Hlavní obsah

Jen co se Češi nahrnuli do spořicích účtů, úroky půjdou dolů, míní exbankéř

Foto: Shutterstock.com

Jak výhodné jsou spořicí účty? Inflaci teď neporazí, ale jak moc ji dokážou zmírnit? Poslechněte si podcast Ve vatě s Luborem Žalmanem.

Reklama

Článek

Trvalo měsíce, než banky zareagovaly na vyšší cenu peněz a odměnily vkladatele vyššími úroky. Podle exbankéře Lubora Žalmana ale vysoké úročení vkladů na spořicích účtech dlouho nevydrží.

Češi se snaží ochránit své peníze před inflací, častým řešením je spořicí účet. Na nich aktuálně leží zhruba 220 miliard korun. „Spořáky“ jsou sice takřka bez rizika, ale mají i jednu velkou nevýhodu.

U takového účtu není žádná garance, že atraktivní úrok přežije delší období. „Banka mi může ze dne na den snížit sazbu. Je to strašně flexibilní,“ varuje v podcastu Ve vatě bývalý šéf Raiffeisenbank Lubor Žalman.

A sazby, které do spořících produktů nalákaly desetitisíce Čechů, začnou podle Žalmana už příští rok zase pomalu klesat. „Ve firmě si myslíme, že se úroky sníží, ale pomaleji. A zůstanou na hladině, která bude určitě vyšší než do konce loňska byla,“ odhaduje partner v investičním fondu Encor Wealth Management.

Úroky na „spořácích“ jsou podle Žalmana na maximu. Za současných podmínek podle něj výš nepůjdou, leda u movitějších střadatelů. „Částky v desítkách milionů by mohly přitlačit ještě pár procent. Na částky menší tam bude vždycky menší sazba, pro banku jsou s tím spojené určité náklady,“ vysvětluje bývalý bankéř.

Na současnou inflační vlnu jsou spořicí účty krátké, koruna totiž jen za letošní a příští rok ztratí přes desetinu své reálné kupní síly a před tím investory nezachrání prakticky žádný standardní investiční nástroj.

Poslechněte si další epizodu podcastu

Kdo dnes tedy nabízí nejvýhodnější úročení na trhu? Z ankety Seznam Zpráv, které se zúčastnilo 16 finančních domů, vychází, že na spořicích účtech mohou nejvyššího úroku ve výši 6,5 procenta za rok dosáhnout klienti Oberbank.

Takový úrok však není pro každého, úročení je individuální, jak píše banka na svém webu. Jiné banky podmiňují výhodný úrok limity vkladů, ať už dolními nebo horními. Další mají slušné úročení v nabídce jen pro nové klienty nebo požadují několikrát měsíčně z účtu zaplatit kartou.

To slovenská Všeobecná úvěrová banka nabízí přes svůj spořicí produkt úrok ve výši 6,15 procenta ročně bez jakýchkoli omezujících limitů. Bez podmínek nabízí atraktivní úročení na svém spořicím účtu také Max banka (6,01 % p.a.).

Konečně konkurence mezi bankami

„Neviditelná ruka trhu zafungovala docela rychle. Konkurence tu teď je. Banky se musí začít předhánět, když vklady od klientů chtějí,“ glosuje nabídky českých bank Žalman.

Svěřit úspory menší bance je podle Žalmana bezpečné. „Dneska bych se už nebál, dohled ČNB je sofistikovaný.  Máme pojištění vkladů na úrovni EU do výše 100 000 eur (přes 2,4 mil. Kč, pozn. red.),“ míní investor.

Podle Žalmana je důležité pracovat nikoli s inflací, která byla, ale s tou, která nás čeká příští rok. Renomované instituce ji odhadují na devět procent, Žalman doufá v lepší číslo.

„Inflace by mohla být nižší, i sedm procent. To je pokrytelné celkem jednoduše, třeba solidní firemní dluhopisy nesou těch osm procent,“ doporučuje investor z dluhopisového fondu.

Jak jsou na tom s úročením termínované účty? A na co vše si dát pozor, když si sjednáváte spořicí účet? Detaily si poslechněte v podcastu Ve vatě v audiopřehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované