Hlavní obsah

Kalousek: Vykali jsme si, ale vždycky jsem mu mohl říct Karle, běžte do…

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Kromě politiky nás spojoval především humor, říká v podcastu Miroslav Kalousek.

Reklama

Článek

Vzpomínání na Karla Schwarzenberga a tesání jeho pomníku už možná působí jako kýč, jemuž by se kníže nejspíš zasmál. Do podcastu Vlevo dole jsme pozvali Miroslava Kalouska, který se se Schwarzenbergem sešel v TOP 09, a požádali ho, aby zavzpomínal nejen na jejich společné chvíle v politice.

„Typický večer s Karlem v hospodě byl velmi náročný, protože on večer užíval. Byl typická sova. Velmi nerad ráno vstával. Mně už se chtělo spát, ale on ožíval – půlnoc, to byla jeho hodina. Já vždycky obdivoval, jak se v baru všechny hezké slečny točily kolem Karla, jeho šarm byl neporazitelný,“ vypráví Miroslav Kalousek.

Poslechněte si speciální epizodu Vlevo dole:

Že zrovna on v roce 2009 založí se Schwarzenbergem novou politickou stranu, bylo pro leckoho překvapením. „Byla to náhoda, díky zasedacímu pořádku v Topolánkově vládě jsme seděli vedle sebe. Brzy jsme zjistili, že na důležité věci máme stejný názor, zatímco jsme oba dost často byli v rozporu s vlastními stranami – Karel se zelenými, já s lidovci,“ říká s tím, že vzájemné oblibě pomohl i velmi podobný smysl pro humor a neustálé glosování politiky.

I přes to všechno si vzájemně vykali. „On mi mnohokrát nabízel tykání, ale já to nedokázal přijmout. Takže jsme si vykali, vy Karle, vy Mirku, ale dokázali jsme si všechno říct. Nedělalo mi problém říct: Karle, jděte do… Ale vždycky tam byl respekt vyjádřený tím vykáním,“ vzpomíná Kalousek.

Sám Kalousek se občas s nadhledem označoval za náčelníka generálního štábu jeho jasnosti. Čímž chtěl říct, že Karel Schwarzenberg byl skvělý stratég, který dokázal určit celkový směr, ale zařídit věci už musel někdo jiný.

„On se vždycky smál, když jsem mu říkal, že Schwarzenberské dominium prokázalo neuvěřitelnou ekonomickou odolnost, když vydrželo 40 let jeho řízení. On si byl svých manažerských schopností vědom a dokázal si na správu najímat vždycky správné lidi,“ vypráví Miroslav Kalousek.

Jak dokázal Karel Schwarzenberg dostat k jednomu stolu i lidi, kteří by se jinak nesetkali? Proč bylo jeho angažmá v evropské politice pro Česko tak důležité? A jaký měl názor na polistopadové dění u nás? Poslechněte si celou speciální epizodu Vlevo dole s hostem Miroslavem Kalouskem!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované