Hlavní obsah

ČNB trhne kormidlem a další den úroky sletí dolů. Promeškat to bude drahé

Foto: Seznam Zprávy

I drobným snížením klíčové sazby spustí ČNB v ekonomice domino. Jak se postarat o peníze? V podcastu Ve vatě radí investor Lubor Žalman.

Reklama

Článek

Podle Lubora Žalmana, bývalého ředitele Raiffeisenbank, začne centrální banka se snižováním sazeb příští rok. „Někdy v průběhu příštího roku vidím začátek snižování, nebude ale rychlé. Centrální banky většinou sazby snižují postupně, o čtvrt procentního bodu. Ani já bych nečekal, že přijde jednoprocentní snížení najednou, a už vůbec ne takto napoprvé,“ říká zakladatel dluhopisového fondu Encor Wealth Management.

I drobné snížení klíčové dvoutýdenní reposazby spustí v ekonomice domino. Obchodní banky ho propíšou do cen úvěrů včetně hypoték, které půjdou postupně dolů. Ovlivní ale i úročení vkladů domácností i firem, které se naopak sníží okamžitě.

„Sazby na běžných účtech a spořicích účtech klesají okamžitě, příští den je tam nižší sazba. Na termínovaných účtech ne, tam dohodnutá sazba platí, než ten termínovaný vklad skončí,“ říká Žalman. Jak tedy naložit s úsporami, když je snížení sazeb na dohled, ale dříve než na únorovém zasedání centrálních bankéřek a bankéřů se ho patrně nedočkáme?

Nesponzorujte banku

Základem je nenechat peníze ohlodávat stále ještě vysokou inflací na běžném účtu. To stále ještě dost Čechů dělá. V červnu leželo na běžných účtech zhruba 1,3 bilionu korun z celkových 3,5 bilionu korun, které mají domácnosti uložené v bankách. „Pokud ještě máte peníze na běžném účtu s úrokem kolem 0 %, dejte si to aspoň na spořicí účet. Nejste dobrodinec, který chce sponzorovat banku,“ radí investor.

Ve snaze utéct před vysokou inflací lidé část úložek přeposlali na lépe úročená konta. V posledních měsících se ale příliv korun na termínované účty zastavil. „Kdo to chtěl udělat, už to udělal. A vždycky je spousta lidí, kteří se o své peníze prostě nestarají,“ vysvětluje změnu trendu Žalman.

Až ČNB sazby sundá, bude pozdě

Tzv. termíňáky už ale nyní nemusejí být ideálním řešením. „Na termínované vklady už neukládejte peníze na příliš dlouhou dobu, tak na tři měsíce,“ doporučuje investor. S pádem základní úrokové sazby se totiž rozhýbou i ceny aktiv. „Dluhopisy zdraží. U ceny akcií to záleží na více věcech, ale většinou čím nižší úrokové sazby, tím vyšší ceny akcií,“ připomíná.

Střadatelé a investoři tak hrají o to, kdy snížení sazeb vypukne. Řeší, jak dlouho ještě zůstat v bezpečných spořicích a termínovaných produktech, které stále nabízejí slušné úrokové sazby. U termínovaných účtů lze při splnění podmínek dosáhnout i na 7 %. Nejvýhodnější spořící účty se aktuálně úročí 6 %.

Kdo chce peníze ze „spořáků“ a „termíňáků“ přesunout do dluhopisů nebo akcií, neměl by promeškat klíčový okamžik. „Musí to udělat dřív, než ČNB sazby sundá, protože pak už bude pozdě, pak už to bude drahé,“ varuje Lubor Žalman.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované