Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Kalousek se vrací. Vystřídá Jurečku u lidovců

Šťastné pondělí o KDU-ČSL.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com, Profimedia.cz

 

Reklama

Lidovci se zmítají v problémech. V některých průzkumech klesla strana až na 2 % a dlouhodobě se jí nedaří se zvednout. Přidejte si k tomu problémy současného předsedy Mariana Jurečky a je to jasné: v KDU-ČSL musí nastat změna.

Článek

Všímají si toho dokonce i řadoví členové a zasloužilí straníci. Například předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda prohlásil, že lidovci jsou v „klinické smrti“, o čemž sám Svoboda něco ví – v roce 2010 dokázal stranu úspěšně dovést zatím poprvé a naposledy v polistopadové historii mimo Sněmovnu.

Jenže vyvstává otázka, kdo by mohl stranu po Marianu Jurečkovi zachránit. Všichni potenciální kandidáti mají nějakou chybu – poslankyně Marie Jílková je na šéfku KDU-ČSL příliš žena, jihomoravský hejtman Jan Grolich zase vůbec nepřipomíná lidovce.

Vážným kandidátem se zdá být ministr zemedělství Marek Výborný, který už lidovce v minulosti vedl. Jeho hlavní výhodou je fakt, že vystudoval teologii a historii. To znamená, že se za stranu může modlit a až ji přivede do absolutní bezvýznamnosti, zvládne aspoň sepsat její kroniku.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Jenže pokud má strana, která byla mimochodem ze všech českých stran nejdéle ve vládě – celých 20 let, zvrátit hrozivý trend a vyhoupnout se alespoň na úroveň sociálních demokratů, musí nasadit těžší kalibr. Ano, správně – Miroslava Kalouska.

Dává to perfektní smysl, Kalousek už stranu perfektně zná, protože ji v minulosti úspěšně vedl. Aktuálně je navíc bez angažmá, takže už jen čeká na tu správnou nabídku, která mu umožní se do nejvyšších pater politiky vrátit.

Přijde vám to stále jako sci-fi? Pusťte si Šťastné pondělí v úvodu článku, ve kterém vám Jindřich Šídlo vysvětlí, že je tahle varianta pravděpodobnější, než si myslíte.

Přečtěte si Šťastné slovo:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované