Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Chceme migrační pakt. Uprchlíci dostanou chaty voličů SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Šťastné pondělí o migraci.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Evropský parlament se rozhodl, že eurovolby jsou nuda a je potřeba je trochu okořenit. A tak hlasoval o migračním paktu, protože to je něco, o čem před volbami zvládneme vést milou a spořádanou diskuzi. A Česko se do toho pustilo.

Článek

Migrace byla už od první vlny uprchlíků zhruba z let 2014–2016 téma, které vyvolávalo největší emoce. A debata o ní se omezovala v podstatě jen na jednu věc: Nechceme žádnou „povinnou solidaritu“, nechceme kvóty a vůbec, není to náš problém, tak nás nechte být.

Právě do této atmosféry vstupuje set dokumentů nazvaný migrační pakt, který má znovu rychle se zvyšující příliv imigrantů dostat pod kontrolu. A protože ho nikdo nečetl a nikdo neví, co v něm doopravdy je a není, chopili se tématu Andrej Babiš a Tomio Okamura.

Pravda je samozřejmě taková, že Česku ani v případě, kdy by v dokumentu byly schované povinné relokace, jak opoziční lídři straší, nic nehrozí.

Představte si, že jste uprchlík ze Sýrie a toužíte se usadit a žít v bohaté a vyspělé západní Evropě. A poté, co projdete složitým evropským migračním mechanismem, ocitnete se jednoho dne místo Mnichova na nádraží v Karviné. V tu chvíli vás téměř jistě napadne, že se vám vlastně velmi stýská po domově, a řeknete si „zlaté Aleppo, jedeme zpátky“.
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

S migrací navíc máme i řadu fantastických zkušeností. Zvládli jsme pomoci více než půl milionu ukrajinských uprchlíků. A podle nových dat tady teď stovky tisíc z nich pracují a odvádí na daních mnohem víc, než kolik stojí jejich podpora. Mezitím bude půl milionu voličů SPD u počítačů psát na sociální sítě a do komentářů k článkům, že tu Ukrajinci nepracují a kradou slušným Čechům práci.

Je tak celkem zřejmé, který z těchto půl milionů se české ekonomice vyplatí víc.

Právě s Ukrajinou ale souvisí i jedna aktuální hrozba, před kterou nás migrační pakt může zachránit. Přijmout jej tak musíme, jinak riskujeme, že nám migrace zcela zničí naši zemi, jak ji známe. Jaká hrozba to je a jak s tím vším souvisí nakupování v Čestlicích, to už vám řekne Jindřich Šídlo v úvodním videu.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované