Hlavní obsah

Co všechno musíte vědět, než dáte soláry na střechu

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Jaké jsou první kroky, když chcete na střechu soláry? Jak prodávat elektřinu do sítě? Podcast Ve vatě s Janem Staňkem (Electrodad.cz).

Reklama

Článek

Extrémní zájem o solární panely naráží na nedostatek montážních kapacit u firem. „Dodavatelé jsou rádi, že vůbec nějaké panely mají. Kupuje se, co je a když to je. Nebo musíte počkat,“ míní nadšenec do solárů Jan Staněk.

Popularizátor čisté energie a elektromobility Jan Staněk začal panely osazovat střechu rodinného domu na jižní Moravě před čtyřmi lety. Dnes jich tam má 32 a jeho dům je do velké míry energeticky nezávislý.

Podobná vidina láká kvůli extrémním cenám elektřiny čím dál více lidí. Co vše si před pořízením domácí fotovoltaiky rozmyslet, jsme řešili v podcastu Ve vatě.

Kdo se pro domácí fotovoltaickou elektrárnu rozhodl, měl by k dodavateli přijít s „domácím úkolem“. Co všechno je dobré mít rozmyšlené předem?

„Sepsat si základní věci o domě. Nachystat si roční vyúčtování energií, aby člověk měl elementární představu, jestli spotřeboval tři megawatthodiny, nebo 12, když má někdo elektrické topení, nebo 40 pro toho, kdo má bazén,“ radí Staněk.

Poslechněte si předchozí díl o fotovoltaice doma

Ještě důležitější je však odhadnout, jakou spotřebu bude mít domácnost do budoucna. Nechceme-li třeba nyní pořizovat tepelné čerpadlo za stovky tisíc hned se soláry, ale později ano, pak musíme myslet na výkonnější střídač.

Přebytky vyrobené elektřiny, které domácnost nespotřebuje okamžitě, je možné ukládat do teplé vody, do baterie a pak jimi vykrývat situace, kdy dost nesvítí. Nebo třeba živit elektromobil.

„Pokud jste ve středním věku, hraničí to s jistotou, že budete jezdit na elektřinu. Budete mít najednou kam ukládat velké množství přebytků od jara do podzimu,“ říká Staněk, jehož rodina využívá dva elektrovozy.

Dražší neznamená lepší

Vysoká cena panelů nezaručuje podle popularizátora čisté energie nejlepší výsledek. „Nejnovější a nejvýkonnější panely jsou ty nejdražší. Dává větší smysl koupit tři roky staré modely, ale cena může být při přepočtu na metr čtvereční poloviční,“ vysvětluje. Nejmodernější solární panely mají účinnost i 540 watt peaků. Jsou také mnohem větší, než byly před pár lety, klidně 1,10 metru × 2,40 metru.

Kromě plánované spotřeby energie je dobré si pro dodavatelskou firmu připravit i rozměry střechy, zda je rovná, či sedlová, zda je něčím zastíněná a na kterou světovou stranu směřuje.

Ani střecha, jež nesměřuje na jih, nevyrábí radikálně méně energie. „Dnes bych měl radost, když mám východo-západní sklon střechy. Pomáhá optimalizovat výnosy elektřiny v době, kdy se nejčastěji užívá. Tedy ráno a večer, když jsme doma. Nemaximalizuji výkon v poledne, kdy je elektřina nejlevnější a nepoužívám ji,“ vysvětluje Jan Staněk.

Jak prodávat přebytky elektřiny do sítě? Celý podcast si pusťte nahoře v přehrávači.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované