Hlavní obsah

Babiš prezident? Ten příběh zatím nevidím, říká jeho bývalá poradkyně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Babiš je na čísla opatrný a situace mu teď nenahrává, myslí si bývalá marketingová poradkyně hnutí ANO.

Reklama

Článek

„Příběh Andreje Babiše – prezidenta České republiky zatím nevidím. Nevím, čím by chtěl inspirovat,“ říká politoložka Anna Shavit.

Marketingová expertka, která byla členkou týmu prezidentské kampaně Karla Schwarzenberga a stála také za staršími sněmovními kampaněmi Andreje Babiše, je hostem speciální epizody podcastu Vlevo dole.

Z jejích zkušeností je Babiš ohledně kampaní zodpovědný – připravuje se, nechá si poradit a také hodně studuje čísla. Ta ale v tuhle chvíli nevycházejí v jeho prospěch.

„On velmi dobře sleduje politickou situaci a myslím si, že ta mu nyní paradoxně nenahrává. Proto si spíš myslím, že do volby nepůjde,“ říká Shavit.

Anna Shavit

Expertka na politický a volební marketing působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Během první přímé prezidentské volby byla členkou týmu kampaně Karla Schwarzenberga. V letech 2013 a 2017 pracovala před volbami do Poslanecké sněmovny jako poradkyně pro hnutí ANO Andreje Babiše. Před posledními parlamentními volbami se podílela na kampani KDU-ČSL v rámci koalice Spolu. Zkušenosti s politickým marketingem sbírala i jako dobrovolnice v kampani Hillary Clintonové.

Prezidentská kampaň je podle ní tematicky vždy trochu prázdná, protože pravomoce hlavy státu jsou omezené.

„Takže se snažíte přiblížit kandidáta lidem. Aby vám byl sympatický, měl podobné hodnoty, koníčky. Uvidíme, kam se v tomto kandidáti posunou, s některými se podle mě nedá dělat nic,“ hodnotí expertka prezidentskou kampaň.

Rozhovor s Annou Shavit se natáčel na jihlavském filmovém festivalu, kde se poprvé setkala v debatě pětice prezidentských kandidátů: Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Josef Středula, Karel Janeček a Marek Hilšer. Autoři podcastu se na ni byli podívat – a přesvědčení neodcházeli.

„Kdybych tu debatu viděla přepsanou na papíře, tak skoro neodliším, který kandidát co říká, jak podobní si ve vyjádřeních byli. Pochybuji, že si z toho někdo zapamatoval nějaké výrazné sdělení,“ hodnotí první střetnutí Lucie Stuchlíková.

Anketa

„Snad až na Danuši Nerudovou byli všichni kandidáti unavení, Karla Janečka to vyloženě nebavilo a chvílemi vypadal, že ani neví, kde je. Takovou debatu bych čekal někdy v lednu, kdy už jsou všichni unavení, protože ty otázky slyšeli stokrát,“ dodává Václav Dolejší.

Logicky chyběl zástupce hnutí ANO, ale také aktuální favorit volby Petr Pavel, který se aktuálně potýká s pochybami o své minulosti za komunistického režimu. Debatám i dalším mediálním výstupům se zatím spíš vyhýbá.

„Myslím si, že když u generála budou chvíli čekat, jak se situace vyvine, tak tím nic nezkazí. Mají pozici favorita, což je samo o sobě těžké, proč by ještě měli táhnout celý peloton?“ dodává expertka Shavit.

Jakou chybu dělá tým generála Petra Pavla? Jak se má Danuše Nerudová vypořádat se srovnáním se Zuzanou Čaputovou? A proč by se nenechala najmout do týmu Karla Janečka?

Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

A podívejte se, jak to při natáčení speciální epizody Vlevo dole vypadalo.

Reklama

Doporučované