Hlavní obsah

Vlevo dole z budoucnosti: Takhle vypadá Hrad za vlády Andreje Babiše

Foto: Profimedia.cz

Dystopická epizoda politické talkshow Vlevo dole nahlíží do budoucnosti, ve které je Andrej Babiš českým prezidentem.

Reklama

Článek

Je březen 2023 a na Pražském hradě skládá prezidentský slib čerstvě zvolená hlava státu, Andrej Babiš. Tak začíná futurologický díl politického podcastu Vlevo dole. Co se na Hradě bude dít dál?

„Andrej Babiš by v roli prezidenta rozhodně neodolal a snažil by se co nejvíc ovlivňovat dění. Pokud by se za jeho prezidentování vrátilo k vládě hnutí ANO, tipuji, že by nastal jakýsi poloprezidentský systém, kdy by se premiér stal jen jeho technickým náměstkem,“ prorokuje Václav Dolejší.

Václav Klaus sliboval, že bude šetřit milostmi a spojovat společnost. Miloš Zeman zase, že bude moderátorem, a nikoli soudcem. „Jestli přijmeme premisu, že prezidenta dělá přesný opak toho, co slíbí, od Andreje Babiše můžeme čekat následující: kampaň bude negativní a jako prezident bude vyvolávat konflikty,“ předpovídá Lucie Stuchlíková.

A co se stane s hnutím ANO, pokud šéf odejde na Hrad a jeho místo ve vedení partaje a kandidátky bude muset – alespoň formálně – převzít někdo jiný? Někteří poslanci už se na to tajně těší. Doufají totiž, že když konfliktní šéf nebude tak na očích, najde se i někdo jiný než Tomio Okamura, kdo by s nimi byl ochotný spolupracovat.

Kdo se popere o vedení ANO? Co bude chtít Miloš Zeman oplátkou za podporu v prezidentské volbě? A nudí Moniku Babišovou něco víc než představa, že bude první dámou? Veselý výhled do neveselé budoucnosti si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované