Hlavní obsah

Půl miliardy za digitální tokeny. Co se tento týden stalo se Xixoio?

Foto: David Mihaliček, Seznam Zprávy

Zakladatel firmy Xixoio Richard Watzke je mimo jiné majitelem ochranné známky „Richard Watzke since 1971“.

Reklama

Článek

Po roce se podcast Stopáž opět dostává ke kauze Xixoio. Stejně jako Policie ČR, která tento týden zasahovala u členů jejího představenstva. Co přesně se semlelo, v rozhovoru popisuje Dan Novák, který případ dlouhodobě sleduje.

Pokud někdo slyší o projektu Xixoio poprvé, pojďme mu to v rychlosti shrnout a vysvětlit. Když se člověk podívá na web Richarda Watzkeho, uvidí spoustu motivačních citátů, jak pan Watzke chápe finanční svět, protože „když člověk chce, dokáže všechno“. Kdo to ve skutečnosti je?

Richard Watzke je zajímavá osobnost. V první řadě o sobě říká, že v devadesátých letech vydělával v marketingu. Potom se nějaký čas věnoval prodeji luxusních nemovitostí a zhruba kolem roku 2014–2015 se objevil poblíž finanční společnosti Moneypolo, která se věnuje mezinárodním transferům peněz. Tam se dal dohromady s šéfem Moneypola Nikolajem Rožokem, který Watzkeho uvedl do světa tokenů, kryptoměn a všeho, co s tím souvisí. Společně potom někdy kolem roku 2016–2017 založili společnost Xixoio.

Ale ještě abych se vrátil k Watzkemu. Pro jeho charakteristiku je asi důležité poznamenat, že je to člověk, který má vždy velké ambice odpovídající jeho velkému egu. Ilustrací toho je například časopis, který vydával v době, kdy obchodoval s luxusními nemovitostmi. Časopis nesl název Richard Watzke. A poslední ilustrací budiž, že pan Watzke je držitelem ochranné známky „Richard Watzke since 1971“, což je rok, kdy se narodil.

Na jakém principu měla jeho firma Xixoio fungovat?

Xixoio je fintechový startup, jehož ambicí je vytvořit něco na způsob digitální burzy, digitální platformy, ekosystému, kam si firmy budou chodit pro kapitál. Podobně jako když jdou na burzu, akorát s tím rozdílem, že nebudou vydávat akcie, ale digitální tokeny. To je v tomto případě obdoba jakýchsi digitálních dluhopisů, nebo chcete-li digitálních akcií. A ty pak mohou firmy hledající kapitál využít pro svůj další rozvoj. Xixoio má v ideálním případě vydělávat právě na poplatcích za tokenizaci a na podílech, které bude získávat na tokenech takto tokenizovaných firem.

Podařilo se zjistit, kolik lidí Watzkemu uvěřilo a do toho projektu poslalo svoje opravdové peníze?

Jsou to stovky lidí. A stovky milónů korun. Podle informací, které teď v souvislosti s událostmi okolo Xixoio přinesl Deník N, policie odhaduje škodu na zhruba půl miliardy korun.

A co se tedy stalo tento týden?

V úterý Národní centrála proti organizovanému zločinu uskutečnila řadu domovních prohlídek, řadu dlouhých výslechů představitelů Xixoio a jejich akcionářů i partnerů. Richard Watzke a předseda představenstva firmy Henry Ertner dokonce skončili v cele předběžného zadržení. Ovšem nebyla to vazba, jak se mylně šířilo po internetu. Podle informací, které máme k dispozici, už byli propuštěni a nikomu zatím nebylo sděleno žádné obvinění. Policie vyšetřuje Xixoio a jeho představitele z podezření na podvod a praní špinavých peněz.

Když někam vběhne NCOZ, tak to asi není vyšetřování ukradené Felicie. Je policie sdílná v tom, proč se na Xixoio zaměřuje?

Policie tu věc prakticky nekomentovala. Na dotazy sdělila jenom to, že podniká úkony v trestním řízení. A to je všechno.

Pokračování rozhovoru si můžete poslechnout v dnešní epizodě pořadu Stopáž. Najdete ho v přehrávači v úvodu článku, na našem portálu Podcasty.cz, v mobilní aplikaci Seznamu anebo ve své oblíbené aplikaci pro přehrávání podcastů.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované