Hlavní obsah

Vlevo dole: Piráti dali ultimátum, kterého se sami bojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jak si s novým usnesením poradí pirátští ministři a poslanci?

Reklama

Článek

Co to vlastně znamená, když si Piráti odhlasují, že „setrvání Pavla Blažka na postu ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost“? Chtějí jeho konec? A co se stane, když Blažek neodejde – půjde strana do opozice? Téma pro politický podcast Vlevo dole.

Na první pohled to vypadá jasně – Blažek podle Pirátů ohrožuje důvěru v justici i vládu, takže buď skončí, nebo u toho Piráti nebudou svítit. Na přímé otázky ale Piráti mlží: šéf strany Ivan Bartoš chce jednat s premiérem, šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek varuje před ultimáty.

„Bouchat do stolu můžete, když máte čím, nebo jste připraveni od stolu odejít. A Piráti nemají čím a odejít nechtějí. V jejich situaci jsou takové silné veřejné vzkazy až poslední možnost,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Hlasování vyvolala europoslankyně Markéta Gregorová, podle které se Piráti musí proti Blažkovi jasně vymezit. Teď prý hodlá vyčkat, jak si s usnesením poradí pirátští ministři a poslanci.

„Tohle by měl řešit Bartoš na K5 s premiérem. Ne, že se europoslanci pár měsíců před volbami rozhodnou proprat to veřejně. Bartoš aby se jen třásl, kdy někoho o půlnoci napadne, že ho začne odvolávat z vlády,“ glosuje Václav Dolejší.

Otřásá se vláda v základech? Co asi řekne Bartoš na schůzce s premiérem? Komu víc ujely nervy v ČT – pirátské europoslankyni, nebo poslankyni z ODS?

Poslechněte si celý Reaktor v přehrávači v úvodu článku.

Chystáme také tradiční otázkový díl. Ptejte se Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího na vše, co vás zajímá o české politice, v tomto formuláři. Odpovědi uslyšíte v epizodě, která vyjde ve středu 5. července.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované