Hlavní obsah

Šťastný podcast: Test pro správné Čechy. Víte o naší zemi víc než migranti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sean Aidan Calderbank, Shutterstock.com

Šťastný podcast tentokrát o migraci.

Článek

Kteří velikáni protiimigračních hnutí se dostali do naší top pět a jaké otázky mají dostávat žadatelé o české občanství, o tom je dnešní Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko a Ondřej Lasák.

Migranti jsou tady! Nebo respektive nejsou, ale mohli by být! A mohli tu být vlastně klidně už patnáctkrát, kdyby je svou hrdinnou rétorikou a přísnými pohledy neodradili ti největší bojovníci proti uprchlíkům, které jsme tu měli. Ve Šťastném podcastu tak těmto statečným mužům a ženám vzdáváme hold a vybíráme ty nejlepší z nich do našeho antiimigračního výběru top pět.

„Páté místo. Jana Volfová, oceněná za volební videoklip k volbám do Evropského parlamentu 2014,“ uvádí oceněnou bojovnici Konstantin Sulimenko.

„To bylo naprosto fantastické,“ kýve Jindřich Šídlo. „Jana Volfová tenkrát kandidovala za Suverenitu Jany Bobošíkové a bylo to obecně v době, kdy vznikala spousta obskurních sdružení typu Islám v České republice nechceme. Jen pro připomenutí, Volfová je v tom videu v burce a pronáší tam řeč proti islámu. Suverenitě to tenkrát tedy vůbec nepomohlo, ale je to nezapomenutelný příspěvek do českého politického muzea.“

Na čtvrtém místě se umístil pro někoho možná překvapivý uchazeč: premiér Petr Fiala. I on se sklouzl na vlně protiimigračního sentimentu.

„Vybavuju si, jak Petru Fialovi svítily oči, když jednou stál na maďarských hranicích u jednoho pěkného vysokého plotu a nechal se u toho vyfotit. Já na té fotce mám rád, že je na ní ostnatý drát smotaný do takového klubíčka, takže to vypadá, že Fiala ten plot sám nainstaloval,“ hodnotí Ondřej Lasák.

„Na druhou stranu chci ale dodat, že sice Orbán za ten plot tenkrát dostal kartáč, ale Maďarsko bylo v tu dobu opravdu těžce v háji. A kdyby nezasáhla Angela Merkelová a migranti se nevydali do Německa, bůh ví, jak by to pak v Maďarsku vypadalo,“ podotýká Šídlo.

Kdo se umístil na prvních třech místech a za jaké činy to bylo? A zvládáme podle mínění Šťastného panelu jako Česko migraci dobře, nebo máme v něčem mouchy? I to se dozvíte v čerstvé epizodě Šťastného podcastu.

Jste správný Čech?

A v jeho druhé části pokračujeme s tématem migrace, tentokrát ovšem ne na sociálních sítích, ale v testovacích centrech. Díky novému ultimátnímu testu Šťastného podcastu si teď totiž můžete vyzkoušet, jestli jste správný Čech a zda víte o Česku dostatečně na to, abyste se tu mohli integrovat do společnosti.

„Kdo jiný by měl takový test Čechům dávat než já, perfektně asimilovaný imigrant,“ říká na úvod Sulimenko. „Nejdřív vás vyzkouším z opravdových testových úloh pro zisk českého občanství a pak dostanete můj vlastní test, víc kulturní a méně znalostní.“

Jak vypadá takový kulturní test? Tady je jedna z otázek:

Přijdu do hospody, co udělám jako první?

  • a) Objednám si pivo.
  • b) Objednám si pivo a začnu pindat, že tu „točí chc**ky“.
  • c) Objednám si pivo, začnu pindat, že tu „točí chc**ky“ a pohádám se kvůli tomu s hospodským.

Která odpověď je správná a jaké další otázky již brzy budou pokládat úředníci Ministerstva vnitra žadatelům o české občanství, to se dozvíte v naší zábavné show. Pustit si ji můžete v přehrávači nahoře nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Doporučované