Hlavní obsah

„Jsme v klinické smrti, vyměňme celé vedení,“ píše Jurečkovi exšéf lidovců

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda.

Reklama

Bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda volá po radikálních změnách ve straně. Vyzývá také k vypovězení koaliční smlouvy Spolu. „Volič musí vědět, že KDU-ČSL jako samostatná strana existuje,“ píše Svoboda Jurečkovi.

Článek

„Pouhá kosmetická změna, jako je výměna Mariana Jurečky na postu předsedy strany, nic nevyřeší,“ tvrdí bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda, nyní řadový člen. V dopisu, který napsal šéfovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi, volá po výraznějších změnách – výměně celého vedení a návratu k samostatnosti.

„Pokud personální změna nepovede k podstatné změně koaliční smlouvy a politiky, pak je lépe nedělat změnu žádnou. Doporučuji kompletní výměnu celého vedení. Zcela nové vedení strany může nejlépe nastavit nový kurz, aby tomu voliči uvěřili, aby viděli, že se něco podstatného děje,“ píše se v několik dní starém dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Svoboda Seznam Zprávám sdělil, že dopis je reakcí na omluvu, kterou Marian Jurečka v lednu rozeslal lidovcům. V ní se kál za vánoční večírek na svém ministerstvu v době vraždění na filozofické fakultě, stejně jako za své následné chování.

V čele strany ovšem Jurečka zůstává a podpořil ho i celostátní výbor. Část strany ale se současným stavem není spokojená a volá po Jurečkově konci. S ostrou kritikou o víkendu vystoupil i další z bývalých předsedů – Pavel Bělobrádek.

„Naše strana je v důsledku své politiky ve stavu klinické smrti. Nejde jen o události kolem 21. prosince 2023. Skutečnost, že se řadu měsíců pohybujeme v preferencích mezi dvěma a třemi procenty, je třeba vzít vážně. I to, že se nyní některé okresní organizace ozývají, není jen reflexe prosincových dnů, ale je projevem celkového špatného pocitu a obavy z budoucnosti,“ píše Svoboda.

Odpověď od Jurečky Svoboda podle svých slov nedostal. Dopis později zveřejnil i na vnitrostranickém fóru, kde vyvolal živou diskuzi.

Spolu není cesta, míní Svoboda

Kromě výměny celého stranického vedení Svoboda volá také po vypovězení koaliční smlouvy se Spolu. Už do evropských voleb by podle něj měla strana kandidovat samostatně.

„Ihned vypovědět stávající koaliční smlouvu Spolu a nahradit ji novou,“ radí Svoboda.

„Volič musí vědět, že KDU-ČSL jako samostatná strana existuje,“ dodává. Jinak podle něj straně zbývá už jen sloučit se s ODS.

Svoboda pro Seznam Zprávy dodal, že sám nehodlá do vedení strany kandidovat.

„Neformuji teď nějaký šik revoluce v KDU-ČSL. Píšu dopis jako bývalý předseda strany, který má sám zkušenost s tím, jak dopadají kompromisy. V roce 2010 jsme vypadli ze Sněmovny, což je na prvním místě moje zodpovědnost. Takže varuji jako člověk, který tím prošel, abychom neopakovali totéž,“ dodal Svoboda.

Lidovci na příští pátek svolali takzvanou celostátní konferenci, na které budou situaci znovu probírat. Je jisté, že i tam zazní výzvy, aby Jurečka funkci předsedy sám složil. Ve hře je také posunutí sjezdu z podzimu na jarní termín a vyřešení situace ještě před nadcházejícími volbami.

Reklama

Doporučované