Hlavní obsah

Šťastný podcast: Naše válka s obránci Petra Pavla začíná

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šťastný podcast o historii KDU-ČSL a obraně prezidenta.

Reklama

Článek

Lidovci se topí v problémech. Kdysi úspěšná a hrdá strana se v průzkumech potácí pod hranicí volitelnosti, někdy dokonce až kolem dvou procent, a nedokáže najít recept, jak se odrazit ode dna.

Ve Šťastném pondělí jsme lidovcům nabídli recept, kdo by jim s – již druhým – znovuzrozením mohl pomoci. Jenže místo toho, aby nás KDU-ČSL poslechla a do svého čela si okamžitě dosadila Miroslava Kalouska, dostal v pátek důvěru stávající předseda Marian Jurečka. A tak je nyní jasné, že stranu příliš zářná budoucnost nečeká a jediné, co mohou nyní dělat, je vzpomínat na světlé včerejšky. I my jsme se tak rozhodli podívat se na její bohatou polistopadovou historii.

„Zajímavý byl poslední sjezd lidovců, který absolvoval Miroslav Kalousek, v roce 2009 ve Vsetíně, kdy už Kalousek věděl, že odchází a zakládá TOP 09, ale ještě se zúčastnil a odcházel se slovy ‚A ještě jsem jim zvolil Cyrila Svobodu‘. Jak známo, vztahy mezi Cyrilem Svobodou a Miroslavem Kalouskem nebyly nikdy moc dobré.

No, a tak sjezd zvolil Svobodu, který lidovce následně v roce 2010 vyvedl ze Sněmovny a rezignoval. A po něm přišel Pavel Bělobrádek, který je musel oživovat a doslova sbírat po kouscích z rohů ringu. Ale zvládl to a za to mu patří uznání. A mimochodem, v čele strany vydržel déle než legendární Josef Lux,“ vypráví Jindřich Šídlo.

„Po Bělobrádkovi přišel na malou chvíli Marek Výborný,“ navazuje Konstantin Sulimenko, „a následně už Marian Jurečka, který – to je třeba říci – minimálně ze začátku nebyl neúspěšným předsedou,“ hodnotí moderátor Šťastného podcastu.

„Je to tak, především má velký podíl na tom, že byl odstaven od moci Andrej Babiš,“ dodává Šídlo.

X-válka: „Proč to děláte? Kdo vás platí?“

Ve druhé části, jejíž kormidlo opět převzala Tereza Povolná, jsme se věnovali nejnovější válce na sociální síti X (pro staromilce na Twitteru), kterou ovšem tentokrát nevyprovokoval nikdo jiný než Jindřich Šídlo svým sobotním Šťastným slovem, ve kterém se pustil do Petra Pavla. A to některé prezidentovy příznivce poněkud rozlítilo.

„Já jsem si vypsala nejčastější reakce. Číslo jedna: proč tyhle věci děláte? Číslo dva: platí vás Andrej Babiš? A konečně číslo tři: Proč záměrně poškozujete Petra Pavla?“ vyjmenovává Tereza Povolná.

„Podívejte, já uznávám, že ten text mohl někoho pobouřit,“ reaguje Šídlo, „a rozumím tomu, že mi spousta lidí píše, že je ráda, že má takového prezidenta. Přátelé, já mám taky radost, že mám takového prezidenta, mnohem větší radost než z Miloše Zemana nebo potenciálně z Andreje Babiše. A můžu přiznat, že jsem Petra Pavla v obou kolech volil. Jenže těmito svými vyjádřeními se nesmírně oslabuje, zvlášť před volbami v roce 2025. A mimochodem, naše úloha opravdu není bojovat za to, aby byl někdo zvolen nebo aby někdo zvolen naopak nebyl,“ dodává komentátor Seznam Zpráv.

Ale nejen toto byla reakce na všechny obranné komentáře; své si k celé záležitosti řekla třeba i Jana Bobošíková. Jak reagoval Jindřich Šídlo na ni? A dáme prostor prezidentovým příznivcům si s námi jejich postoje vyříkat osobně? To už se dozvíte v aktuálním díle Šťastného podcastu, který si můžete pustit například v přehrávači v úvodu článku.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované