Hlavní obsah

Vlevo dole: I levice chce mít své Spolu. Ale nemá Fialu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Dostane se šéfka KSČM do Evropského parlamentu? Strana zatím vždy aspoň jeden mandát uhájila.

Reklama

Článek

Levice, která se po volbách 2021 ocitla mimo Parlament, se pokouší sjednotit roztříštěné síly. Komunisté i sociální demokraté, jimž voliče sebralo hnutí ANO, se inspirují úspěchem vládní koalice Spolu. Pokoušejí se také domluvit se svými konkurenty a hodit za hlavu rozdíly i vzájemné spory.

„Plán je to hezký, pochopitelný, ale zdá se, že chybějí dvě věci, které pomohly vzniku pravicové koalice Spolu. Jednak společný nepřítel, kterým je Andrej Babiš. A pak tmel, který to celé drží pohromadě, jímž je Petr Fiala,“ komentuje v podcastu Vlevo dole politický reportér Václav Dolejší.

Poslechněte si aktuální díl podcastu Vlevo dole:

Protože se komunisté a sociální demokraté nejsou ochotni domluvit, sledujeme formování hned dvou levicových koalic. První je konzervativní, národovecká: ta už chce zkusit kandidovat v příštím roce do Evropského parlamentu. Jde o alianci KSČM, spolku Nespokojení Jiřího Paroubka, Suverenity Jany Volfové, Národních socialistů a také hnutí DOMOV.

Ta druhá je liberálnější, sdružená kolem sociální demokracie, ale námluvy se Zelenými, hnutím Budoucnost nebo Idealisty se zatím moc nedaří. Společně si to vyzkoušeli v posledních komunálních volbách v Praze, ale uspět nedokázali.

„Komunistům se v evropských volbách tradičně docela daří. A protože mají loajální a disciplinované voliče, klidně bych si tipla, že při volební účasti, která bude nižší než u sněmovních voleb, by mohli překročit pětiprocentní hranici a získat aspoň jedno křeslo v unijním parlamentu pro předsedkyni Kateřinu Konečnou,“ uvažuje Lucie Stuchlíková.

Co přesně tento týden udělalo Václavovi takovou radost, že málem explodoval? Víte, co se skrývá pod značkou DOMOV? A přilepili byste si poličku Petrem Fialou? Čerstvou epizodu Vlevo dole si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované