Hlavní obsah

Vlevo dole: Není co slavit, totalita je tu pořád

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nová totalita číhá všude a její chapadla jsou dlouhá. Aspoň podle Andreje Babiše.

Reklama

Článek

Možná se dnes chystáte slavit 17. listopad, ale ještě než vyrazíte do ulic, tak vám podcast Vlevo dole vysvětlí, že to vlastně nemá smysl. Řada politiků v čele se šéfem ANO Andrejem Babišem totiž v posledních měsících odhalila, že totalita je v Česku stále.

Nejhlasitějším kazatelem „nové totality“ je šéf největšího opozičního hnutí a miliardář Andrej Babiš. Tažení proti diktatuře zahájil v září ve Sněmovně a od té doby v něm pokračuje, kdykoli v blízkosti spatří nějakého novináře.

Poslechněte si aktuální epizodu Vlevo dole:

„To je skoro případ pro psychologa. Asi se to dá pochopit tak, že už věci neřídí, neovládá, nemá pevně v rukou. On a jeho hnutí přišli o moc, nestal se prezidentem, u soudů se mu nedaří, musí se omlouvat Kalouskovi, Agrofert jednou musí vracet dotace, jindy zas doplácet daně. Prostě strašný svět,“ míní Václav Dolejší.

Babiš, který na vlastní kůži skutečnou totalitu nikdy nezažil, oznámil, že půjde do ilegality. A v příští kampani vsadí právě na to, že „bude říkat lidem pravdu“.

Šéf ANO v tom ale zdaleka není sám. S prohlášeními o tom, že ve skutečnosti žijeme v totalitě, se předhánějí i další politici – z SPD, Trikolory, ale i z míst, odkud by to člověk nečekal.

„Těch totalit tu navíc máme hned několik druhů. Jen si to vezměte: totalita nová, genderová, zelená, bruselská, covidová, politické korektnosti. No prostě obkličuje nás to ze všech stran,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Všiml si Andrej Babiš, že v Česku máme volby? Je tajné vylepování plakátů po chodbách prvním krokem ANO k disentu? A který politik jako první odhalil, že totalita nezmizela? A natočí režisér Jiří Strach pohádku Anděl Páně 3, nebo mu to už novodobí diktátoři neumožní?

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované