění odhalilo dříve neznámá fakta jednoho z největších politických skandálů posledních let – kauzy Dozimetr.

Seznam Zprávám se podařilo celý příběh zrekonstruovat s pomocí odposlechů, svědectví, dokumentů i videí, které policie shromáždila. Kriminalisté vyšetřování již uzavřeli, a se spisem seznámili všechny obviněné. Případ se tak z utajené fáze vyšetřování překlápí do části veřejné, která směřuje k soudu.

Michal Zděnek tvrdí, že jednoduše ohlásil úplatek a je v podstatě whistleblowerem, trvá na tom, že se choval poctivě. Jenže příběh, jak se ze člena dozorčí rady stal policejní spolupracovník, a kdo přesně schůzky nahrával, je plný otázek.

Za co měl být úplatek, který způsobil smrt svého strůjce? Šlo jen o peníze? A byla policejní část příběhu opravdu čistou hrou? Co skutečně zachytily policejní odposlechy?

Poslechněte si první část investigativní minisérie Smrtící Dozimetr z cyklu Odkryto – najdete ji v přehrávači v úvodu článku. Druhý díl vydáme již v úterý.

Smrtící Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy

Podcast Smrtící Dozimetr.

Janek Kroupa rozplétá pohnutý příběh z kauzy Dozimetr v minisérii Smrtící Dozimetr, která je součástí investigativního podcastového cyklu Odkryto (Práskač, Služebná mocných, Gučiho archiv).

Scénář: Janek Kroupa. Editoři: Vojtěch Krasnický, Hana Němečková. Sound design: David Kaiser.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Své otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Doporučované