Hlavní obsah

Vlevo dole: Piráti a Starostové se zlobí na Stanjuru, že šetří jen u nich

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bude ministr financí škrtat i v resortu stranické kolegyně? Nebo bude stačit, co se ušetří na školství?

Reklama

Článek

Složitá a zdlouhavá dohadování o státním rozpočtu na rok 2024 se dostala do fáze, kdy to skřípe mezi stranami vládní koalice. Piráti a Starostové se cítí podvedeni partnery ze Spolu kvůli tomu, že nejvíc se škrtá na jejich ministerstvech.

Obviňují hlavně ODS, která nejvíc mluvila o snadných úsporách ve vládních výdajích, že nakonec její premiér a ministr financí svůj slib plní na „cizích účtech“. Možnými dopady konfliktu ve vládě se zabývají političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v aktuálním podcastu Vlevo dole.

„Vládu kvůli tomu bořit nebudou, ale docela se rozčilují, že celý slavný konsolidační proces financují pirátské a starostovské resorty. Nejvíc místní rozvoj a školství, což odmítají s tím, že jde o jejich zásadní priority,“ vysvětluje Stuchlíková.

Rozdíly ve škrtech na jednotlivých ministerstvech jsou zkresleny i tím, že povinně rostou mandatorní výdaje na obranu, kterou řídí Jana Černochová z ODS, a důchody, za něž je zodpovědný Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Nejmíň pochopitelné jsou škrty ve školství, které řídí ministr Mikuláš Bek z hnutí STAN. Vláda vlastně porušuje svůj vlastní slib, že učitelům dá 130 procent průměrné mzdy v ekonomice, když se teď vymlouvá, že není jasné, k jakému roku se to vztahuje,“ diví se Dolejší.

Dokáže Jana Černochová smysluplně utratit miliardy navíc, nebo bude muset pro armádu koupit ponorky? Mohou obce jako zřizovatelé škol přidat učitelům a vylepšit jim platy ze svého? A chodí častěji k soudu Donald Trump, nebo Andrej Babiš? Čerstvou epizodu Vlevo dole si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované