Hlavní obsah

Kauza Michalik: Amatérismus. Vedení STAN o jeho podnikání vědělo, říká reportér

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Věslav Michalik, dnes už bývalý kandidát na ministra průmyslu a obchodu.

Reklama

Článek

Věslav Michalik sice stáhl svou kandidaturu, ale pro Starosty bude i nadále klíčovým členem. Svůj vliv si uchová a tipuji, že bude pátrat po tom, kdo ten ohýnek rozfoukal, říká reportér Ondřej Koutník.

Dění kolem místostarosty hnutí STAN Věslava Michalika nabralo tento týden rychlý spád. Kandidatury na ministra průmyslu a obchodu se starosta Dolních Břežan a podnikatel v solárním byznysu ve čtvrtek nakonec vzdal. Jeho majetkové poměry a nezdařené pokusy o jejich vysvětlení přitahovaly až příliš mnoho pozornosti k budoucí vládě Petra Fialy.

„Pro mě osobně to byl jeden z nejzajímavějších kandidátů do vznikajícího kabinetu, jeden z těch nejchytřejších a zároveň nejvlivnějších. Ale dostala ho minulost a zásadní podcenění situace,“ vysvětluje reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník v podcastu Stopáž.

Kauzu odstartovalo tento týden zjištění Deníku N o půjčkách v hodnotě desítek milionů korun, které bývalá Michalikova firma v minulosti získala od neprůhledné kyperské firmy. Michalik později uvedl, že majitelem této firmy je jeho manželka Hana, a slíbil celou záležitost vysvětlit na čtvrteční tiskové konferenci.

„U politika vypadá jakékoliv zamotání s offshorovými strukturami prostě divně. Michalik své angažmá s kyperskou firmou podle mě už z větší části vysvětlil, ale novináři nedostali vysvětlení v písemné podobě, kde by doložil, že ty firmy skutečně vlastnila jeho žena. Kouzlo offshorových firem je v tom, že se těžko dokazuje, kdo je skutečným koncovým vlastníkem. Zkrátka bych uvítal, kdyby ukázal účetní uzávěrky nebo čísla, která by dokazovala vstupní kapitál, s nímž do ní v roce 2002 Michalikovi šli,“ dodává Koutník.

Skrze kyperskou společnost Lowfield Investments rodina Michalikových v letech 2002 až 2016 investovala do developerských a solárních projektů, mimo jiné do kancelářského a obchodního objektu Pivovarský dvůr v Dolních Břežanech, kde je Michalik starostou.

„Čemu vůbec nerozumím, je, že se hnutí STAN na tuto situaci vůbec nepřipravilo. Celý ten případ považuju za podcenění situace a amatérskou komunikaci problému, o kterém se vědělo, že s velkou pravděpodobností přijde. Už několik měsíců před volbami z různých stran finančního světa nebo polostátních firem typu ČEZ přicházely směrem k Michalikovi ataky a takový zdvižený prst, že jeho minulost se může po volbách začít přetřásat. Vedení STAN o tom vědělo, věděl to určitě i sám Věslav Michalik a nechápu, že neměli připravené jasné argumenty,“ říká reportér.

Měl Michalik v tomto týdnu nějaké výrazné zastánce? Je jeho byznys ilegální? A jakým ministrem může být zvažovaný náhradní kandidát, ekonom Filip Matějka?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované