Hlavní obsah

Soláry jako fabrika na peníze. Stojí i půl milionu, ale za 7 let se vám vrátí

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Vyplatí se koupit soláry na střechu? Poslechněte si podcast Ve vatě s nadšencem do fotovoltaiky Janem Staňkem.

Reklama

Článek

Solární panely na střeše mají punc investice pro bohaté nebo „zelené“ blázny. Jak ale energie zdražuje, zájem o ně rapidně roste. Statisícové náklady se totiž vrátí už za sedm let, říká popularizátor čisté elektřiny Jan Staněk.

Staňkovi si v rodinném domě jižně od Brna vystavěli domácí fotovoltaickou elektrárnu před čtyřmi lety. Solární panely teď živí nejen celý dům, který zčásti i vytápí, ale také dvě elektroauta. Veškerá spotřeba energií je ve velkém domě přijde na nízké tisícovky měsíčně. Přebytek vyrobené energie – něco přes desetinu své produkce – pak prodávají do distribuční sítě.

„Máte fabriku na peníze. Buď vám je šetří, nebo vám je vydělává. To je v ekonomice domácnosti nový fenomén. Letos to na spotových cenách budou vydělané tisícikoruny,“ říká v podcastu Ve vatě Jan Staněk, který pod přezdívkou Electro Dad popularizuje na internetu čistou energii.

Za 32 panelů, baterie a střídač, který převádí stejnosměrný proud z panelů na elektřinu pro běžné spotřebiče, zaplatil celkem 550 000 korun. Více než čtvrtinu pokryla tehdy dotace z programu Nová zelená úsporám. Při současných cenách energie bude investice za pár let zpátky.

„Před čtyřmi lety byla návratnost kolem 15 let. Dneska to kvůli vysokým cenám energie klesá někde k 7 letům. Mentálně počítejte tak s 10 lety,“ uvažuje Jan Staněk.

Pereme a žehlíme, když svítí

V podcastu Staněk namodeloval investici do malé, střední a velké domácí fotovoltaické soustavy. Ta úplně základní se dá pořídit pod 100 000 korun, s panely z druhé ruky dokonce za polovinu. Čtyřčlenné rodině ale Staněk doporučuje soustavu, jako má on sám, panely o maximálním výkonu 10 kWp. 

„K tomu třífázový střídač, baterie. Pořizovací cena je 550 000 korun minus 200 000 dotace,“ vypočítává.

Watt peak (Wp)

Watt peak je jednotkou špičkového výkonu dodávaného solárním zařízením za ideálních podmínek. Jde tedy přibližně o výkon dodávaný panelem za běžného bezoblačného letního dne. Výkon běžně budovaných solárních elektráren je udáván v kWp (tedy v tisících Wp). Instalovaný výkon 1 kWp je přitom schopen vyrobit přibližně 1 000 kWh elektřiny ročně.

Podle Jana Staňka je třeba počítat s tím, že na topení uprostřed zimy samotné soláry nestačí. Zatímco v červenci vyrobí u Staňků 1,5 MWh elektřiny, v prosinci to je desetkrát méně. To musí přikupovat elektřinu z distribuční sítě. Soláry ale topnou sezónu výrazně zkrátí.

„V problematických měsících listopad až leden fotovoltaikou v žádném případě nevytopíte dům. Nevyrobíte ani dost energie, aby vám pokryla zbytek spotřeby. Topnou sezónu, která trvá až 7 měsíců, vám to zkrátí zhruba na polovinu,“ líčí Jan Staněk.

Kluky s letákem vyžeňte

Životní styl tak rodina přizpůsobila tomu, kdy svítí slunce. „Pro nás je přirozené, že když svítí sluníčko, jdeme prát,“ popsal Staněk. Několikrát denně kontroluje v aplikaci, zda svítí slunce, ale i to, jestli někde v domě neběží nějaký spotřebič zbytečně.

Firmy, které instalace nabízejí, jsou nyní zahlcené poptávkou. Ceny jdou nahoru a na jejich pokles by ale Staněk nespekuloval.

„V polovině roku 2022 je o instalace takový zájem, že bude trvat tři měsíce, než vám přijedou udělat nabídku, a za půl roku teprve přijedou instalovat. Pokles cen nastane, ale bude to až za dva tři roky. Mezitím vám už elektrárna bude vyrábět a bude vám dělat radost od prvního dne,“ říká nadšenec do fotovoltaiky.

Jan Staněk

  • popularizátor čisté energie
  • na YouTube a Streamu pod přezdívkou Electro Dad publikuje videa o elektromobilitě a fotovoltaice
  • ředitel venture kapitálového fondu Purple Ventures s.r.o.
  • www.electrodad.cz

Pokud se pro solár rozhodnete, bude to pro vás po bydlení a autě třetí velká rodinná investice. Výběru firmy, která fotovoltaiku nainstaluje, proto dejte čas. Oslovte dvě tři firmy ve vašem regionu.

„Když k vám přijdou kluci, kteří mají rok po maturitě, přečetli si dva letáky a vůbec tomu nerozumí, vyžeňte je svinským krokem,“ radí Staněk.

Na co se ale firmy zeptat, aby klient nenaletěl? Jak si spočítat, zda i ve vašem domě se investice vyplatí? A vydrží vám domácí elektrárna do konce života?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované