Hlavní obsah

Šťastný podcast: Vzpomínáme na nejšťastnější chvíle českých dějin

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šťastný podcast se tentokrát zaměřil na osudové roky zakončené číslovkami 2 a 7. A analyzuje, jak se povedla Šťastná padesátka (na snímku).

Reklama

Článek

Během kulatých narozenin Jindřicha Šídla se neděly jenom katastrofy, ale i skvělé věci. A aby bylo vaše pondělí šťastnější, zaměří se Šťastný podcast dnes právě na ně.

Když jsme se při přípravě speciálního představení Šťastná padesátka ohlíželi za Jindřichovým půlstoletím, našli jsme také pozitivní zprávy z jeho jubileí. Na druhou stranu je potřeba přiznat, že ani omylem nejsou tak podstatné jako ony katastrofy.

Vezměte si třeba rok 1982, kdy československý fotbalový nároďák nedokázal na mistrovství světa porazit ani Kuvajt a poprvé se politicky angažoval (ale rozhodně žádnou spolupráci nepodepsal!) Andrej Babiš. A na straně druhé…

„… byla vynalezena ciabatta,“ říká scénárista Konstantin Sulimenko, „a narodil se v současnosti velmi důležitý člověk pro Arsenal, Mikel Arteta.“

„Taky se narodila moje žena, což je pro mě důležitější než ciabatta, a dokonce možná i než ten Arteta,“ reaguje Jindřich Šídlo, „a pak je tu jedna velmi důležitá a radostná zpráva, na kterou bychom neměli zapomínat – umřel Brežněv. Čímž byl zahájen nejoblíbenější televizní pořad Československé televize 80. let ‚Kremelské pohřby‘.“

„Tak aspoň to tehdy zkvalitnilo televizi,“ dodává producent Ondřej Lasák.

Pusťte si aktuální díl Šťastného pondělí

Pozitiva jsme našli i na roce 2012. Třeba to, že neskončil svět.

„To vlastně bylo strašné zklamání,“ vzpomíná Lasák, „pořád to někdo dokola opakoval, že se to stane, určitě se to stane – a nic.“

„Vlastně to bylo trapné, už když jsme se probudili a čekali jsme, že začne vymírat Austrálie, kde přišel 21. prosinec o několik hodin dřív. A to se nějak nedělo,“ poznamenává Sulimenko.

Chcete vědět, čeho pozitivního se zúčastnil Michal David v roce 1987? A kdy se uskutečnily první vesmírné pohřby, což je také určitě pozitivní?

Pusťte si Šťastný podcast v přehrávači nahoře a všechno vám řekneme.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované