Hlavní obsah

Vlevo dole: Pavlova nekonfliktní povaha musela stranou. Poslední kapky byly dvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Jakub Velička, Seznam Zprávy

Ukazuje se, že kolem prezidenta Pavla na Hradě někdo vykopal vodní příkop.

Reklama

Článek

Několikaměsíční spory mezi dvěma skupinami, jejichž výsledkem byla nefunkčnost úřadu, nakonec po dlouhém váhání musel rozseknout sám prezident. Žhavé téma rozebírají političtí reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková v Reaktoru, speciální epizodě podcastu Vlevo dole.

O co jde? Především dvojice žen - kancléřka Jana Vohralíková a šéfka kabinetu prezidenta Linda Jozwiak Kopecká - se přetahovaly o to, která u hlavy státu tráví víc času a má na něj větší vliv. A také o to, kdo bude rozhodovat, koho k němu pustí, na jak dlouho a koho naopak ne.

„Není to nic zas tak neobvyklého. Na Pražském hradě každý propadne své důležitosti a celé to prostředí trochu připomíná královský dvůr, kde o přízeň vládce a vliv na něj soupeří jeho okolí. Bylo to tak za Havla, Klause i Zemana,“ míní Václav Dolejší.

Prezident Pavel o napětí mezi klíčovými úřednicemi ve své prezidentské kanceláři dlouho věděl, ale kvůli své nekonfliktní povaze se dlouho vyhýbal řešení. Nakonec jednat musel, protože ho rozlítily dva momenty.

Vlevo dole na Čapadle

V pondělí 11. září zahájíme politickou sezonu 2023/2024 – natáčením živé epizody Vlevo dole pod širým nebem a společně s našimi posluchači! Přiďte v 19:00 na pražské Čapadlo, které najdete na Smetanově nábřeží. Vstup je zdarma, není třeba se registrovat. Těšíme se na vás!

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Liveshow Vlevo dole na Čapadle.

První, když se ministr financí Zbyněk Stanjura kvůli sporům v prezidentském týmu ani nedostal na Hrad na již domluvenou schůzku s Petrem Pavlem. A druhý, když se prezident nechal protichůdnými doporučeními svých lidí vmanévrovat do hloupé role nerozhodného politika, který neví, co si má myslet - zda má penzijní reformu podepsat, nepodepsat, nebo vetovat.

„V tu chvíli už v něm bouchly saze a musel učinit asi bolestivé rozhodnutí. Zbavil funkce ty lidi, jimž vděčí za úspěšnou kampaň - zmíněnou Lindu Kopeckou, šéfku komunikace Markétu Řehákovou a také šéfporadce Tomáše Richtera, který sháněl peníze na kampaň,“ říká Lucie Stuchlíková.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované