Hlavní obsah

Vlevo dole: Se Slováky si neví rady ani Prchal. Čeští dinosauři fandí Ficovi

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Vlevo Dole sleduje českou stopu ve slovenských volbách. Robert Fico má podporu řady českých politiků, vesměs těch za zenitem.

Reklama

Článek

Zeman, Klaus, Paroubek, Hašek. Dinosaury české politiky spojuje jedno - v nadcházejících slovenských volbách se rozhodli otevřeně podpořit šéfa SMERu Roberta Fica.

U Miloše Zemana to dává smysl, Fico je přece jen sociální demokrat. Diametrálně se ale rozcházejí v názorech na Rusko a konflikt na Ukrajině. „Ale možná to Zeman až takto do detailu nepromýšlí. A prostě vidí politika, který mu připomíná staré dobré časy,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole

U Václava Klause je Ficova podpora překvapivější, ale jen na první pohled. Exprezidenta a někdejšího předsedu ODS, který dnes volí SPD, s Ficem spojuje sílící nacionalismus, ale i nenávist k médiím.

Vlevo dole v Plzni

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Podcast Vlevo dole se chystá do Plzně!

Vracíme se na Západ. Tentokrát se na vás Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší chystají v plzeňském kulturním prostoru Moving Station. Těšit se můžete na všechno, na co jste z našeho podcastu roku zvyklí: drby a zákulisní informace z politické scény, kontext současného politického dění nebo třeba divoké předpovědi autorů, které se jistě nevyplní. Nebude chybět ani tradiční pivo s autory v kavárně Moving Station po skončení akce.

Vstupenky na představení si můžete zakoupit na portálu GoOut.

Zatímco čeští - vesměs bývalí - politici se předhánějí s podporou Ficovi, z druhého tábora je ticho - Progresivní Slovensko nikdo otevřeně nepodpořil. „Pouze prezident Petr Pavel nepřímo, když kritizoval Roberta Fica. Na Slovensku to vnímají tak, že vrací Zuzaně Čaputové podporu ve volbách,“ popisuje Václav Dolejší.

Českých stop ve slovenských volbách je ale víc: na tour s Marianem Kotlebou vyjel velikán české nacionální scény Tomáš Vandas. A své služby - se střídavými úspěchy - na Slovensku poskytují někdejší marketingové hvězdy Andreje Babiše.

S čím na Slovensku narazil guru Mára? Pochopí konečně Česko význam Dělnické strany? A kolik pohlaví mají Slováci?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované