Hlavní obsah

Kryptoměn se zbavte, zaniknou. Jen bitcoin nechte pro děti, říká ekonom

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Ve vatě s Dominikem Stroukalem o tom, co se děje s bitcoinem a dalšími kryptoměnami.

Reklama

Článek

Kryptoměny ať každý prodá, bitcoin ať si nechá, radí Dominik Stroukal v podcastu Ve vatě. Bitcoin tu bude i za deset let, na rozdíl od většiny dalších kryptomincí, předpovídá ekonom.

„Já mám kryptoměny dávno prodané, mám už jen bitcoin. Kdo je v něm déle než týden, není překvapen, že to občas padne,“ komentuje expert na kryptotrh Dominik Stroukal pád ceny nejznámější kryptoměny.

Minulý týden poprvé od prosince 2020 sestoupila cena bitcoinu pod hranici 20 tisíc dolarů, což je 470 tisíc korun. Ještě loni v listopadu přitom dosáhla svého maxima kolem 69 tisíc dolarů.

Trh s kryptem je v poslední době pod tlakem. Investoři rizikové aktivum prodávají, utíkají do bezpečnějších aktiv. Stroukala ale pokles hodnoty nechává chladným. „Není to taková divočina. Bitcoin spadnul na cenu z konce roku 2020, třeba Netflix je na ceně z roku 2017,“ říká.

Bitcoin je divoký západ a investoři jsou jako stádo

Podle Stroukala divoké pohyby na křivce k mladým aktivům patří. „Lidi, kteří tam obchodují, jsou amatéři. Bez zkušeností, dělají chyby. Prodávají velké množství najednou. Nechávají se ovlivnit emocemi. Nediverzifikují a neinvestují dlouhodobě. Proto se tam častěji vyvíjí stádní chování,“ míní expert na kryptoměny.

Navíc je trh s bitcoinem malý, každý prodej ho dokáže rozkolísat. „Tržní kapitalizace bitcoinu je malá v porovnání s čímkoliv na světě. Když někdo potřebuje půl miliardy dolarů, aby zachránil nějakou jinou kryptoměnu, která padá, tak se to na trhu podepíše, je schopný ho skoupit celý,“ říká Dominik Stroukal.

Většina kryptoměn do pár let skončí

Jakou budoucnost předpovídá bitcoinu Stroukal v přicházejícím medvědím trhu (období, kdy cena akcií klesá a indikuje přicházející recesi, pozn. red.)?

„Teď si myslím, že by to nemělo lítat nahoru. Ale kdo má klidné spaní a drží bitcoin dlouhodobě, protože ho chce třeba jako já dát dětem, a ne proto, že chce být rychle a hodně bohatý, tak ať ho neprodává.“

Dominik Stroukal

  • ekonom
  • působí na Metropolitní univerzitě Praha
  • člen NERV
  • ekonomický poradce SatoshiLabs, tvůrce bitcoinové peněženky Trezor
  • autor knih Bitcoin a jiné kryptopeníze budoucnosti, Dark web: Sex, drogy a bitcoiny a Ekonomické bubliny
  • twitter: @stroukal

Jiné je to podle Stroukala u dalších kryptoměn. Mezi top 10 největších patří například Ethereum, Tether, Cardano, Dogecoin, Binance. Které z nich budou existovat i za deset let? „V roce 2012 z dnešních top 10 neexistovala ani jedna. Z roku 2013 tam je jen Dogecoin. Ale Bitcoin zůstane. Ethereum má historii a komunitu, je dost možné, že přežije. A Monero tady za 10 let ještě bude,“ tipuje Stroukal.

Jak poznat tzv. shitcoiny, které vznikly jen k obohacení svých vývojářů? A co vedlo k pádu projektu Terra/Luna, který vytáhl z investorů miliardy dolarů?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované