Hlavní obsah

Vlevo dole: NERV doporučuje, ať poslední zhasne

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Jak se Fialově vládě daří zalepit díry ve veřejných financích? Podcasteři jí vystavili nelichotivé vysvědčení.

Reklama

Článek

Čím dál větší rozčarování budí ekonomické kroky vlády Petra Fialy (ODS), která slibovala rozpočtovou odpovědnost. I když kabinet zdědil rozvrácené veřejné finance po Babišovi (ANO) a potýká se s dopady války, inflací a energetickou krizí, ještě to neznamená, že by na své základní sliby měl rezignovat.

Jenže jak ukázal státní rozpočet s nafouklými příjmy, zmatek kolem schvalování válečné daně, výzvy k předčasným odchodům do důchodu či nepochopitelné návrhy na snížení loterijní daně, děje se tak – hospodářská politika postrádá směr či strategii.

Téma pro aktuální epizodu politického podcastu Vlevo dole a jeho autory, Lucii Stuchlíkovou a Václava Dolejšího. „Kabinet jako by v těžkých časech podlehl populismu: na jedné straně snižuje daně, čímž stát přichází o příjmy, na straně druhé zvyšuje výdaje. A když chce ukázat, že šetří, tak sníží dávky pro nezaměstnané,“ kritizuje Stuchlíková.

Do toho Národní ekonomická rada vlády (NERV) představila dlouho očekávaný sumář návrhů na snížení výdajů a zvýšení příjmů veřejných rozpočtů. Jde o souhrn velmi nepopulárních opatření, která si žádná vláda netroufne zavést - pokud se neobětuje s vyhlídkou, že příští volby dobrovolně prohraje.

„Máme tady socialismus! Všichni chceme od státu zajištěné slušné státní penze, zdravotnictví a školství zdarma plus na všechno ostatní dotace, příspěvky nebo slevy. Fungování státu je drahé a strašně neefektivní. Nikdo si nic není ochoten odpustit a každý chce pořád nižší daně. Obojí dlouhodobě znamená bankrot,“ nemilosrdně komentuje Dolejší.

Měli by studenti, kteří nedokončí univerzitu, skončit v gulagu? Kouří Václav Dolejší trávu? A vykoupí mu důchodci zase vajíčka v akci? Poslechněte si čerstvou epizodu politické talkshow – pusťte si ji v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované